Pátranie zo všetkých síl v Košiciach - po spopolnenom nebožtíkovi
26 | 06 | 2023 I Eka Balašková

Pohotovostný pátrací tím Košice (PPT KE) pomohol už pri hľadaní mnohých nezvestných ľudí a tak sa na neho obrátili súrodenci Ladislava H. Vedúci tímu pripravil pátraciu akciu, aby neskôr spoločne zistili otrasnú skutočnosť.

Veliteľ PPT KE popisuje akciu, ktorá sa mala skončiť buď stretnutím bratov, alebo nálezom tela nezvestného. Príbeh však mal netradičné rozuzlenie – nezvestný je už mesiac po smrti a jeho pozostatky boli bez vedomia rodiny spopolnené. Nešlo pritom o nejakého „asociála“, ale o SBSkára na dôchodku. Aká je úloha pohotovostných pátracích tímov?

Šialené tri dni

„V piatok, 23.6.2023 o 10:43 som obdržal hovor od známeho, že je v prítomnosti bratov pána Ladislava H. a chcel by oznámiť s ich súhlasom jeho nezvestnosť. Vzhľadom na obsiahlosť informácií sme sa dohodli na okamžitom osobnom stretnutí, ktoré sa aj o 12:15 uskutočnilo,“ informuje Juraj Pulščák, vedúci košického pátracieho tímu cez stránku na Facebooku. Bratov odkázal na políciu a poradil im obvolanie nemocníc, veď ich brat je možno hospitalizovaný, len nedal vedieť. Kým dostal informáciu, že aktivita Ladislavových bratov výsledky nepriniesla, vedúci PPT KE ešte v piatok prezrel oblasť, kde nezvestný býval.

V Košiciach zastávky MHD už len na znamenie
Od 1. júla budú všetky zastávky mestskej hromadnej dopravy (MHD) v Košiciach na znamenie. Cieľom je optimalizácia výdavkov. TASR o tom informovala hovorkyňa Dopravného podniku mesta Košice (DPMK) Vladimíra Bujňáková s tým, že tento krok... Čítať ďalej
23 | 06 | 2023 | Ivan Brožík/TA SR

Použil aj dron

„V sobotu som si oblasť bol niekoľko krát preletieť dronom, aby som pripravil kvalitný podklad na už naplánovanú nedeľňajšiu pátraciu akciu, nakoľko okolnosti zmiznutia, resp. nezvestnosti pána Ladislava boli tak zvláštne, že sme sa prikláňali aj k možnosti, že sa bude nachádzať niekde v okolí svojej chaty bez známok života, alebo v ťažkom stave,“ píše ďalej Pulščák.

Pátralo sa v nedeľu

25.6.2023 PPT KE rozbehli tradičnú pátraciu akciu – prešli okolie bydliska, lesy, okolie železnice, brehy Hornádu ... skrátka miesta, kde by sa nezvestný človek mohol nachádzať, no pátranie v teréne výsledok neprinieslo. Večer však prišiel šok.

„Dostal som informáciu, že pán Ladislav je už po smrti. A to už takmer mesiac. No nielenže je po smrti, ale že už je aj spopolnený a niekde rozsypaný a to všetko bez vedomia rodiny aj napriek tomu, že zomrel v nemocnici. V nemocnici, z ktorej ho jeho brat nedávno prevzal a odniesol domov po hospitalizácii pre infarkt. A to nebol žiadny bezdomovec, ani asociál a podobne, ale slušný pán rómskej národnosti, ktorý dlhé roky pracoval napríklad ako SBSkár v Košickom U.S. Steele, no kvôli zdravotnej indispozícii a vysokému veku si užíval svoje roky staroby vo svojej chate v malebnom prostredí na okraji Košíc,“ uvádza PPT KE.

Tiež sa pýtate...?

„Len sa pýtam, či je v dnešnej dobe problém vo vyspelom svete identifikovať človeka, vyhľadať nejakého príbuzného a dať vedieť, že ich milovaný brat, otec, strýko zomrel. Česť Vašej pamiatke, pán Ladislav,“ uzatvára Pulščák.

Žilinskí špeciáli oslávia 30. výročie pluku ukážkami na Vodnom diele Žilina
Príslušníci 5. pluku špeciálneho určenia v Žiline si v sobotu (24. 6.) pripomenú 30. výročie vzniku na Vodnom diele Žilina. Podľa hovorcu Síl pre špeciálne operácie Ozbrojených síl SR Mária Pažického je podujatie otvorené pre verejnosť, ktorej... Čítať ďalej
23 | 06 | 2023 | Ivan Brožík/ TA SR

Pohotovostné pátracie tímy – dobrovoľníci, pomáhajúci polícii

Pátracie tímy nájdeme v každom kraji Slovenska. Ich prioritou je pátranie po nezvestných. Združujú dobrovoľníkov, ktorí bezplatne pomáhajú najmä príslušníkom PZ a IZS (Integrovaného záchranného systému).

Pohotovostný pátrací tím Košice

„Pátrania sa zúčastňujeme, ak nás prizve Policajný zbor, Hasičský a záchranný zbor, Záchranná zdravotná služba, jednotky civilnej ochrany, ale aj iné organizácie a občania. Môžete nás tiež kontaktovať, ak máte poznatky alebo ste svedkom akéhokoľvek protiprávneho konania, napríklad domáceho násilia, šikany, týrania zvierat atď. V takýchto prípadoch poskytneme poradenstvo a upovedomíme kompetentné orgány,“ informujú na svojej stránke.

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik