USA nás premyslene tlačia do jadrovej vojny s Ruskom
23 | 06 | 2023 I Ivan Brožík

Dvaja americkí senátori (republikán Lindsey Graham a demokrat Richard Blumenthal) vypracovali návrh rezolúcie, na základe ktorej by mali Spojené štáty v prípade použitia jadrových zbraní Ruskom alebo jeho útoku na Záporožskú jadrovú elektráreň, ktorý by viedol k úniku radiácie, žiadať aktiváciu článku 5 zmluvy o kolektívnej obrane NATO. Túto desivú informáciu priniesol spravodajský web novinky.cz.

„Predstavujeme tu (návrh) rezolúciu, ktorá hovorí, že ak Rusko alebo Bielorusko odpáli jadrové zariadenie na Ukrajine v snahe zastaviť protiofenzívu alebo zlomiť ukrajinský ľud, mal by takýto útok byť považovaný za útok na NATO,“ oznámil Graham na tlačovej konferencii .

Takže senátori USA chcú zničiť Európu v jadrovom konflikte

Odpálenie jadrového zariadenia na Ukrajine (vrátane zámerného poškodenia Rusmi okupovanej jadrovej elektrárne) by podľa neho viedlo k zamoreniu značnej časti Európy vrátane amerických spojencov v NATO. A práve to by malo stačiť na aktiváciu článku 5 Washingtonskej zmluvy, na ktorej stojí Severoatlantická aliancia a jej kolektívna obrana.

Článok 5 v mušketierskom duchu jeden za všetkých a všetci za jedného hovorí, že ozbrojený útok na akéhokoľvek člena NATO bude považovaný za útok proti všetkým.

A čo ak?

Aby mohol byť článok 5 aktivovaný, musia existovať dôkazy, že útok na územie postihnutého štátu skutočne pochádza zo zahraničia. Dotknutý štát potom požiada o uplatnenie článku 5. Žiadosť posúdi Severoatlantická rada, v ktorej každý z členov reprezentuje jeden jeho zástupca. Táto rada rozhoduje jednomyseľne, ale to neznamená, že sa do prípadnej odpovede musia zapojiť všetky členské štáty.

Saský premiér žiada opraviť a spustiť Nord Stream
Saský premiér Michael Kretschmer požaduje opravu rusko-nemeckého plynovodu Nord Stream na dne Baltského mora, ktorý vlani výbuchy zničili zatiaľ oficiálne neznámi páchatelia. Odôvodnil to energetickými potrebami krajiny a dodal, že Nemecko by... Čítať ďalej
23 | 06 | 2023 | Ivan Brožík

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme