Čo nechceš, aby robili tebe, nerob iným
11 | 07 | 2023 I Eka Balašková

Ak sa niekomu moc vymkne z rúk, nezvykne to dopadnúť dobre neskôr ani pre neho samotného. Alebo ako sa hovorí, moloch požiera aj vlastné deti. Ozaj, čo je to ten moloch? Nuž v prenesenom význame slova sa toto pomenovanie zvykne používať aj pre štátnu moc. Korene však má v Biblii.

Od prvého „molochovho“ prípadu ubehlo päť rokov. Štátna moc vtedy poslala „kukláčov“ k vydavateľovi časopisu, v ktorom uverejnil článok s nepohodlným názorom. V súčasnosti bol podobným spôsobom zadržaný štátny úradník, nominant tri roky vládnej strany. A zrazu sú kukláči problém...

Moloch a jeho deti

Moloch bolo božstvo kmeňa Moábcov, ktorí mu prinášali hroznú obeť. Dieťa bolo vložené do rúk sochy Molocha (zobrazeného ako muž s hlavou býka) a pod ním bol zapálený oheň. Krik dieťaťa bol prehlušený rituálnymi spevmi. Toľko biblická legenda, pričom historici sa väčšinou prikláňajú k názoru, že detské obete boli aj v tých časoch skôr výnimkou.

 Ak by niekto nepochopil o čom hovorím, tak Moloch je v prenesenom význame moc, ktorej mnohí tlieskajú, aj keď robí niečo veľmi, veľmi nepekné. Lebo raz sa tie „deti“, ktoré chceme obetovať minú. No Moloch si obeť žiada a berie si aj „deti“ tých, ktorí iným obetiam tlieskali. Poďme však do súčasnosti

Historik: Všetko už tu bolo a my sa z toho potrebujeme poučiť
Historik sa nezaprie. A nezaprie sa ani Eduard Chmelár, ktorý nás cez historickú udalosť spojenú s jedným z najkrvavejších povstaní voči Habsburgovcom privádza k poučeniu, že konflikty sa čím ďalej tým menej dajú riešiť silou. A s tým súvisí aj... Čítať ďalej
04 | 07 | 2023 | Eka Balašková

Tibor Eliot Rostas

Vydavateľa časopisu Zem a vek zadržala NAKA v jedno februárové ráno v roku 2018. Za článok, kvôli ktorému ho zadržali, bol aj súdený. Tibor Gašpar, niekdajší policajný prezident skonštatoval, že jeho zadržanie a spôsob, akým bolo vykonané, boli neadekvátne.

"Otvorene vám poviem, že som nasadenie kukláčov vo vašom prípade v minulosti kritizoval. Som zástancom zákonných postupov a môžem ešte raz zopakovať, že som sa na celý postup pýtal riaditeľa Národnej kriminálnej agentúry, keď sa objavilo v médiách, že bol u vás takýto úkon. Pýtal som sa, načo tam išli s kuklami? Zvlášť, keď sa rieši trestný čin v súvislosti s povedaným slovom, ktoré niekto označil za extrémistické. Nešli pre vraha, nešli pre niekoho, kto ubližuje na zdraví, nešli pre drogového dílera. Nie so samopalmi. To už je úplne v rozpore s tým, aký štandardný postup mali zvoliť. Zastávam názor, že to bolo neadekvátne," cituje Rostas Gašpara na sociálnej sieti.

Jún 2023 a akcia Tajomník

Šéfovi Pôdohospodárskej platobnej agentúry (PPA) Jozefovi Kiššovi, nominantovi OĽaNO, v jedno pekné ráno NAKA zaklopala na dvere. Kišš zásah hodnotí, ako veľmi ostentatívny.

„Šesť áut pred mojim domom. Na druhej strane musím povedať, že slušne zazvonili, nebolo žiadne vykopávanie dverí. Pustil som dnu ako príslušníkov PMÚ, tak aj vyšetrovateľa, ktorí ma oboznámili s mojimi právami a povinnosťami a tak ďalej. Prebehol štandardný proces a zobral som si všetky svoje veci, ktoré som potreboval na nejaké základné fungovanie pri výsluchu. Samozrejme, moja rodina bola totálne šokovaná. Mám tri malé deti, ktoré nechápali, čo sa vlastne deje. Bol to veľmi nepríjemný zážitok. A potom samotný odchod z našej ulice, kde už samozrejme bolo pol dediny na nohách. Húkačky, doprovod ako keby som bol masový vrah. Pre mňa to boli veľmi nepríjemné veci,“ popisuje Kišš zásah.

Kišš vo videorozhovore vysvetľuje, že po dohode s vládou malo byť na PPA vytvorené kompetenčné IT centrum za niekoľko desiatok miliónov s tým, že mu bola ponúknutá provízia. On celú vec okamžite oznámil a na PPA urobil pár personálnych zmien a zamedzil realizácii. Ten, kto mu províziu ponúkol, bol podľa jeho slov človek z hnutia OĽaNO. Keďže Kišš dokázateľne úplatok nevzal, mieni sa brániť zákonnými cestami.   

Ľuboš Blaha: Keď sem prišli Solúnski bratia, po Amerike behali bizóny
Ľuboš Blaha (podpredseda Smeru-SSD) je ďalší z radu kritikov prezidentky a vlády za ignoráciu našich národných tradícií. Smer je pritom známy tým, že dbá o korene, z ktorých vzišla slovenská štátnosť. A nie je tomu inak ani v týchto dňoch. Blaha... Čítať ďalej
05 | 07 | 2023 | Eka Balašková
 

Môžeme nesúhlasiť 

Rostasovi sa dá vyčítať všeličo a jeho časopis tiež nemusíme mať radi. Aj on však v čase, keď k nemu "zazvonili" kukláči mal doma deti, ktoré sa dlho budili zo sna, lebo ich otca odprevádzala "rota" chlapov so samopalmi. Vtedy však "internety tlieskali", lebo konšpirátor, tak mu treba, zaslúži si, dostal, čo chcel. 

Dnes je problém. Lebo "náš človek"...? 

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!