Orbán Viktor vo veľkom rozhovore pre nemecký Bild odkázal Ukrajincom
28 | 06 | 2023 I Gabriela Fedičová

Ak Američania chcú mier, bude mier, Ukrajina síce nie je suverénna, ale je hrdá krajina. Prigožinov prevrat je podľa premiéra Viktora Orbána bezvýznamný. Premiér Maďarska poskytol rozhovor pre nemecký Bild. V prvej časti rozhovoru sa premiéra pýtali na vojnovú politiku maďarskej vlády. Rozhovor v plnom znení preberáme z maďarského portálu Mandiner.

Už ste zlyhali?

V komentári k víkendovému pokusu o prevrat Jevgenija Prigožina premiér povedal: "V tejto udalosti nevidím veľký význam." 

Na otázku, či si myslí, že sa v priebehu vojny po Prigožinovom povstaní niečo zmení, Orbán tiež odpovedal záporne: "Myslím si, že povstanie sa skončilo a vojna pokračuje. Toto nie je udalosť, ktorá nás povedie k mieru. Vždy sa na túto vojnu pozerám z hľadiska mieru, pretože si myslím, že najdôležitejšie je dosiahnuť prímerie a nejakým spôsobom dosiahnuť mier. Táto udalosť v tom nehrá žiadnu úlohu."

Bild sa niekoľkokrát pýtal, či ruský prezident Vladimir Putin podľa maďarského premiéra padne.

Podľa Orbána je realita taká, že Putin zostane ruským prezidentom budúci rok, pretože "štruktúry v Rusku sú veľmi stabilné. Sú založené na armáde, tajnej službe, polícii, takže toto je iný druh krajiny s vojenskou orientáciou." A pretože Rusko je iný druh krajiny ako Nemecko alebo Maďarsko, "štruktúra je iná, moc je iná a stabilita je iná". Ak sa pokúsime pochopiť, ako fungujú, z našej vlastnej logiky, vždy budeme sklamaní," povedal.

Robert Kaliňák: Ak sa toto stalo, malo padnúť ministerstvo vnútra (VIDEO)
V Sobotných dialógoch Rádia Slovensko Zuzana Čaputová ako jeden z dôvodov nekadndidovať, uviedla aj určité obavy o bezpečnosť svoju a svojej rodiny.. Bolo preto len prirodzené, že novinárov na utorkovej tlačovej besede Smeru zaujímal aj názor... Čítať ďalej
28 | 06 | 2023 | Eka Balašková

Pán premiér, prečo ste sa stali proruským?

Novinár denníka Bild odmietol zaužívaný stereotyp, že Viktor Orbán sa z protisovietskeho bojovníka za slobodu stal putinistom. 

V roku 1989 predniesol v Budapešti odvážny prejav, v ktorom požadoval stiahnutie sovietskych vojsk z Maďarska. Prečo sa o desaťročia neskôr v niektorých ohľadoch postavil na stranu Ruska, prečo je v Európe považovaný za proputinovského? Pýtal sa Bild.

Orbán sa spýtal: "Provokujete ma touto otázkou? Bojujem za Maďarsko. Nezaujímam sa o Putina. Nezaujímam sa o Rusko. O Maďarsko sa starám. Robím stanoviská a kroky, ktoré sú dobré pre Maďarsko. A všetko, čo sa teraz deje medzi Ruskom a Ukrajinou, je pre Maďarsko určite zlé. Nebezpečné pre Maďarsko. Prišli sme o životy, žijú tam maďarské menšiny. Nebezpečenstvo vojny je v našom susedstve."

Ako tu bude mier?

Bild sa premiéra tiež opýtal, prečo si myslí, že neexistuje riešenie vojny na bojisku. Orbán povedal: "Nehádam sa proti Ukrajincom. Nechcem vyzerať ako niekto, kto nedúfa, že Ukrajinci majú šancu na prežitie. Ale som realista." Uviedol: Ukrajincom dôjdu vojská skôr ako Rusom a to bude nakoniec rozhodujúcim faktorom. To je základ, z ktorého vždy argumentujem."

Zdôraznil: "Nechcem ovplyvňovať Ukrajincov, ale stále obhajujem mier, mier, mier. V opačnom prípade dôjde k obrovskej strate prosperity, mnohých životov a nepredstaviteľnej deštrukcii."

Viktor Orbán nie je ohromený skutočnosťou, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj verí, že skôr či neskôr jeho krajina získa späť celé územie. Premiér povedal: "Poznám tento názor. Ale na čom skutočne záleží, je to, čo chcú Američania robiť. Ukrajina už nie je suverénnou krajinou. Nemajú peniaze, nemajú zbrane. Môžu bojovať len preto, že my na Západe ich podporujeme. Takže ak sa Američania rozhodnú, že chcú mier, bude mier." Orbán dodal: "Keby boli rokovania od začiatku, dnes by nebolo toľko mŕtvych a krajina by nebola zničená."

Musíte vyjednávať, ale nemusíte

Podľa Orbána "jediný spôsob, ako zachrániť Ukrajinu, je, aby Američania iniciovali rokovania s Rusmi, dohodli sa na bezpečnostnej architektúre a našli miesto pre Ukrajinu v tejto novej bezpečnostnej architektúre".

V reakcii na tvrdenie denníka Bild, že Ukrajina sa už rozhodla nerokovať, Orbán povedal: "Ukrajina je národ, Ukrajina je krajina. Má právo rozhodnúť o svojej budúcnosti, či pôjde do vojny alebo nie. Máme tiež právo dať alebo nedať zbrane a peniaze, ak to Američania chcú."

Noviny tiež použili známe, že Rusko sa pripravuje na útok na iné krajiny. Premiéra sa opýtali: "Ak by som sa riadil vašou radou, Putin by bol jasným víťazom v tejto vojne. Neznamená to, že by to zašlo ďalej? Mohlo by zaútočiť na Poľsko, Estónsko, Litvu. Prečo by sa zastavili na Ukrajine?"

Podľa Orbána "pretože Rusko nie je dostatočne silné. História tejto vojny jasne ukazuje, že NATO je oveľa silnejšie ako Rusko. Prečo by niekto slabší chcel zaútočiť na NATO?"

Gustáv Murín na tému PROGRESÍVNE SLOVENSKO
"Toto je deštruktívna sekta Progresívne Slovensko a mladí ľudia - prvovoliči - musia vedieť, že Progresívne Slovensko nie je životný štýl ku ktorému sa hlásia, ale strana tvrdých podnikateľov, ktorí svoje choré názory chcú pretláčať nie diskusiou a... Čítať ďalej
28 | 06 | 2023 | Gabriela Fedičová

Vojnové zločiny

Na otázku, či si myslí, že Putin je vojnový zločinec, Orbán odpovedal: "Nie, nie pre mňa." 

Vysvetlil, že nehovorí o vojnových zločincoch, pretože "teraz je vojna, môžeme hovoriť o vojnových zločinoch po vojne". Povedal: "Ak chceme prímerie a potom rokovanie, musíme presvedčiť strany konfliktu, aby si sadli za stôl. Zavolať ich k stolu a povedať: "Poďte k stolu a ja vás zatknem, nie je dobrý nápad."

Podľa maďarského premiéra sa Ukrajina zatiaľ nemôže stať členom NATO, pretože je vo vojne, ale na otázku o povojnovom pohľade Ukrajiny na NATO odpovedal, že "o tom budeme diskutovať".

Na konci rozhovoru dostal aj otázku, aký odkaz má pre ukrajinský ľud, ako by mu zdôvodnil svoj postoj.

Orbán sa vyjadril jasne: "Nechcem nikoho o ničom presviedčať, nie je to moja práca. Toto nie je naša vojna. Toto je vojna Ukrajincov, rozhodnutie rozhodovať o morálnom a historickom horizonte je výlučne záležitosťou ukrajinského ľudu. Poradil by som im, aby robili presne to, čo je pre nich najlepšie. Ale to, čo je pre nich najlepšie, je na nich, aby sa rozhodli sami. Nikto iný to nemôže definovať, pretože sú nezávislým, hrdým národom a hrdou krajinou."

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik