Europoslankyňa: Nebuďme potravinovým smetiskom sveta (VIDEO)
26 | 06 | 2023 I Eka Balašková

Europoslankyňa Katarína Roth Neveďalová (Smer-SSD) sa dlhodobo zaoberá pôdohospodárstvom. K tomu patrí aj potravinová bezpečnosť jednotlivých krajín. Keďže ona zastupuje Slovensko je len prirodzené, že dôraz kladie práve na túto krajinu.

Roth Neveďalová nás presviedča, že Európsky parlament sa snaží vyvíjať tlak na nie len ekologické, ale aj ekonomické zvýhodnenie potravín vyprodukovaných v EÚ. Potrebujeme ich však dostatok, práve z vlastnej produkcie a to, ktoré Ukrajina mala možnosť odoslať do Afriky, štátom, v ktorých je hladomor. Jej slová potvrdzuje aj česká europoslankyňa, podľa ktorej lacnejšie potraviny a obilie zvlášť nepotrebuje EÚ, ale Afrika.

Potrebujeme jesť kvalitu

„Musíme si dávať veľký pozor, lebo je klimatická kríza a nedarí sa nám vypestovať niektoré potraviny. Dovážajú sa nám niektoré lacné potraviny z mimo priestoru EÚ a my, ako Európsky parlament sa snažíme tlačiť na to, aby sme využívali potraviny a zdroje, ktoré máme na svojom území čo najviac,“ hovorí europoslankyňa.

Taktiež si myslí, že kvalite neprospieva dovoz potravín na veľké vzdialenosti. Takisto hovorí o tom, že pri niektorých rastlinách by sa nemali využívať pesticídy. Tiež upozorňuje na ochranu včiel a snahu o udržateľnosť tohto systému.

Politici, budíček, národ sa z bilbordov nenaje, ide o potraviny!
Europoslankyňa Katarína Roth Neveďalová (Smer-SSD) hovorí o tom, že aby sme si na stôl mohli položiť chlieb, musíme podporovať lokálnych producentov. Podpísala sa preto pod návrh, „aby sme v budúcom období dorovnali poľnohospodárom platby, aby mali... Čítať ďalej
21 | 06 | 2023 | Eka Balašková

Nech všetko ide tam, kam má

„Aby naše potraviny boli aj zdravé, ale aby ich bol aj dostatok a nebrali by sme ich na úkor iných. Príkladom sú koridory solidarity, ktorými pomáhame Ukrajine, aby svoje obilie mohla dostať ďalej do Afriky,“upozorňuje europooslankyňa a pripomína, že nechceme, aby bolo toto obilie predávané u nás, keďže naši poľnohospodári ho dopestovať vedia. Navyše podľa nej to obilie, ak má podporovať boj proti hladomoru v Afrike, tak nech do tej Afriky naozaj dorazí.  

Lacné obilie nepotrebuje EÚ

Česká europoslankyňa Michaela Šojdrová súhlasí s Katarínou Roth Neveďalovou.

"Európska komisia aj členské štáty musia zabezpečiť, aby ukrajinské obilie a potraviny nezostávali na vnútornom trhu, pretože to nie je cieľom týchto opatrení. EÚ nepotrebuje lacnejšie obilie a potraviny dovážané z Ukrajiny, potrebuje ich tretí svet," upozorňovala začiatkom mája Šojdrová.

Vzájomný obrat agrárneho zahraničného obchodu EÚ s Ukrajinou presiahol v roku 2021 desať miliárd eur. Vývoz poľnohospodárskych výrobkov z EÚ na Ukrajinu z tohto objemu predstavoval zhruba tretinu. V tom istom roku bola EÚ pre Ukrajinu najvýznamnejším obchodným partnerom.

EP "nesklamal": Obilie z Ukrajiny bude bez cla dovážať naďalej
Europoslanci podľa očakávania o rok predĺžili opatrenia na podporu obchodu s Ukrajinou. Veľkou prevahou hlasov schválili ďalšie pozastavenie dovozných ciel na ukrajinský vývoz poľnohospodárskych produktov. Chcú tak pomôcť krajine napadnutej Ruskom,... Čítať ďalej
09 | 05 | 2023 | Eka Balaskova

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik