Plaťte, alebo choďte na front!
05 | 07 | 2023 I Ivan Brožík

Česi majú dosť Ukrajincov na niekoľkomesačnej platenej dovolenke u nich. Vyplýva to z veľmi nesmelého textu na webe parlamentnilisty.cz, z ktorého HD vyberá nasledujúce časti.

„Plaťte, alebo choďte vojakovať.“ Pre Ukrajincov sa v Českej republike menia podmienky. A v Poľsku by ich rovno poslali na front" - píše citovaný web.

Nie iba ženy a deti 

Osem miliónov Ukrajincov utieklo za hranice. Časť utečencov je aj v Česku a nejde iba o ženy a deti. Teraz budú musieť všetci okrem detí, seniorov a hendikepovaných platiť nájomné, štátny príspevok naň sa stenčil. „Hlavne chlapci mladí, ktorí tu boli doteraz zadarmo a nič nerobili, poberali dávky, nepracovali, a teraz budú musieť jednoducho platiť,“ vyjadrila sa majiteľka istého penziónu. Z radov strany babišovho ANO sa ozvalo, že teraz budú musieť ukrajinskí mladíci začať oplácať pohostinnosť, alebo ísť „vojákovať“. A podľa poľského generála by sa im povolávací rozkaz nemal vyhnúť ani vtedy, ak z Ukrajiny odišli.

Už vo februári sa objavili správy, že majú na Ukrajine problémy s verbovaním vojakov

Prakticky vždy, keď sa na sociálnych sieťach spomenú utečenci z Ukrajiny a že ide prevažne o ženy a deti, objaví sa svedectvo, že to nie sú zďaleka len ženy a deti, ale že sú tu aj muži, ktorí by mali slúžiť v armáde.  

Pre utečencov sa teraz budú meniť pravidlá. Novo budú musieť mať spísanú nájomnú zmluvu, zadarmo budú bývať iba deti, seniori alebo hendikepovaní. Pre niektorých utečencov to znamená, že nebudú mať na nájom tam, kde bývajú teraz, tj v penziónoch. „Hlavne chlapci mladí, ktorí tu boli doteraz zadarmo a nič nerobili, poberali dávky, nepracovali, a teraz budú musieť jednoducho platiť. Tak neviem z čoho. Keď nezaplatí, tak ich jednoducho musím odtiaľto vyhodiť, vyjadrila sa pre CNN Prima NEWS Jiřina Šilhánová, majiteľka jihlavského penziónu, kde väčšinu obyvateľov zatiaľ tvoria Ukrajinci. Očakáva sa, že zmena pravidiel povedie k tomu, že sa niektorí z utečencov vrátia domov.

A dávky dolu!

Dospelým držiteľom dočasnej ochrany sa zníži humanitárna dávka zo 4 860 korún na 3 130. Súčasťou dávky bude novo finančná podpora na bývanie. Ľudia budú dostávať mesačne buď 3 000 korún na osobu, pokiaľ budú bývať v byte v evidencii Ministerstva práce a sociálnych vecí, alebo 2 400 korún, pokiaľ budú bývať inde. Na štátom hradené ubytovanie budú mať utečenci od júla nárok iba prvých 150 dní od udelenia dočasnej ochrany.

Ukrajina na NATO musí zabudnúť!
Kým bude Ukrajina zapojená do vojenského konfliktu, nebude prijatá do NATO. O prijatí Ukrajiny do NATO bude možné hovoriť až po skončení vojenského konfliktu. Uviedol to nemecký minister obrany Boris Pistorius (Sociálnodemokratická strana Nemecka)... Čítať ďalej
05 | 07 | 2023 | Ivan Brožík

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme