Taraba v Zákamennom: Toto je naozaj nedôstojné (VIDEO)
29 | 06 | 2023 I Eka Balašková

Ešte koncom mája médiami prebehla informácia, že detskú pohotovosť v Námestove chcú zrušiť. Tomáš Taraba (SNS/Život-NS) preto vycestoval do Zákamenného - tretej najväčšej obce na Slovensku, aby upozornil, že Orava bude potrebovať pomoc nie len s detskou pohotovosťou.

Koncom mája podpredseda KDH upozornil na hrozbu zrušenia detskej pohotovosti. V tomto okrese je veľký problém s detskými lekármi a nie len s nimi. Tomáš Taraba nechápe, že Žilinský samosprávny kraj ide v takomto kraji šetriť na službách. Na Orave podľa neho chýba všeobecná infraštruktúra, preto si myslí, že práve sem treba investovať. Neprišiel však len kvôli tomu. Podpísal tiež petíciu proti zrušeniu detskej lekárskej pohotovosti v tomto okrese.

Najviac detí

Oravu tvoria v súčasnosti tri okresy, pritom v okrese Námestovo sa v súčasnosti rodí najviac detí. Koncom mája poslanec Žilinského samosprávneho kraja za KDH Igor Janckulík informoval, že práve Námestovo má prísť o detskú lekársku pohotovosť.

Hovorkyňa ŽSK Eva Lacová v reakcii uviedla, že APS pre deti a dorast je dlhodobý problém ovplyvnený významným nedostatkom pediatrov na celom Slovensku, a teda aj v ŽSK. "Spôsobuje to stav, že v APS slúži málo lekárov. Napríklad niekde sa strieda iba sedem lekárov celý mesiac v službách, čo je popri dennom ordinovaní v ambulancii dlhodobo neudržateľné," povedala.

Všetko pre ľudí - detskú pohotovosť v okrese Námestovo chcú zrušiť
V okrese Námestovo hrozí podľa podpredsedu KDH a poslanca Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) Igora Janckulíka zrušenie detskej ambulantnej pohotovosti. Informoval o tom na sociálnej sieti s tým, že o veci rozhoduje rezort zdravotníctva. Píše o... Čítať ďalej
30 | 05 | 2023 | Ivan Brožík/TA SR

Na Orave chýbajú detské ambulancie

Aj Tomáš Taraba pripomína, že Námestovo je okres, kde sa na tisíc obyvateľov rodí až 20 detí.

„To znamená, že ročne tu vykonajú tisíc, až tisícdvesto pôrodov,“ dokresľuje Taraba.

„OĽaNO, ktoré šéfuje VÚC-ke má potrebu šetriť peniaze práve na takejto základnej službe, ktorú týmto ľuďom môžeme poskytnúť,“ nechápe Taraba, pričom konštatuje, že Orava je prekrásny kút zanedbávaný politikmi.

Zabudli, ako Pán Boh na Oravu

Ľudová „hláška“ hovorí, že ste na niečo zabudli, ako Pán Boh na Oravu. Tomáš Taraba teraz reálne vyčíta politikom presne to isté s tým, že práve v tomto regióne chýba železničné spojenie a celkove je tu slabá infraštruktúra.

„Práve kvôli takýmto lokalitám, ako je Orava treba zriadiť Rozvojové investičné fondy, aby sme 30 rokov po revolúcii nemuseli hovoriť o tom, že títo ľudia, ktorí chodia za prácou do Čiech a do Poľska, nemajú základné služby,“ dopĺňa Taraba, ktorý tiež podpísal petíciu Oravcov proti zatvoreniu detskej pohotovosti.

Petícia beží od začiatku júna

Starostovia hornooravských obcí (Rabča, Oravská Polhora, Oravské Veselé) spoločne s Janckulíkom a niekoľkými mestskými poslancami, rozbehli nátlakovú akciu vo forme petície za zachovanie detskej lekárskej pohotovosti v Námestove.

„Problém s nedostatkom lekárov nespôsobili ľudia žijúci v týchto regiónoch, ale ľudia, ktorí dlhé roky spravovali zdravotníctvo v našej krajine. Preto dúfam, že nie len vedenie Žilinského samosprávneho kraja pod ktorý patrí poliklinika v Námestove, ale aj v ďalších spomínaných mestách sa bude hľadať čím skôr riešenie pre záchranu detských pohotovostí. Ukážme spoločne, že nám záleží na zdraví našich deti,“ vyzýva verejnosť Igor Janckulík. Ak ste z Oravy, petičné hárky si môžete vytlačiť z tohto odkazu:

https://drive.google.com/file/d/1SfAE-rG8ue-0kexnKuBgbXsCHtmNyXUZ/view?pli=1

Pátranie zo všetkých síl v Košiciach - po spopolnenom nebožtíkovi
Pohotovostný pátrací tím Košice (PPT KE) pomohol už pri hľadaní mnohých nezvestných ľudí a tak sa na neho obrátili súrodenci Ladislava H. Vedúci tímu pripravil pátraciu akciu, aby neskôr spoločne zistili otrasnú skutočnosť. Veliteľ PPT KE popisuje... Čítať ďalej
26 | 06 | 2023 | Eka Balašková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik