OSN hlási: MUČENIE A SEXUÁLNE ZNEUŽÍVANIE väzňov na Ukrajine! Ako sa k tomu postavia slovenskí politici?
27 | 06 | 2023 I Milan Laca
OSN obviňuje ukrajinské bezpečnostné sily z mučenia desiatok zadržiavaných civilistov.
 
Viac ako 40 väzňov v ukrajinských väzniciach oznámilo OSN, že ich mučili a sexuálne zneužívali, väčšinou v tajných záchytných strediskách, uvádza správa Úradu vysokého komisára OSN pre ľudské práva.
Týrajú ich
„Z vypočúvaných zadržaných osôb, súvisiacich s konfliktom 43 ľudí (34 mužov a deväť žien) poskytlo dôveryhodné správy o mučení a zlom zaobchádzaní, spáchanom príslušníkmi orgánov činných v trestnom konaní, vojenským personálom alebo strážou na neoficiálnych miestach zadržiavania alebo v ústavoch na výkon väzby",  píše sa v správe.
 
Môže za to Západ. Moskva obviňuje
Západ premenil Ukrajinu na teroristickú bunku, tvrdí ruské ministerstvo zahraničia. MZV: Západ živil neonacistický režim na Ukrajine ako odrazový mostík proti Rusku. Západ... Západné krajiny premenili Ukrajinu na novú teroristickú bunku a... Čítať ďalej
27 | 06 | 2023 | Milan Laca
Zatýkajú
OHCHR tiež zdokumentoval zatknutie niekoľkých civilistov, zapojených do distribúcie humanitárnej pomoci na územiach kontrolovaných Ruskom. V jednom prípade ukrajinské úrady odsúdili muža, ktorý rozdával jedlo vo svojej dedine v Charkovskej oblasti. Jeho činy považovali za účasť v nelegálnych organizáciách, no podľa správy si ho vybrali sami dedinčania, aby vykonával uvedené úlohy.
Evidujú nárast
Vo všeobecnosti sa počet porušení zo strany Ozbrojených síl Ukrajiny  a iných bezpečnostných zložiek od 24. februára 2022 výrazne zvýšil, uvádza správa. Napríklad OHCHR zdokumentoval 75 prípadov svojvoľného zadržiavania civilistov (17 žien, 57 mužov a jedného chlapca), „z ktorých niektoré predstavovali aj nútené únosy, väčšinou spáchané orgánmi činnými v trestnom konaní alebo ukrajinskými ozbrojenými silami“.
Problém aj so zajatcami
Vyšetrovacia komisia OSN pre ľudské práva na Ukrajine už predtým v správe uviedla, že ukrajinskí vojaci spáchali vojnové zločiny zastrelením a mučením ruských vojnových zajatcov. Misia OSN hlásila 25 prípadov masakru. Ukrajina okrem toho nezačala trestné stíhanie proti svojim vojakom, ktorí zastrelili ruských vojnových zajatcov, napriek tomu, že je zdokumentovaných niekoľko popráv, uviedol šéf Úradu vysokého komisára OSN (OHCHR) Volker Türk.
 
Čína zvažuje silnejšiu podporu Putina
Čínsky prezident Si Ťin-pching zvažuje podporu Putinovi po víkendovej vzbure V Rusku, to je nečakaný dôsledok nedávnych udalostí a pre ruského prezidenta mimoroadne priaznivý. Informuje The Guardian. Čína tak nepriamo vystúpila z neutrality, ktorú... Čítať ďalej
26 | 06 | 2023 | Ivan Brožík

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme