Draxler k trom hodinám telocviku: Je ABSURDITOU pretláčať to cez zákon!
02 | 07 | 2023 I Ladislav Kováčik

Exminister školstva Juraj Draxler na svojom facebooku komentoval zavedenie troch povinných hodín telesnej výchovy na základných školách.

Výklad ministerstva

Vyjadril sa, že parlament na rozlúčku čelil v súvislosti s tromi hodinami telocviku týždenne "fraške".

Parlament končí. Čakajú ho už len dve schôdze, na ktorých sa nič riešiť nebude. Na tej budúci týždeň majú akože odvolávať Kollára, ale nikam to nepovedie. No a potom v septembri ešte slávnostná posledná schodza,“ konštatoval Draxler. Pripomenul, že zákony sa odteraz až do októbra prijímať nebudú.

Podľa Draxlera „šialený jarný cval“, v rámci ktorého prešli parlamentom stovky a stovky návrhov a pozmeňujúcich návrhov zákonov, pričom takmer všetky boli pripravené na poslednú chvíľu, bez nejakej širšej prípravy či diskusie, dostal tento týždeň symbolickú bodku.

Draxler píše, že schválený návrh poslanca OĽaNO Karola Kučeru bol napísaný tak ledabolo, že ministerstvo školstva prišlo s vlastným výkladom, aby školy uistilo, že sa pre ne nič nemení.

Kučera uzákonil povinné tri hodiny telocviku. Myslel tým pre každé dieťa školy, ale ministerstvo povedalo, že zákon sa dá čítať aj tak, že ak má škola ako taká tri hodiny telocviku týždenne, je to dodržanie zákona,“ uviedol Draxler.

Draxler si myslí, je ťažké sa v tomto s ministerstvom sporiť. Na ministerstve majú podľa neho aj z hľadiska výkladu, aj čisto pragmaticky, v snahe ochrániť školy. Dávať im nejakú novú povinnosť v momente, keď už veľká časť z nich má všetko, vrátane kurikula a počtu učiteľov, pripravené na september, by bolo samo osebe nezodpovedné, tvrdí exminister.

Draxler si taktiež myslí, že je „absurditou“ snažiť sa pretláčať niečo takéto priamo cez zákon. A to zvlášť v situácii, keď školy jednoducho nemajú priestory na telocvik, uvádza ďalej.

Fico: Čaputová skutočne zneužíva právo (VIDEO)
Prezidentka Čaputová cez svojho ministra vnútra v demisii Šimka podporuje obvinených vyšetrovateľov NAKA, aby mohli pokračovať v zneužívaní trestného práva proti opozícií, konštatuje Robert Fico (Smer-SSD). Ku konštatovaniu ho vedie rozhodnutie... Čítať ďalej
29 | 06 | 2023 | Eka Balašková

Problém s telocvičňami

Podľa exministra obrovská časť škôl buď dlhodobo nemá telocvičňu alebo ju pre zlý stav neprevádzkuje. Draxler pripomína, že vo väčšine zanikli aj klasické vonkajšie športoviská, ktoré mali takmer všetky školy postavené v rokoch 1970-1989.

Jediný minister, ktorý sa tomuto problému po roku 1989 venoval, je podľa jeho slov on sám. „Pred svojím odchodom z ministerstva som stihol vypísať aspoň prvú výzvu na rekonštrukcie telocviční, s tým, že postupne sa bude investovať tak, aby v pomerne krátkom čase väčšina žiakov mala opäť bezproblémový prístup k športoviskám,“ píše. „Ako všetky moje iniciatívy, aj táto po mojom odchode vyfučala, už to prestalo byť témou, podobne, ako vzdelávanie ako také,“ sklamane konštatuje Draxler.

Toto plátať tým, že sa školám prikáže robiť niečo, čo budú vydávať za telesnú výchovu (napr. 40 minút skackať v nejakej malej narýchlo vytvorenej, nevyhovujúcej telocvični) je hlúpe,“ tvrdí exminister.

To isté mohol podľa jeho slov urobiť on sám, keď v roku 2015 nariaďoval štátne kurikulum a v rámci neho minimálne počty predmetov – namiesto snahy reálne problém pohybu riešiť. „Ale na rozdiel od niektorých poslancov nemám mozog veveričky alebo škrečka,“ uisťuje bývalý minister.

Telocvik je podľa neho súčasťou širších problémov. Ideálne by podľa Draxlera bolo, vytvoriť školám priestor, aj zmenou kurikulárnej politiky, aby mali dlhšie športové a pohybové bloky, po konci regulérneho vyučovania. „A, samozrejme, dať im na to materiálne zabezpečenie. A usmernenia,“ dodáva.

Riešiť to zákonným nariadením počtu hodín je tak trochu šialené. Ako celý tento odchádzajúci parlament,“ uzatvára Draxler.

Poslanci prelomili veto

Návrh novely školského zákona predložila do Národnej rady SR skupina poslancov z hnutí OĽaNO a Sme rodina. Parlament v máji schválil, že od septembra tohto roka budú mať žiaci základných škôl povinné minimálne tri hodiny telesnej výchovy týždenne a stredoškoláci dve. 

Poslanci prelomili veto prezidentky, ktorá navrhovala posunúť účinnosť schváleného zákona na 1. september 2025 bez ohľadu na typ základnej školy a na to, či škola disponuje telocvičňou. Prezidentka Zuzana Čaputová síce návrh novely školského zákona nepodpísala, vďaka prelomeniu jej veta poslancami parlamentu však bude platiť. 

Artur Bekmatov: V kampani mienim otvárať aj tému zanedbaných regiónov (VIDEO)
Robert Fico oznámil, že strany Smer a Socialisti zavŕšili etapu, ktorá v parlamentných voľbách dáva možnosť zúčastniť sa ich každému jednému ľavicovému voličovi. Predstavil tiež, ako bude vyzerať Bekmatovova kampaň, ktorý kandiduje na 150. mieste... Čítať ďalej
29 | 06 | 2023 | Eka Balašková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!