Prigožinova akcia možno nebola až tak iba Prigožinova
25 | 06 | 2023 I Ivan Brožík

Chce to trošku spomínania a akýsi scenár, o ktorom (na rozdiel od majiteľov pravdy) netvrdím, že je reálny, sa tu začína vytvárať. Môže však byť aj reálny, napokon, posúďte.

Zhruba pred desiatimi dňami sa vynoril dokument, ktorý videli autorizovaní zahraniční vysoko politicky postavení svedkovia, o dohodách medzi Kyjevom a Moskvou z vlaňajšieho apríla. Z dokumentu urobil Zelenskyj zdrap bezcenného papiera a svojmu podpisu na ňom priradil vlastnú hodnovernosť rovnajúcu sa nule. Tu niekde by som videl prvé scény z príbehu, ktorý sa s neuveriteľnou dokonalosťou odohrával počas následných dní.

To si fakt všetci myslia, že Putin by sa pred Ruskom nechal takto osr...ť, no, dajme tam radšej okydať?

Proste, po úvode nasleduje vždy príbeh. Nepoznám žiaden úvod bez príbehu ani bez rozuzlenia. Informácia o podvode zo strany Zelenského, teda o nerešpektovaní vlastného podpisu na dohode, ktorá mala viesť k ukončeniu vojny, bola úvodom. Nie náhodným ani v čase, ani v priestore. A začína byť čas na príbeh.

Prigožin náhle prišiel s ultimátom Kremľu

Ten Prigožin, ktorý bol osobným "kuchárom" Putina, oficiálne kedysi aj priateľom a dokonca jedným z mála ľudí, ktorým v Rusku Putin dôveroval. (A čo ak to ešte trvá?) Zaujímavou časťou tejto dejovej línie je fak, že Prigožin ani po a vo svojej úvodnej slovnej rebélii nič nenamietal voči Putinovi, išlo mu iba o pár úradníkov, hoci na mimoriadne vysokých vládnych a armádnych postoch. Tu je mimoriadne pútavé - v kontexte udalostí - to slovko "iba". A ani Putin nereagoval nijak na Prigožinovo slovné predstavenie. A neskôr na bábkohru s kolónami tankov. Už tu to vyzerá ako na zohraný scenár. Ale, poďme ďalej. Je zaujímavé v ňom listovať pomaly, pozorne a postupne. A - prosím, nepreskakujte na posledný odstavec, stratí to svoje čaro. Ďakujem.

Deň "prevratu"

Tam je zaujímavá takmer každá jeho hodina. Dnes už vieme, že o ňom vopred bola informovaná štruktúra amerických tajných služieb a teda, určite aj prezident BIden. A ten celých päť dní mlčal. Mlčalo NATO, ktoré tiež muselo vedieť o tom istom ako Biden a možno aj skôr, ako Biden. Prigožin sa verejne valí so svojou armádou na Moskvu, no v Rostove si spraví siestu. Bez odporu regulérnych mocenských zložiek Ruska. Nepredstaviteľné, nemožné. (Že by chcel z púheho priateľstva dať Kremľu čas na reakciu?) Ak by išlo o prevrat, už v Rostove by bol Prigožin and his melody boys rozdrvený ako žaba pri jarnej migrácii cez cestu. Kto pochybuje o tom, že Moskva na to sily nemá, je jednoducho blbec. Inak to vyjadriť neviem. (Napokon, ani Prigožin v Rostove nikoho nezatýkal, nebral rukojemníkov, hoci tam sídli frontové velenie, teda nie len tak nikto.) Naopak, v Rostove bola atmosféra na uliciach ako na deviateho mája na Červenom námestí.

Putinov program počas Prigožinovej prestávky

Kým má Prigožin siestu, Putin diškuruje s Ankarou, Parížom, Berlínom, všade s hlavami štátov. O čom sa tam asi rozprávajú? Nebolo to náhodou zo strany Putina nejaké ubezpečenie o tom, že Rusko je stabilné a ide o vopred plánovaný manéver? Bidenovi nevolal, ale vieme asi prečo. Americký prezident je aj na domácej pôde podozieraný z toho, že zdravotne už nie je schopný zastávať najvyššiu funkciu v hierarchii veľmoci. A Putin dobre vie, že politicky je v Ukrajinsko-Ruskom konflikte najdôležitejším hráčom Európa. Amerika doň vyváža "iba" svoje kolty, tak, ako to vie už od čias Divokého západu. A zas je tu to slovko "iba". Čo ak v tom mojom scenári Putin oznámil Európe, že má všetko pod kontrolou, nech si jej bosovia pokojne na záhradách opekajú svoje "špekáče", veď je sobota. Mimochodom, sobota je ideálny čas na takýto príbeh - prázdne cesty, nikde nehrozí žiadna zápcha, trasa pre Prigožinove kolóny ako vyšitá.

Dohoda Lukašenko - Putin - Prigožin

Tu nastal vo vývoji príbehu trošku informačný chaos. Niekoľko zdrojov tvrdí, že to bola dohoda bez účasti Putina, iné zas informovali, že najskôr sa "dohodol" Putin s Lukašenkom a až potom Saša pokecal s Jevgenijom. Je dlhodobo známe, že Lukašenko mal husiu kožu z predstavy zatiahnutia vojsk Bieloruska do konfliktu a v tomto jedinom, doslova v nasadení vlastného zdravia - dlhodobo odporoval Kremľu. A zrazu vlk sýty a ovca celá. Z Bieloruska zaútočí "ruský" Prigožin. A máme čisté ruky. V celom príbehu sa odohrávajú podivnosti - napríklad Putinov veliteľský špeciál odletí do Petrohradu, kde sa vraj má nachádzať prezident, ale pristane na polceste. Vlajka nad Kremľom je stiahnutá a teda vraj prezident v Moskve vôbec nie je. Nikto však tieto "vraj" neoveroval. A európski lídri nadmieru pokojne mlčali.

No a avizovaný záverečný odstavec

Čo ak sa patriot, naozaj nesporný ruský patriot Prigožin dohodol s Kremľom, že ruská armáda bude brániť línie na východnom fronte a on otvorí so svojou súkromnou armádou takzvaný "bieloruský" front? Putin tak dosiahne, čo chce už druhý rok, ale odporoval Lukašenko, Prigožin v prípade úspešnej operácie na Kyjev (čo bol vždy jeho sen) vyjde zo všetkého ako národný hrdina a k tomu ako bonus - hrá sa o možný pád režimu v Kyjeve. To by som považoval za rozuzlenie príbehu, ktorý sa nám tu v uplynulých hodinách odohral pred očami. Je to iba scenár, netvrdím, ako je u nás v médiách zvykom, že je to fakt. Čas ukáže. A nebude to dlhý čas. Máme tu teda dnes naposledy slovko "iba". Potrvá to IBA toľko, koíľko bude potrebovať Prigožin na presun svojej armády na hranicu Bieloruska s Uklrajinou a na opevnenie sa tam. Ale to už zrejme aj tak v predstihu vybudovalo Bielorusko.

Leto na fronte bude vraj horúce!
Ukrajinská rozviedka hlási bezprostrednú aktívnu fázu bojových akcií. Zástupca šéfa ukrajinskej rozviedky: aktívne operácie na fronte sa očakávajú v najbližších troch mesiacoch. Bude horúco Zástupca riaditeľa Hlavného spravodajského... Čítať ďalej
25 | 06 | 2023 | Milan Laca

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik