A je to! Biden chce Layenovú
05 | 07 | 2023 I Ivan Brožík

Nástupcom Jensa Stoltenberga vo funkcii generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) by sa budúci rok mohla stať šéfka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová. Údajne to presadzuje americký prezident Joe Biden. Informuje web novinky.cz.

Stoltenberg zostane vo funkcii do jesene 2024, Washington sa ale podľa britského denníka The Telegraph obáva, že nebude možné nájsť zodpovedajúcu náhradu. Biden vraj medzitým Leyenovú oslovil a presviedčal, aby čelnú funkciu v Aliancii prijala.

Zuzana, zbudni!

„Na budúci rok budeme mať problém, pretože začína byť zrejmé, že pole (kandidátov) nie je o nič silnejšie ako tento rok,“ citoval The Telegraph nemenovaný zdroj z NATO. Podľa iného zdroja sa medzi Bidenom a Leyenovou vytvorilo v posledných rokoch „silné puto“, ktoré posilnilo transatlantickú spoluprácu, pokiaľ ide o vzťah k Číne, konflikt na Ukrajine alebo otázku ochrany klímy.

Amerika "first"

Priazeň Washingtonu si Leyenová podľa denníka mohla získať aj vyhlásením, že sa chce viac spoliehať na americké spravodajské informácie. To by znamenalo zmenu oproti skoršiemu prístupu, keď za hlavné považovala správy európskych tajných služieb, ktoré vraj ale zle odhadli hrozbu ruskej "invázie" na Ukrajinu.

Kto je tu najväčší agresor?
Štyri a pol milióna ľudí prišlo o život kvôli vojnám zahájeným Spojenými štátmi od útokov z 11. septembra 2001, podľa správy Brownovej univerzity zverejnenej 20. mája 2023. Informuje francúzsky web agoravox.fr. Medzi obeťami je viac ako 387.000... Čítať ďalej
05 | 07 | 2023 | Ivan Brožík

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme