Pizza za 18 eur, ležadlo za 40! Vitajte v Chorvátsku
04 | 07 | 2023 I Eka Balašková

Od začiatku tohto roka je aj Chorvátsko členom eurozóny. Aj to je jeden z dôvodov, prečo sa tešili a očakávali rekordnú letnú sezónu. Počet turistov však klesol, za čo môžu ceny služieb a tovarov porovnateľné s exotikou.

Chorvátsko, ktoré vo veľkej miere žije práve z turizmu pri Jadranskom mori, si od tejto letnej sezóny veľa sľubovalo. Zvlášť po prijatí eura a vstupe do Schengenu. Prišiel však enormný rast cien, ktorý celkom nechápe ani tamojší minister financii. Aj Slovensko si však pamätá slogan o zmene meny. Ceny z Chorvátska však môžu turistov poslať do iných balkánskych krajín. Aké sú ceny za bežný nákup?

Prídu slovenskí turisti

Slováci sú práve tí, od ktorých si veľa sľubovalo aj Chorvátske turistické združenie (CHTZ). Nečudo, v minulom roku evidovali 3,3 milióna prenocovaní práve Slovákov, čo je o desať percent viac, ako v predpandemickom roku 2019. Nečudo preto, že Chorváti si ešte vyššiu návštevnosť sľubovali po vstupe do schengenského priestoru a prijatí eura.

Pčolinský NATREL Čaputovú! Dôvod, prečo PRELOŽILA voľby na september
Slovensko kolabuje v priamom prenose a Čaputovej vláda nerobí nič. Robert Fico to na TA3 povedal jasne - rútime sa do sociálnej katastrofy. S touto informáciou prišiel podpredseda strany SMER- SSD Ľuboš Blaha. Blaha sa vo svojom statuse na... Čítať ďalej
04 | 07 | 2023 | Ivan Mihale

Minister s obavami

„Keď počujete, ako tu rastú ceny, je to niečo, čo je v každom prípade neprijateľné. Mám u z toho obavy,“pripustil Marko Primorac, chorvátsky minister financií a realita mu dáva za pravdu – kopček zmrzliny neraz stojí aj tri eurá. Primorac osobne na takéto ceny nevidí dôvod, ich rast z dlhodobého hľadiska dokonca považuje budúcnosti za nežiadúci, hoci môžu priniesť krátkodobý efekt.

Rijeka. Chorvátsko. Foto: pixabay.com

Kreatívni Chorváti

Ceny ubytovania stúpli miestami aj o 30 percent, zvlášť vo „vychytených“ oblastiach, akými sú Istria, či Makarska. Môže sa tiež stať, že za jednu pizzu zaplatíte 18 eur, za steak dokonca takmer 40 eur. Mnohých niekde zaskočil v tomto roku nový poplatok – za minútu plážovej sprchy zaplatíte 50 centov.

Tiež menili menu, nie cenu

Ostrov Hvar je jednou z lokalít, kde domáci doslova žijú z turistického ruchu. Kým minulý rok ste za celodenný prenájom lehátka zaplatili zhruba 40 kún (5-6 eur v prepočte), v tejto sezóne denný nájom vystrelil na astronomických 40 eur. Slováci, ktorí euro prijali pred niekoľkými rokmi si veľmi dobre pamätajú slogan o zmene meny, nie ceny...

Historik: Všetko už tu bolo a my sa z toho potrebujeme poučiť
Historik sa nezaprie. A nezaprie sa ani Eduard Chmelár, ktorý nás cez historickú udalosť spojenú s jedným z najkrvavejších povstaní voči Habsburgovcom privádza k poučeniu, že konflikty sa čím ďalej tým menej dajú riešiť silou. A s tým súvisí aj... Čítať ďalej
04 | 07 | 2023 | Eka Balašková

Hitom sa stanú Albánsko či Bulharsko

Kedysi pred rokom 1989 boli bulharské letoviská ako Burgas či Varna obľúbeným miestom česko-slovenských dovolenkárov a „vďaka“ cenám v Chorvátsku sa Slováci zrejme vrátia aj do týchto miest. Hitom sa však stáva Albánsko, kde v tomto roku za dve ležadlá so slnečníkom zaplatíte zhruba 15 eur za deň.

Prestalo ich baviť byť lacnými

„Už to rozhodne nie je tá vyložene lacná prázdninová destinácia. Teraz sa cenovo vyrovnáva ostatným stredomorským krajinám. Kvalita služieb išla v posledných rokoch hore. Chorvátsko investovalo do výstavby diaľnic, vyrástli nové hotely. Krajina proste vyrovnáva cenovú hladinu ostatných krajín v Európskej únii,“ vysvetlila Lenka Laus, zástupkyňa CK Travel Family, podľa ktorej Chorváti zrejme spoznali svoju cenu.

FOTO TASR - Roman Hanc | Chorváti si postavili diaľnice, majú služby na úrovni

Ale toto už je ozaj veľa

„Tie ceny sú fakt prehnané. Nedávno som bola v Nórsku a ani tam si za kopček zmrzliny nepýtali tri eurá, aj keď Nóri zarábajú o dosť viac, ako Chorváti. Za rovnaké peniaze si viem predstaviť oveľa krajšie destinácie, kam v lete pôjdem,“ konštatuje Alex z Trnavy.

Mnohí Slováci volia tzv. polpenziu, aby cez deň mohli absolvovať rôzne výlety a neboli viazaní na hotel. Nakupujú teda aj v bežných obchodoch. Ani tu už neplatí, že „dovolenka na Slovensku by bola drahšia“. 2 l fľaša obľúbeného hnedého nápoja u nás kúpite v priemere za 1,89 eura, v chorvátskych obchodoch ju dostanete za 2,15 eura. 150 g. balenie plátkov tvrdého syra je v Chorvátsku oproti Slovensku drahšie o zhruba 50 centov, naopak lacnejšie sú párky, či maslo. Chlieb je na Slovensku tiež drahší, no za jednu kaizerku v Chorvátsku zaplatíte o čosi viac.

V Bratislave sa dnes doparkoVALLO
Hlavné mesto hlási v utorok výpadok systému Bratislavského parkovacieho asistenta (PAAS). Kontrola parkovacích lístkov v zónach PAAS je pozastavená do 14.00 h. Informuje o tom na sociálnej sieti. "Z dôvodu technického výpadku na strane dodávateľa... Čítať ďalej
04 | 07 | 2023 | Ivan Mihale/tasr

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik