Gen. Viktorín: Som rád, že sa začína hovoriť o odlive mozgov
23 | 06 | 2023 I Eka Balašková

Množstvo študentov odchádza za štúdiom do zahraničia, mnoho Slovákov sa zo Slovenska odsťahovalo za lepším životom. Všíma si to programové vyhlásenie vlády, ktoré síce nebolo prijaté, no táto jeho časť rozprúdila diskusiu, ktorú víta aj generál vo výslužbe Jozef Viktorín (hnutie Republika).

Slovenské „mozgy“ láka hlavne Česko – je to náš kultúrne aj jazykovo najblžší sused, navyše aj školstvo je na vyššej úrovni, ako u nás. Vážnym dôvodom na rozhodovanie sa pre odchod je aj ekonomická situácia, pričom odchádzajú hlavne vzdelaní ľudia. Generál Jozef Viktorín vidí paralelu v tom, aký exodus tu prebiehal začiatkom minulého storočia. Vinu hľadá v amaterizme politických špičiek.

Študenti

Mnohí študenti odchádzajú do Česka, kde takmer odpadáva jazyková bariéra, no je kvalitnejší vzdelávací systém. Pätnásťroční žiaci v porovnaní v rámci PISA v roku 2018 dosiahli v Česku v priemere 490 bodob, tí slovenskí len 458 bodov, pričom rozdiel sa rokmi stále prehlbuje.

Pretrváva aj čo sa týka vysokých škôl. Do tisícky najprestížnejších univerzíz sa dostali tri české, ani jedna slovenská. Jednu z tých českých máme kúsok od hraníc, je ňou Masarykova univerzita v Brne.

Laššáková (márne) čaká, že sa niekto ospravedlní Žilinkovi a Kanderovi
"Držali sme! A tak to aj dopadlo" - ironizuje na sociálnej sieti výzvu Richarda Sulíka (držať palce, aby ÚS SR naložil s 363 - kou tak, ako chce jeho Baránik) známa právnička Judita Laššáková. Ale, píše aj o inom. "Ústavný súd rozhodol, že... Čítať ďalej
22 | 06 | 2023 | Ivan Brožík

Ekonomická migrácia

Mnoho Slovákov odchádza do zahraničia práve kvôli domácej zhoršujúcej sa ekonomickej situácii. Česko láka hlavne kvalifikovaných mladých ľudí.

 „Vysokokvalifikovaní migranti smerujúci zo Slovenska do Česka sa zamestnávajú na najlepšie platených miestach v oblastiach s nedostatkom pracovnej sily. Typický občan Slovenska, ktorý v Českej republike pracuje, je mladý muž, vo veku približne 30 rokov, má vysokoškolský titul, pracuje v hlavnom meste, je zamestnaný na kvalifikovanom pracovnom mieste a zdržiava sa v Česku menej ako štyri roky,“ ukazuje ďalej analýza odlivu mozgov.

Pravda | Porovnanie miezd SR - ČR

Reálny problém - exodus

„Aktuálne prieskumy hovoria, že 300 tisíc Slovákov opustilo vlastnú krajinu. Za lepším životom v zahraničí. Pre mňa sú to skutočné životné príbehy množstva Slovákov a nie len veta „ľudia odchádzajú do zahraničia“. Silná paralela so začiatkom 20. storočia, kedy sa vysťahovalectvo do zahraničia stalo jedným zo spôsobov ako vyriešiť svoje nepriaznivé podmienky na život,“ pripomína Viktorín situáciu na Slovensku spred viac, ako storočia a práve preto víta fakt, že sa o tom začalo hovoriť.

Vládli nám amatéri

„Ono je to bolestivý dôkaz o tom, že za posledné roky nám tu vládli slušne povedané - amatéri. Zoskupenie náhodne vytvorenej koalície, ktorej predstavitelia hľadeli vždy na všetko iné na občanov, ktorí im dal mandát,“ odhaľuje príčinu odchodu Slovákov do zahraničia.

Potvrdené: Sú to diletanti! Zrejme ani nevedeli za čo hlasujú
V minulosti už takéto „prilepené“ dodatky k nesúvisiacim zákonom niekoľkokrát kritizovala aj prezidentka Čaputová. Ostáva len veriť, že vráti poslancami schválený zákon o ochrane spotrebiteľa, do ktorého Milan Vetrák (OĽaNO) zapracoval aj novelu,... Čítať ďalej
22 | 06 | 2023 | Eka Balašková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik