VšZP bude musieť šetriť! Pacient to však nepocíti. Alebo...?
22 | 06 | 2023 I Eka Balašková

Strata Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP) sa už tretí rok za sebou hrozivo navyšuje. Jej vedenie aj napriek upozorneniam Dozornej rady však podporovalo súkromné laboratóriá a riaditeľ limity pre ne opäť navýšil.

Ani nie pred mesiacom nechal Čaputovej minister zdravotníctva Dozornou radou vypracovať návrhy na stabilizáciu navyšujúceho sa dlhu VšZP. Predseda Dozornej rady konštatuje, že ak si to bude situácia vyžadovať, ponúkne svoje miesto. Vysvetlil tiež, čoho by sa mal ozdravný plán týkať a že pacient by jeho dopady pocítiť nemal. Objasnil tiež, ako je možné, že VšZP vyrába stratu niekoľko rokov po sebe napriek tomu, že pred niektorými zmluvami Dozorná rada vedenie varovala.

Nedávny Palkovičov pokyn

Kumulatívna strata štátnej poisťovne má od roku 2020 predstavovať 405 miliónov eur. Pritom len vlani skončila VšZP v strate 153,8 milióna eur. Do marca tohto roka sa dlh vyšplhal na viac ako 50 miliónov eur, na čo Čaputovej minister zdravotníctva Michal Palkovič vydal pokyn dozornej rade poisťovne, ktorá mu má doručiť stabilitačné návrhy. Tie potom prerokuje s Útvarom hodnoty za peniaze a ÚDZS.

„Po tom, ako sa s nimi oboznámi manažment poisťovne a dozorná rada, bude následne vydané rozhodnutie jediného akcionára (ministerstva zdravotníctva, pozn. red.), ktorým sa vedeniu poisťovne prikáže, aby schválené opatrenia bezodkladne aplikovala v praxi. Nie je však vylúčené, že súčasťou ich implementácie budú aj personálne zmeny. Dozorná rada je zaviazaná opatrenia zapracovať ešte tento týždeň," informuje ministerstvo zdravotníctva s tým, že problém vidia v cenovej regulácii v zdravotníctve, ktorá musí byť zreformovaná.

Politici ako handliari na konskom trhu. Rukojemníkom je zdravie občana
Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) už niekoľko rokov za sebou tvorí dlh. Navyše to nie je jediný jej problém. Tým je aj nemocnica Bory, s ktorou VšZP nemá uzatvorené zmluvy, následkom čoho kolabuje zdravotná starostlivosť v Bratislave. Problémy... Čítať ďalej
30 | 05 | 2023 | Eka Balašková

Nahraditeľný

„Je to na rozhodnutí pána ministra. Ako predseda dozornej rady poisťovne som povedal, že ak budú nejaké zmeny, pochopiteľne môže rátať, že mu moju pozíciu ponúknem. Môžu ma nahradiť kýmkoľvek a v rámci ozdravného plánu môže ponúknuť moju stoličku vhodnejšiemu kandidátovi,” komentuje predseda dozornej rady VšZP Martin Smatana situáciu.

Martin Smatana FOTO TASR – Jakub Kotian

Pacient to nepocíti?

Na mieste sú obavy z roho, že poisťovňa bude nútená naštartovať tvrdý ozdravný plán a jeho možné opatrenia v pacientoch vyvolávajú nemalé obavy z negatívneho dopadu na zdravotníctvo.

„Pozrieme sa na rezervy v prevádzke poisťovní, pozrieme sa, či niektoré investície sa nedajú odložiť v čase, aby sa neinvestovalo do ničoho, čo priamo nesúvisí so zdravotnou starostlivosťou,” vyvracia možné obavy Smatana.

Poradovníky však hovoria o niečom inom

VšZP k 30. aprílu eviduje 4988 poistencov čakajúcich na operácie. Čakacie listiny môže zdravotná poisťovna podľa hovorkyneIvany Štefúnovej vytvárať len na plánovanú zdravotnú starostlivosť. Podľa legislatívy sa vedú pri troch skupinách diagnóz, a to pri chorobách obehovej sústavy, chorobách oka, ktoré si vyžadujú implementáciu zdravotníckej pomôcky a chorobách svalovej a kostrovej sústavy.

POTREBUJETE OPERÁCIU? Možno sa jej nedožijete! Radšej sa začnite modliť
Čakacie listiny pacientov na zákroky sa vedú pri viacerých diagnózach. Aktuálne sú na nich tisíce ľudí! Vyplýva to z dát, ktoré TASR poskytli všetky tri zdravotné poisťovne na Slovensku. Asociácia na ochranu práv pacientov nedávno upozornila, že na... Čítať ďalej
19 | 06 | 2023 | Diana Zaťková/TASR

Nevýhodné zmluvy

Vedenie VšZP aj napriek dlhu podpísalo zmluvy na nové výkony v súkromnej spoločnosti.

„Vieme, že limity sú príliš štedré, aj marže, ak sa pozrieme na Finstat. My sme tému laboratorií ako dozorná rada riešili už pred rokom, keď došlo k prvému navýšeniu a nesúhlasili sme. Po rokoch, keď laboratórna diagnostika mala extrémne dobré časy, lebo sa testovali PCRká, sme nesúhlasili, aby sa zvyšovali limity,” hovorí Smatana. Upozornil aj na fakt, že Dozorná rada má len odporúčací charakter. Generálny riaditeľ aj napriek ich nesúhlasu limity navýšil, hoci podľa Smatanu dal prísľub, že k tomu nedôjde.

Dlhy – kde sa stala chyba

Smatana tiež vysvetlil, ako tieto enormné dlhy vznikli a prečo sa prehlbujú. Poisťovňa by podľa jeho slov neostala v strate, keby sa to riešilo štandardným spôsobom, teda navýšením platby za poistencov štátu namiesto toho, že štát navýšil imanie poisťovne, ktoré sa však neúčtuje do ziskov.

„Časť toho, že je VšZP v strate spôsobuje aj to, že niektoré výdavky rastú rýchlejšie, to sa týka zdravotníckeho materiálu alebo zdravotníckych pomôcok,“ vysvetľuje tiež Smatana.

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik