Retrospektíva! Čo čakali od vzbury...
25 | 06 | 2023 I Milan Laca

Moskva „žne, čo seje“: Členovia NATO sa snažili posúdiť chaos, ktorý sa odohráva v Rusku.

Funkcionári boli opatrní vo svojich prvých hodnoteniach, ale verili, že udalosť by mohla zmeniť hru.

Čo sa dialo?

Predstavitelia NATO sa snažia pochopiť rýchlo sa meniace udalosti v Rusku, pretože žoldnierski bojovníci Wagnerovej skupiny zaberajú viac územia niečím, čo sa zdá byť pochodom na sever smerom k Moskve. Mnoho vysokých európskych politikov vydalo starostlivo formulované vyhlásenia, že situáciu sledujú a radia sa so spojencami. Niektorí však už začali naznačovať, že vývoj v Rusku vidia ako možnú zmenu hry. „Režim Kremľa žne, čo zasieva. Všetko násilie namierené na Ukrajinu skončilo,“ napísal na Twitteri litovský prezident Gitanas Nausėda, ktorého krajina bude budúci mesiac hostiť stretnutie lídrov NATO.

Wagnerovci ZASTAVUJÚ pochod na Moskvu!
Naliehavá správa tlačovej služby prezidenta Bieloruskej republiky ku Prigožinovej vzbure! Ruský prezident Vladimir Putin dnes ráno informoval svojho bieloruského partnera o situácii na juhu Ruska, kde pôsobí súkromná vojenská spoločnosť Wagner.... Čítať ďalej
24 | 06 | 2023 | Diana Zaťková/TASR

Čo čakali a nestalo sa

Denník Politico hovoril so siedmimi predstaviteľmi z krajín NATO, z ktorých všetci zostali v anonymite, aby mohli otvorene hovoriť o rýchlo sa vyvíjajúcich udalostiach. Mnohí poznamenali, že je potrebné sústrediť sa na Ukrajinu, aj keď Rusko dominuje svetovej pozornosti. "Očakávame, že tam situácia eskaluje, ale naším hlavným zameraním zostáva pomoc Ukrajine a zabezpečenie jej víťazstva," uviedol jeden z východoeurópskych diplomatov. Dodal, že nemajú žiadne náznaky, že by Rusko ohrozilo jeho susedov.

Vojny niet, Putin nepadol

Šokujúce rýchle prevzatie moci nad juhoruským mestom Rostov bojovníkmi Wagner Jevgenija Prigožina, pripravilo pôdu pre väčšiu vojenskú zrážku medzi jeho silami a ruskou armádou, ktorá sa od soboty neukázala v sile. Zdá sa, že ruské helikoptéry v sobotu bombardovali južné mesto Voronež, v snahe zastaviť Prigožinove jednotky, ktoré sa tlačili na sever k Moskve, čo predstavuje najväčšiu hrozbu pre takmer 25-ročnú vládu prezidenta Vladimira Putina.

V NATO váhali 

Žiadny vládny predstaviteľ NATO nebol ochotný poskytnúť hlboké hodnotenie krízy, keďže prvé stretnutia sa konali počas celej soboty, aby sa podelili o spravodajské informácie a naplánovali prípadné reakcie. Hovorca NATO povedal jednoducho „monitorujeme situáciu“, píše Politico. Na otázku o možných dôsledkoch chaosu v Rusku vysoký predstaviteľ NATO povedal, že je „priskoro hovoriť“. Dvaja európski úradníci potvrdili, že pred konečným hodnotením je potrebné viac objasniť situáciu.

Režim sa neoslabil?

Druhý vysoký diplomat z východnej Európy povedal, že „veria, že teraz je jasnejšie, že sa pozeráme na vnútorný spor, ktorý oslabí režim v Moskve bez ohľadu na výsledok“. Litovský prezident Nauséda, poznamenal, že lídri, ktorí sa zúčastnia na budúcomesačnom stretnutí NATO vo Viľniuse, budú musieť zostať obratní, keďže situácia napreduje. „Summit NATO vo Viľniuse vyhodnotí nové okolnosti,“ napísal litovský líder a dodal, že „zložitá bezpečnostná situácia si vyžaduje dodatočné opatrenia“ a „musíme sa pripraviť na akýkoľvek scenár!“

Dohady 

„Po Putinovom krátkom prejave sa zdá byť jasné, že situácia je pre Kremeľ vážna a v Rusku existuje vysoká pravdepodobnosť eskalácie,“ napísal na Twitteri estónsky minister obrany Hanno Pevkur. Predstaviteľ západnej spravodajskej služby, oboznámený s touto problematikou uviedol, že vývoj bol prekvapením, pretože „nikto si nemyslel, že Prigožin skutočne udrie na ruskú armádu na ruskom území“.  Dodal, že tento krok je „zrada“. A nezdá sa, že by na to bol dosť silný.“ V stávke je veľa nielen pre Putina a jeho režim, ale aj pre samotného vojenského veliteľa, ktorý pravdepodobne plánoval túto operáciu už nejaký čas a teraz je plne odhodlaný. Tisíce jeho bojovníkov oslobodili z niekoľkomesačnej bitky v ukrajinskom meste Bachmut a po brutálnych bojoch v dnes už zničenom meste, ktoré je v rukách Ruska, si oddýchli. "Prigožin teraz musí skutočne obsadiť a držať ruské územie," povedal západný predstaviteľ. „Či už je to Moskva, alebo sa môže schovať v Rostove, alebo musí utiecť. Teraz je v stávke jeho osobné prežitie."

Pokus o prevrat v Rusku? Ruka zahraničia?
Medvedev označil za cieľ povstania PMC „Wagner“ uchopenie moci v Rusku. Rebéliu označil za dobre premyslenú operáciu na uchopenie moci. Prevrat? Podpredseda Bezpečnostnej rady Dmitrij Medvedev označil povstanie súkromnej vojenskej spoločnosti... Čítať ďalej
24 | 06 | 2023 | Milan Laca

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik