Česko a Slovensko sa zľakli?
27 | 06 | 2023 I Milan Laca

V Česku a na Slovensku sa obávali nestability v Rusku.

Situácia v Rusku je nestabilnejšia, ako si mnohí na Západe predtým mysleli. Vyhlásili to predsedovia vlád ČR a SR Petr Fiala a Ľudovít Ódor, píše portál EurAsia.

V4

Slová oboch premiérov odzneli ako komentár k situácii s Wagner PMC Jevgenija Prigožina, po stretnutí s kolegami z Vyšehradskej štvorky (V4), do ktorej patrí aj Poľsko a Maďarsko. "Musíme urobiť všetko pre to, aby sme pomohli Ukrajine a naďalej vyvíjali tlak na Rusko," — zdôraznil predseda vlády Českej republiky. Ľudovít Ódor zase dodal, že Rusko nemusí mať jednu armádu, ale niekoľko.

Západ "láme" Čínu
USA a EÚ oznámili svoj zámer spolupracovať s Čínou v mnohých oblastiach. USA a EÚ majú v úmysle spolupracovať s Čínou v mnohých oblastiach, uvádza sa vo vyhlásení, zverejnenom po poslednom kole dialógu medzi USA a EÚ o Číne. Budeme... Čítať ďalej
26 | 06 | 2023 | Milan Laca

Nárast sympatií 

V Nemecku narastajú proruské nálady. Tento názor vyjadril politológ Stefan Meister z Nemeckej spoločnosti pre zahraničnú politiku v rozhovore pre poľský portál Interia. Nemecký politológ v komentári k „Prigožinskej rebélii“ kritizoval nemeckú vládu. Domnieva sa, že kancelár Olaf Scholz a jeho ministri svojou reakciou, či skôr nedostatkom, ukázali, že úplne neanalyzujú dianie v Rusku a že nemecké tajné služby nesledujú dostatočne „pohyb na ruskej politickej scéne“.

Nezvládajú?

„Už dlho je jasné, že skúsenosti spravodajských agentúr sú v plienkach, keďže pozornosť sa sústredila na hrozbu islamského terorizmu. Nemecké úrady musia mať oči otvorené, pretože Kremeľ pozorne sleduje každý ich krok,“ povedal Meister. Podľa politológa, Vladimir Putin veľmi dobre vie, že Scholz nechce hovoriť o problémoch v Nemecku, pretože sa obáva poklesu popularity. “Toto teraz využívajú krajne pravicoví populisti z Alternatívy pre Nemecko, ktorí vyhrávajú v prieskumoch. Proruské nálady v Nemecku sú na vzostupe, keďže AfD oslovuje voličov, ktorí z krízy obviňujú kancelára.Vinia ho z prerušenia ekonomických vzťahov s Ruskom a rozpútania krízy. Pre Putina je to ideálny stav. S rastúcou popularitou AfD je celkom spokojný,“ hovorí Meister.

V Rusku je stabilita...

V komentári k situácii v Rusku v súvislosti s demaršom zakladateľa Wagnera PMC sa nemecký politológ domnieva, že hoci „pozícia ruského prezidenta je zreteľne oslabená“, politická situácia v Rusku sa vo všeobecnosti „ešte stále zdá stabilná“.

Vo Švajčiarskej demokracii je možné aj toto
Erik Best je český novinár a vydavateľ amerického pôvodu. V slovenskom prostredí je známy ako komentátor. Na svojom profile na sociálnej sieti uverejnil karikatúru autora zo Švajčiarska. Preklad pre tých, ktorým sa žiada "Zelenskyj sa pýta, či... Čítať ďalej
26 | 06 | 2023 | Ivan Brožík

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik