BOJÍ SA ZÁPAD FICA?
24 | 06 | 2023 I Eka Balašková

Vyhlásenie prezidentky Zuzany Čaputovej o tom, že v budúcoročných prezidentských voľbách nebude kandidovať, ktoré poskytla v utorok 20. júna, sledovala s napätím nie len domáca, ale aj zahraničná, minimálne európska politická scéna. A tiež tlač. Čo ich tak znervóznilo?

Všetky články prestížnych zahraničných médií hovoria o akejsi nervozite z toho, že Čaputová kandidovať už nebude a mnohé to dávajú do súvisu práve so Smerom a Robertom Ficom. Zuzanu Čaputovú pritom vykresľujú ako „nositeľku liberálnej demokracie“, kým Robert Fico je vnímaný ako populistický politik podporujúci ruskú stranu rusko-ukrajinského konfliktu.

Vedia o nej aj Kanaďania

Kanadská televízia CTV News o nej píše, že „Mala málo skúseností v politike, ale prilákala voličov, ktorí boli zhrození korupciou a vládnou politikou. Jej zvolenie na prevažne reprezentatívnu funkciu vzdorovalo vlne ziskov pre krajne pravicových populistov v celej Európe.“ Píšu o nej, ako o rozvedenej matke dvoch detí bojujúcich za práva homosexuálov a je proti pokusom o zákaz potratov v konzervatívnej krajine.

Nezabudli ani na Fica

Pripomínajú tiež, že populistický expremiér Robert Fico sú proti vojenskej podpore Ukrajiny a proti sankciám Európskej únie voči Rusku a že práve táto strana je favoritom v nadchádzajúcich voľbách.

„Čaputová sa stala terčom útokov zo strany Fica, významného proruského a protiamerického hlasu v krajine, ktorý zacielil na jej podporu Ukrajine a obvinil ju, že je americkou agentkou, ktorá svoje kroky konzultuje s Veľvyslanectvom USA v Bratislave,“informuje kanadské médium o situácii na Slovensku.

Klausovo KO Čaputovej: "Naivná nepolitička, ktorá si myslela, že bude diktovať svetu"
České parlamentnilisty.cz v rámci svojej rubriky Monitoring sietí zaznamenali aj výroky bývalého českého prezidenta Václava Klausa na adresu prezidentky Zuzany Čaputovej. Stojí za to vybrať niektoré citácie z článku. Klaus ostro okomentoval... Čítať ďalej
23 | 06 | 2023 | Ivan Brožík

Guardian hovorí o vyhrážkach smrťou

Britský The Guardian píše o tom, že Čaputová zvážila svoje sila a že pre ďalšie volebné obdobie ich už mať nebude, no pripomína aj jej obavy o život.

„Čaputová v rozhovore pre verejnoprávnu televíziu v decembri minulého roka povedala, že sa jej vyhrážali smrťou. „Ľudia, ktorí sa mi vyhrážajú smrťou, používajú slovník niektorých politikov. Netýka sa to len mňa, ale aj mojich blízkych“. Od zvolenia za prvú prezidentku krajiny čelí nepretržitým útokom zo strany populistického expremiéra Roberta Fica a jeho strany Smer-SD,“konštatuje The Guardian a pripomína Ficovo označenie za americkú agentku.

Zdroj: Tasr

V jej kandidatúru dúfal aj japonský veľvyslanec

Bristké noviny Financial Times v súvislosti so vzdaním sa ďalšej kandidatúry pripomínajú rozhovor, ktorý im poskytol Čaputovej prezident dva týždne po nástupe do funkcie.

„Samotný fakt, že tu sedím, je výsledkom určitého chaosu v slovenskej politike. Toto nebola moja vysnívaná práca. . . Toto je výsledok zlyhaní predchádzajúcej vlády," povedal pre FT Ódor koncom mája.

Teraz noviny konštatujú, že japonský veľvyslanec v Bratislave na margo Globsec-u, povedal, že „naozaj dúfa“, že Čaputová sa bude usilovať o ďalší prezidentský mandát, najmä vzhľadom na neistý výsledok septembrových volieb. 

Vzdala to
Tak, ako to postupne vzdajú všetci, ktorí majú dostatok mozgovej kapacity na to, aby zvážili, nakoľko škodili a škodia Slovensku a nám, občanom tešjto prekrásnej, no ťažko skúšanej stredoeurópskej krajiny. Nedá sa donekonečna panovať, je čas na... Čítať ďalej
20 | 06 | 2023 | Ivan Brožík

V podobnom duchu

Články o tom, ako a za akých okolností sa už slovenská prezidentka nemieni uchádzať o znovuzvolenie na post hlavy štátu sa nesú aj články agentúr Reuters, ale aj AP.

https://www.reuters.com/world/europe/slovak-president-caputova-will-not-seek-second-term-election-next-year-2023-06-20/

https://apnews.com/article/slovakia-president-caputova-presidential-election-a0e4b6b941843d72d3b057faf5542b75

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme