RAFAJ: RTVS sa musí vrátiť k službe verejnosti a službe národu!
21 | 06 | 2023 I Ladislav Kováčik

Rafael Rafaj, expert Republiky na médiá a spravodajstvo, na svojom facebooku reagoval na novelu Ústavy SR z dielne šéfa Ústavnoprávneho výboru NR SR Milana Vetráka (OĽANO).

Bruselské videnie plurality médií

Do ústavy navrhoval Vetrák doplniť ustanovenie, že mediálny systém SR je založený na duálnom systéme vysielania verejnoprávnych médií a súkromných médií a na pluralite iných médií. Ustanoviť navrhoval, že verejnoprávne médiá sú financované transparentne, a tak, aby sa zabezpečila ich politická nezávislosť a ekonomická samostatnosť.

Poslanci Národnej rady SR v utorok túto novelu ústavy odmietli.

O tom, že lepšie je vyvetrať ako spôsobiť prievan sa presvedčil poslanec Milan Vetrák (OĽANO), ktorý spojil do jedného návrhu rozličné ustanovenia k médiám a chcel tohto mačkopsa prepašovať do Ústavy SR v jednom ústavnom článku,“ začal Rafael Rafaj svoje stanovisko k Vetrákovej novele.

Podľa Rafaja by sa dalo povedať, že Vetrák so špinavou vodou z mediálnej vaničky vylial aj dieťa plurality. Rafaj si myslí, že Vetrák ostal „v bezvetrí“ len pri bruselskom videní plurality médií, hoci hlavným problémom je prezentovanie názorovej plurality v mediálnom éteri.
Rafaj píše, že je úplne jedno, či máme päť alebo desať televízií s približne rovnakým obsahom ako to bolo jedno v bývalej totalite, či vychádzal jeden alebo päť denníkov s totožným obsahom.

Do ústavy navrhoval Vetrák doplniť, že nos máme na tvári medzi očami, presnejšie vylamuje dvere ustanovením už ustáleného mediálneho duálneho systému elektronických médií. Jediným nóvum mala byť bližšie neurčená aj „pluralita iných médií“,“ poznamenáva ďalej Rafaj.

Rafaj pripomína, že predsa všetci, ktorí sa pohybujú v mediálnej oblasti, vedia „malú násobilku“, že duálne vysielanie tu máme vytvorené od roku 1991 a je založené na koexistencii súkromných a verejnoprávnych vysielateľov. Konštatuje tiež, že toto je ustálený európsky model mediálneho éteru, ktorý sa líši od amerického, kde majú hegemóniu súkromní vysielatelia.

Soroso-paranoja manistreamu
Robert Fico sa pýta redakcie pravda: "Ste sa v tej Pravde už úplne pomiatli?" "To, že z denníka Pravda zostal iba ľavicový názov, zdieľa veľa ľavičiarov. Ak si preložíte cez seba denník N, SME a Pravdu, vidíte to isté, takže stačí, ak si kúpite... Čítať ďalej
21 | 06 | 2023 | Ivan Brožík

Systémová vojna proti národu

Ďalej sa Rafaj dostáva k „nášľapnej“ novele z rezortu kultúry ovplyvňujúcej tentoraz len hlavné médium verejnej služby. RTVS má podľa nej dostávať štátny príspevok vo výške 0,17 percenta z hrubého domáceho produktu (HDP). Od tohto ustanovenia si rezort kultúry sľubuje zníženie vplyvu politiky a vlády na rozpočet telerozhlasu, vysvetľuje Rafaj.

Nuž, peniaze sú jedna vec a ako sa s nimi narába v telerozhlase a najmä na čo, teda na aký program, je úplne iná káva,“ píše politik.

Pripomína, že oproti Českej televízii tá „slovenská“, čiže televízna zložka RTVS, má o tretinu drahšie náklady na svoju prevádzku. Podľa Rafaja, ak bude pokračovať predražená prevádzka a predražené odmeňovanie vedenia bez obsahovej kvality, je to vizitka „liberálneho verejnoprávneho populizmu a systémovej vojny proti národu“.

To, že šírený obsah RTVS má ďaleko od „národného“ vysielateľa a prezentovania národnej kultúry s posilňovaním národnej identity Slovákov je podľa Rafaja „smutný fakt ovládnutia média verejnej služby neslovenským živlom“.

To, že sa rezort kultúry teší aj nad likvidáciou dodatkového inštitútu Zmluvy so štátom, cez ktorú sa vedeniu RTVS mohli dávať adresne finančné prostriedky práve na náročnejšie umelecké formáty, vrátane tých s národným obsahom, je skutočnou tvárou systémovej deformácie všetkého slovenského v mediálnom éteri,“ konštatuje ďalej Rafaj.

Práve na to podľa Rafaja slúžila „bombastická“ zmena mediálneho zákona z dielne Milanovej ministerstva kultúry, zrušenie úhrad verejnosti za služby („koncesionárske“ poplatky) z dielne SaSky, kde ruka v ruke došlo aj k zrušeniu zmluvy so štátom, ktorá „progresívnym deformovačom a likvidátorom slovenskej národnej a kultúrnej identity“ asi najviac klala oči.

Radikálna mediálna reforma, ktorú sme v mojom odbornom tíme hnutia Republika prichystali, je tak zrelá na okamžitú realizáciu hneď po voľbách. Ak chcú sorošovi aktivisti deformovať základnú národnú podstatu, môžu to (zatiaľ) robiť v súkromných médiách, ale nie v médiu verejnej služby. Lebo my všetci sme národ a my všetci sme aj verejnosť. RTVS sa musí vrátiť službe verejnosti a službe národu,“ uzatvára Rafaj.

PRIPRAVTE SA! Pred voľbami budú neférové ťahy pribúdať (VIDEO)
Nezaradený poslanec Milan Mazurek (hnutie Republika) je presvedčený, že podobný osud, aký YouTube „pripravil“ nedávno Kulturblogu, či Konzerve, s termínom blížiacich sa volieb, môže postihnúť akékoľvek alternatívne médiá. Milan Mazurek a Lívia... Čítať ďalej
19 | 06 | 2023 | Eka Balašková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik