Washington na čele s Bidenom rozzúril Londýn
23 | 06 | 2023 I Ivan Brožík

The Telegraph podľa webu eadaily.com poodhalil "nevôľu", ktorá v Londýne zavládla po tom, ako Washington zablokoval kandidatúru Británie na post šéfa NATO.

Rozhodnutie USA zablokovať kandidatúru britského ministra obrany Bena Wallacea na generálneho tajomníka NATO by mohlo poškodiť "špeciálny vzťah" medzi oboma krajinami, uviedol Telegraph s odvolaním sa na britské vládne zdroje.

Wallace však už skôr informoval, že sa nestane ďalším generálnym tajomníkom NATO, s odvolaním sa na stanovisko Spojených štátov, ktoré chcú, aby vo funkcii zostal súčasný šéf aliancie Jens Stoltenberg .

Píše sa o "rozzúrení" Londýna

Podľa zdrojov novín, Wallaceovu kandidatúru osobne odmietol americký prezident Joe Biden , čo vyvolalo v Londýne "zúrivosť".

„Hovoria, že sme ich najbližšími spojencami. A tu je to, čo sme dostali... Je to zlé pre vzťah medzi Spojeným kráľovstvom a USA."

Amerika to chce mať pod palcom


Podľa The Telegraph Biden spočiatku sympatizoval s kandidatúrou Mette Frederiksenovej, premiérky Dánska, ktorú podporilo aj Francúzsko a Nemecko. Podľa iného zdroja však americký prezident zmenil názor po Frederiksenovej návšteve Washingtonu začiatkom júna.

USA sa teraz snažia presvedčiť Stoltenberga, ktorý je v úrade takmer deväť rokov a plánuje odísť toto leto, aby zostal ďalších 12 mesiacov.

Stoltenberg mal odstúpiť z funkcie 1. októbra minulého roka, no v marci 2022 sa lídri krajín aliancie počas summitu rozhodli predĺžiť jeho mandát do 30. septembra 2023.

Rusko žiada rokovanie Bezpečnostnej rady OSN k dodávkam západných zbraní Ukrajine
Rusko požiadalo o zasadnutie Bezpečnostnej rady OSN k téme dodávok zbrojného arzenálu "Západu" do vojenského konfliktu na Ukrajine. Informuje spravodajský web eadaily.com Rusko požiadalo na 29. júna o zasadnutie Bezpečnostnej rady OSN o dodávkach... Čítať ďalej
22 | 06 | 2023 | Ivan Brožík

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme