Rakúsko odmieta plán EÚ voči Rusku - "sme právny štát"
23 | 06 | 2023 I Ivan Brožík

Rakúsky minister zahraničia Alexander Schallenberg dôrazne varoval pred použitím zmrazeného ruského majetku v zahraničí pre povojnovú obnovu Ukrajiny, ako sa to chystá navrhnúť Európska komisia. Schallenberg sa obáva vlny žalôb, ktoré by mohli vyústiť do „katastrofy“. Pripomína, že právny štát si to nesmie dovoliť. Informuje web novinky.cz.

„Musíme byť veľmi opatrní,“ povedal v rozhovore pre televíziu Bloomberg . Plne vraj chápe emocionalitu diskusie o týchto zámeroch Bruselu, a preto dodal: „Sme právne štáty a rešpektujeme medzinárodný poriadok založený na pravidlách.“

Lúpežný zámer Bruselu

Európska komisia chce ešte pred letnou prestávkou predložiť plán financovania obnovy Ukrajiny, ktorá už 16 mesiacov čelí vojne. Schallenberg v tejto súvislosti upozornil, že všetky opatrenia musia byť z právneho hľadiska „absolútne nepriestrelné“.

Podľa rakúskeho ministra je nutné počítať s tým, že bude financovanie obnovy Ukrajiny z vreciek Rusov možné napadnúť na súdoch. "Môže to byť (a tiež by bolo) napadnuté na amerických alebo európskych súdoch," zdôraznil Schallenberg.

"A ak jedno z opatrení nejaký sudca zruší, bola by to diplomatická a ekonomická katastrofa," dodal.

Proti plánom Európskej komisie sa ostro ohradil aj ruský veľvyslanec v Londýne Andrej Kelin

V rozhovore pre britskú televíziu Sky News povedal, že by išlo o ilegálny krok. „Nikto nemôže použiť tieto peniaze. Sú to peniaze (ruského) štátu,“ povedal v narážke na zhruba 320 miliárd eur (7,6 bilióna Sk), ktoré západné krajiny zablokovali Rusku.

Kelin si v interview nebral servítky. „Viem, že má Spojené kráľovstvo veľké skúsenosti s krádežami peňazí z rôznych krajín,“ uviedol. Zmienil sa napríklad o Indii alebo Egypte, ktoré boli niekdajšou koloniálnou mocnosťou „okradnuté“.

Rusko žiada rokovanie Bezpečnostnej rady OSN k dodávkam západných zbraní Ukrajine
Rusko požiadalo o zasadnutie Bezpečnostnej rady OSN k téme dodávok zbrojného arzenálu "Západu" do vojenského konfliktu na Ukrajine. Informuje spravodajský web eadaily.com Rusko požiadalo na 29. júna o zasadnutie Bezpečnostnej rady OSN o dodávkach... Čítať ďalej
22 | 06 | 2023 | Ivan Brožík

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme