Správa, ktorej už na Slovensku nikto neverí!
30 | 06 | 2023 I Gabriela Fedičová

Z Bratislavy sa do Košíc plynule dostaneme až o niekoľko rokov. O predpokladanom termíne informovala Národná diaľničná spoločnosť a.s.,(NDS).

Diaľnica, ktorá umožní plynulý prechod z Bratislavy do Košíc, by podľa harmonogramu mala byť dokončená až v roku 2030.

Diaľnica vodičom ušetrí vraj 16 minút

Ako uvádza NDS, liptovská stavba diaľnice D1 v dĺžke 14,92 kilometra, ktorá vytvorí obchvat mesta Ružomberok, sa po dobudovaní napojí na existujúcu štvorprúdovú diaľnicu smerujúcu do Košíc. 

Nový úsek diaľnice D1 začína mimoúrovňovou križovatkou Hubová, prostredníctvom ktorej budú oba úseky diaľnice napojené na jestvujúcu cestu I/18. Trasa križuje rieku Váh, vedie severným svahom údolia Váhu a obcou Hrboltová, za ktorou vchádza trasa diaľnice do tunela Čebrať. Odtiaľ pokračuje pod hradom Likavka, severným obchvatom obcí Martinček a Lisková a opätovne križuje rieku Váh. Po viac ako pätnástich kilometroch sa nový úsek diaľnice na svojom konci plynule napojí na sprevádzkovaný úsek diaľnice D1 do Prešova.

 

Harmonogram

Z aktualizovaného dokumentu vyplýva, že v roku 2026 by sa mal otvoriť obchvat Ružomberka (úsek Hubová – Ivachnová) a okolo roku 2030 diaľnica na Kysuciach, známa pod označením D3. V harmonograme sú aj viaceré prioritné ťahy, dobudovanie diaľnice D1 až po hranicu s Ukrajinou, spomínaná D3 či R4 v rámci koridoru Via Carpatia.

Aktualizácia harmonogramu prípravy a výstavby projektov cestnej infraštruktúry potvrdzuje najakútnejšie potreby jej budovania. Ide o dokončenie rozostavaných a rozsúťažených stavieb a najprioritnejších úsekov diaľnic D1 a D3, ako aj rekonštrukciu ciest I. triedy a mostov či systematickú projektovú prípravu, vrátane štúdií realizovateľnosti podľa priorizácie projektov.

Podrobnejšie informácie o harmonograme výstavby nájdete TU.

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik