Našich kaviarenských slniečkarov rozdrapí
20 | 06 | 2023 I Ivan Brožík

Americký minister zahraničia Antony Blinken vyrazil na cestu do Číny, aby ako zástupca jednej z dvoch najväčších ekonomík sveta prehovoril so zástupcami Komunistickej strany Číny, ktorá vybudovala druhú najsilnejšiu ekonomiku sveta, ak nie dnes najsilnejšiu. Pri tejto ceste okrem iného povedal, že Spojené štáty nepodporujú nezávislosť Taiwanu. Ale povedal toho ešte oveľa viac… Všíma si web parlamentnilisty.cz

„Nepodporujeme nezávislosť Taiwanu. Jasne sme povedali, že sme proti akejkoľvek zmene statu quo, a to z akejkoľvek strany. V tejto našej politike sme konzistentní,“ zdôraznil americký minister zahraničia pri svojej ceste po Číne, čím tiež naznačil, že ani od Číny nečaká zmenu pomerov k Taiwanu.

Čo na toto naši liberálno-progresívni konzervatívci?

Rokovania s čínskym prezidentom a vodcom Komunistickej strany Číny Si Ťin-pchingom označil Blinken za konštruktívne, úprimné a vecné. „Prebrali sme množstvo dôležitých otázok vrátane potreby zodpovedne riadiť náš vzťah,“ konštatoval Blinken na twitteri.

Zdá sa však, že všetko nedopadlo podľa amerických predstáv. Server The Hill upozornil, že čínsky prezident Si odmietol Blinkenovu ponuku na zriadenie krízovej linky medzi Washingtonom a Pekingom. Podobná linka vznikla medzi Washingtonom a Moskvou po Kubánskej kríze v roku 1962, kedy bol svet len ​​krôčik od jadrovej vojny.

A nielen to

Blinken tiež vyhlásil  že sa podarilo uzavrieť konštruktívne kolo rokovaní s Čínou a zdôraznil, že vedenie rozhovorov s druhou stranou je absolútne zásadné pri súťažení s inými štátmi a na presadzovanie záujmov USA.

Uzavreté úprimné, konštruktívne kolo rozhovorov s vedením ČĽR. Vzťah medzi Spojenými štátmi a Čínskou ľudovou republikou je hlboko dôležitý. Priama diplomacia je najlepší spôsob, ako presadzovať záujmy a hodnoty USA a zodpovedne riadiť vzájomné súťaženie,“ napísal Blinken na twitteri.

Stoltenberg bije na poplach: zásoby zbraní NATO sú vyčerpané!
Podľa generálneho tajomníka NATO je potrebné zásoby doplniť nielen v Nemecku, ale aj v mnohých krajinách NATO. Sklady zbraní a munície NATO sú prázdne a musia byť čo najskôr doplnené, povedal generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg v pondelok na... Čítať ďalej
20 | 06 | 2023 | Gabriela Fedičová

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik