Vydali najvyššie výstrahy
23 | 06 | 2023 I Ivan Brožík/ TA SR

Búrky sprevádzané prívalovým dažďom a silnými nárazmi vetra v piatok popoludní hrozia na východnom Slovensku a taktiež vo východných častiach Banskobystrického a Žilinského kraja. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) upozorňuje na to, že najrizikovejšia situácia je na severnom Spiši a Šariši. Pre okresy Medzilaborce, Svidník, Stropkov, Bardejov, Sabinov, Stará Ľubovňa vydali meteorológovia do 18.00 h najvyššiu výstrahu 3. stupňa pred búrkami.

"Počas búrok môžu spadnúť zrážky s úhrnom 50 až 60 milimetrov v priebehu 30 minút, nárazy vetra môžu dosiahnuť 90 až 125 kilometrov za hodinu, rovnako môžu padať krúpy s priemerom päť centimetrov," upozornili meteorológovia. "Intenzita javov je extrémne vysoká a predpokladá sa, že spôsobia veľké materiálne škody, rovnako môžu ohroziť aj ľudské zdravie," dodali.

V ostatnej časti východného Slovenska i vo východných okresoch Banskobystrického kraja platí výstraha 2. stupňa pred búrkami, varovanie platí do polnoci.

Pre okresy na severnom Spiši a Šariši vydal SHMÚ aj najvyššiu hydrologickú výstrahu pred povodňami. Do 18.00 h platí pre okresy Stará Ľubovňa, Bardejov, Sabinov a Svidník. Pre okresy Poprad, Stropkov a Medzilaborce vyhlásili výstrahu 2. stupňa.


 "Vzhľadom na očakávané prívalové zrážky pri búrkach predpokladáme prechodný výrazný lokálny vzostup vodných hladín," upozornil SHMÚ, ktorý v tejto súvislosti nevylučuje ani výskyt povodňových javov mimo tokov - zatopenie pivníc a suterénov, podchodov či podjazdov či podmytie ciest alebo stekanie vody zo svahov.

Primátor Zdenko Čambal si riadne podal prezidentku
"Prezidentka vyhlásila, že dôvodom, prečo nebude kandidovať je únava, znechutenie, vysilenie a obavy o rodinu. Chceme ju všetci spoločne ubezpečiť, že rovnako pociťujeme únavu, znechutenie, vysilenie a obavy o rodinu." Pekne z mosta do prosta... Čítať ďalej
23 | 06 | 2023 | Ivan Brožík

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme