BANÁŠ o zápase ZLODEJOV s HLUPÁKMI: Prví sú podozriví, druhí svoj idiotizmus dokázali
05 | 07 | 2023 I Ladislav Kováčik

Spisovateľ Jozef Banáš poskytol rozhovor serveru ParlamentníListy.cz. Vyjadruje sa v ňom k vojne na Ukrajine, ale aj k materialistickej civilizácii reprezentovanej anglosaským svetom, ktorá sa podľa neho dostala do svojej zostupnej fázy.

"Mieroví štváči" a "mierotvorcovia"

Podľa Banáša nielen slovenská, ale všetky spoločnosti, ktoré sú pod anglosaským vplyvom, zažívajú rovnaký proces pripomínajúci normaliáciu v Česko-Slovensku v 80. rokoch. Po vymanení sa zo sovietskej sféry vplyvu sme sa dostali do anglosaskej sféry, s rovnakými mocenskými ambíciami ako bola sovietska, hovorí Banáš. Po rokoch idealistického blúznenia o slobode postupne prišlo vytriezvenie a medzi ľuďmi sa opäť usadila dezilúzia a čoraz viac sa usadzuje aj rezignácia.

Na Slovensku máme dnes podľa Banáša dve zásadné politické sily – zlodeji verzus hlupáci. Tá prvá je z kradnutia podozrivá, tá druhá svoj idiotizmus skutočne dokázala. Ľudia si pred voľbami kladú otázku, čo je lepšie – keď štát vedú ľudia podozriví z kradnutia alebo ľudia, ktorí svojím idiotizmom napáchali viac škôd než tí prví. V takejto situácii ľudia prirodzene volajú po silnom lídrovi, pričom Banáš dodáva, že sa modlí, aby nešlo o kombináciu idiota s diktátorom.

Banáš sa v rozhovore tiež vyslovil, že súhlasí s českým pesničkárom Jaromírom Nohavicom, ktorý sa na svojich koncertoch pýta: „Prečo všetci hovoria o vojne a nikto o mieri?“ Spisovateľ konštatuje, že tí, čo dnes chcú mier, sú označovaní za „mierových štváčov“ a tí, čo chcú vojnu, sú zase „mierotvorcovia“.

Banáš hovorí, že rozumie snahe USA získať pomocou Ukrajincov čo najlepšiu pozíciu pre budúce mierové rokovanie, problém je však v tom, že čím neskôr zasadnú k rokovaciemu stolu, tým viac zahynú desiatky tisíc mladých Ukrajincov a Rusov, ktorí žiadne víťazstvo oslavovať nebudú.

Spisovateľ pripomína časté volanie „simplexne“ mysliacich ľudí po tom, aby sa Rusi stiahli z Ukrajiny a bude mier, pričom títo ľudia zásadne odmietajú logickú otázku: Prečo tam tí Rusi vtrhli? Pokiaľ nebude na túto otázku poctivá odpoveď, mier na Ukrajine nebude.

Falošná inteligencia. Nakoniec ľudstvo možno zachráni autentická blbosť, veští Ivan Hoffman
Podľa burzy to vyzerá, že človek to má sčítané, a svet ovládne dokonalá umelá inteligencia, ktorej budeme v najlepšom prípade otročiť. Ivan Hoffman ale nestráca optimizmus, aj na odosobnenú inteligenciu je protizbraň. Anglická skratka pre umelú... Čítať ďalej
05 | 07 | 2023 | Ivan Mihale

Zostupná fáza ríše

Podľa Banáša česká, slovenská a všetky vlády pod anglosaským vplyvom nepodporujú Ukrajinu, ale režim Volodymyra Zelenského. Dokazujú to podľa neho samotní Ukrajinci, z ktorých desiatky tisíc namiesto toho, aby bojovali proti votrelcom, poutekali do zahraničia.

Banáš spomenul aj to, ako jemu samému mladí Ukrajinci pri opekaní špekačiek povedali, že to nie je ich vojna. Spisovateľ sa pýta, koho vojna to potom je. Príznačné podľa neho je, že na oboch stranách sa angažujú žoldnieri, takže sa mu zdá, že obyčajným Rusom ani Ukrajincom sa bojovať príliš nechce.

Banáš sa ďalej vyjadruje aj k propagande na oboch stranách konfliktu. Rusi podľa neho podcenili jej silu, keď si mysleli, že ich Ukrajinci budú vítať s kyticami, čo bolo fatálne zlyhanie ruského spravodajstva. Aj tvorcovia protiruskej propagandy jej podľa Banáša sami uverili a dnes svoje tvrdenia považujú za pravdu. Stali sa jej majiteľmi a nedokážu, dokonca sa boja samostatne myslieť, hovorí Banáš.

Naratív o tom, že celý svet je za protiruské sankcie, je podľa Banáša mylný. Pravda je podľa neho taká, že sankcie podporuje asi 50 krajín, ktoré sú pod anglosaským vplyvom, teda asi štvrtina všetkých štátov sveta,

To, čo se dnes deje vo svete, je podľa Banáša zákonitý proces: Materialistická civilizácia reprezentovaná anglosaským svetom sa dostáva do zostupnej fázy a nechce si to pripustiť. Banáš pripomína osud všetkých historických ríš, od Sumerov cez Mongolov až po Sovietsky zväz, pričom všetky nakoniec skončili. „Vznikli, kulminovali a skončili. Taký je neúprosný zákon vývoja. Každá z týchto ríš sa svojmu konci zúfalo bránila,“ vyjadril sa Banáš.

Bývalé socialistické krajiny ako Česko či Slovensko majú podľa Banáša tú smolu, že sa k aktuálnej ríši pridali až na jej konci. Podľa neho je „obludné“, keď predstavitelia krajín, ktoré zbohatli na rabovaní Ázie, Afriky, Ameriky, na otrokárstve a kolonializme požadujú od nás, ktorí sme sa tohto rabovania nezúčastnili, aby sme niesli spoluzodpovednosť za ich historickú nespravodlivosť a rovnako ako oni prijímali nešťastných utečencov, ktorých oni zbedačili.

Na politike českej či slovenskej vlády sa podľa Banáša niečo zmení vtedy, keď nesamostatne mysliacich politických poskokov nahradia sebavedomí a suverénni vlastenci, ľudia, ktorým pôjde o národ, štát, a nie o svoje mocenské a materiálne výhody. Malé štáty ako Česko či Slovensko musia mať podľa Banáša dobré vzťahy pokiaľ možno so všetkými kľúčovými hráčmi. Banáš konštatuje, že jednostrannú orientáciu na anglosaský svet považuje za vážnu strategickú chybu.

Základným predpokladom radikálnej zmeny však podľa Banáša je, že svoje hodnoty musia zmeniť najprv občania, teda voliči. „Presne, ako hovoril Tomáš Baťa – neexistujú krízy hospodárske, sú len krízy mravné a hospodárske sú ich dôsledkom,“ myslí si Banáš.

Historik: Všetko už tu bolo a my sa z toho potrebujeme poučiť
Historik sa nezaprie. A nezaprie sa ani Eduard Chmelár, ktorý nás cez historickú udalosť spojenú s jedným z najkrvavejších povstaní voči Habsburgovcom privádza k poučeniu, že konflikty sa čím ďalej tým menej dajú riešiť silou. A s tým súvisí aj... Čítať ďalej
04 | 07 | 2023 | Eka Balašková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme