A je po paráde? Bidenovi sa "zadarilo"
22 | 06 | 2023 I Milan Laca

Biden označil čínskeho Si Ťin-pchinga za diktátora.

Rečnil  o zimnom incidente so špionážnym balónom.

Diktátor!

Prezident Joe Biden označil čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga za diktátora, keď hovoril o špionážnom balóne, ktorý USA zostrelili vo februári. "Dôvod, prečo sa Si Ťin-pching veľmi rozčúlil, keď som zostrelil balón s dvoma skriňami plnými špionážneho vybavenia, je ten, že nevedel, že tam je," povedal Biden na predvolebnej akcii v Kentfielde v Kalifornii. "To bola veľká hanba pre diktátorov, keď nevedeli, čo sa stalo", povedal Biden.

Zdrogovaná armáda?
Ukrajinská armáda pokračuje v protiofenzíve pod vplyvom drog, ktoré Západ testuje, uviedol veliteľ špeciálnych jednotiek Achmat Apty Alaudinov. Informáciu zverejnil web eadaily.com. "Neskrývajú to. Dnes blok NATO testuje všetky drogy, ktoré... Čítať ďalej
21 | 06 | 2023 | Ivan Brožík

Ako to bolo

Vojenské správy o neidentifikovanom čínskom pozorovacom balóne, ktorý prelietal cez kontinentálne USA, sa dostali na titulky začiatkom februára. Vyvolalo to pobúrenie oboch strán a obavy z cudzieho vniknutia do amerického vzdušného priestoru. O niekoľko dní neskôr zostrelila americká stíhačka balón pri pobreží Karolíny.

Všetko je inak

Ako píše Politico, Bidenove komentáre prichádzajú po ceste ministra zahraničných vecí Antonyho Blinkena do Číny, kde sa stretol so Si Ťin-pchingom. Blinkenov výlet odložili z februára kvôli incidentu so špionážnym balónom. Obe krajiny vyjadrili zámer pokračovať v dialógu v súvislosti s niekoľkými pretrvávajúcimi politickými obavami, vrátane postavenia Taiwanu a úlohy Číny v americkej epidémii opiátov. V komentároch počas svojej cesty Blinken poznamenal, že obe krajiny zostali ďaleko od seba, ale obe mali túžbu udržiavať zmysluplný vzťah. "Spojené štáty sú odhodlané urobiť to," povedal Blinken.

Tvrdá reakcia Pekingu
Čína vyjadrila silnú nespokojnosť a dôrazný protest voči slovám amerického prezidenta Joea Bidena o prezidentovi Si Ťin-pchingovi, uviedla na brífingu hovorkyňa ministerstva zahraničných vecí Mao Ning. "Vyhlásenia americkej strany sú mimoriadne absurdné, mimoriadne nezodpovedné, odporujú faktom, vážne porušujú diplomatickú etiketu, sú vážnym zásahom do politickej dôstojnosti Číny a otvorenou politickou provokáciou," zdôraznila hovorkyňa.
Macron varuje Európu, aby nekupovala americké systémy protivzdušnej obrany
Protivzdušná obrana Európy a v rámci nej veľké nezhody: Prezident Macron vyzval Európanov, aby sa nespoliehali na Američanov! Informuje spravodajský web eadaily.com. Francúzsky prezident Emmanuel Macron naliehal na európske krajiny, aby dosiahli... Čítať ďalej
20 | 06 | 2023 | Ivan Brožík

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik