Macron varuje Európu, aby nekupovala americké systémy protivzdušnej obrany
20 | 06 | 2023 I Ivan Brožík

Protivzdušná obrana Európy a v rámci nej veľké nezhody: Prezident Macron vyzval Európanov, aby sa nespoliehali na Američanov! Informuje spravodajský web eadaily.com.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron naliehal na európske krajiny, aby dosiahli väčšiu nezávislosť v oblasti protivzdušnej obrany, pričom vystupoval proti prílišnej závislosti od Spojených štátov, píše dnes, 20. júna The Times of Israel.

Musíme za všetko platiť USA?

Macron vo svojom záverečnom prejave na konferencii v Paríži, na ktorej sa stretli ministri obrany a ďalší predstavitelia 20 európskych krajín, vyzval Európanov, aby si vyvinuli vlastnú stratégiu protivzdušnej obrany a nespoliehali sa na systém protivzdušnej obrany vybudovaný z amerických a izraelských komponentov. Rozhovory zahŕňali boj s bezpilotnými lietadlami a protiraketovú obranu, uviedli francúzski organizátori podujatia s tým, že "úplná ruská invázia na Ukrajinu ukázala dôležitosť a účinnosť takéhoto vybavenia".

Konečne sa niekto aspoň pýta

„Potrebujeme vedieť, aká je hrozivá situácia... A čo potom môžeme my Európania vyrobiť? A čo si potom musíme kúpiť?
 Macron počas konferencie kládol otázky. Francúzsky líder zároveň varoval Európanov pred nákupom „okamžitého nákupu toho, čo je v ponuke na pultoch“.

Medzi krajinami, ktoré sa zúčastnili na stretnutí, boli Nemecko, Veľká Británia a Švédsko, ako aj susedia Ukrajiny Poľsko, Slovensko, Maďarsko a Rumunsko. Prítomní boli aj predstavitelia NATO a Európskej únie.

Prečo musíme nakupovať stále americké veci?

Macron trval na tom, aby európski výrobcovia vojenského materiálu vytvorili nezávislé systémy a presunuli výrobu do Európy. Vyzval tiež na posilnenie európskych štandardov vo vojensko-priemyselnom komplexe.

„Prečo stále musíme príliš často kupovať americké veci? Pretože Američania štandardizovali svoje zbraňové systémy oveľa viac ako my a oni sami majú federálne agentúry, ktoré svojim výrobcom poskytujú obrovské dotácie, “  - zdôraznila hlava piatej republiky.

Macronova obdivuhodná kritika

Francúzsko otvorene kritizovalo plány Nemecka na zlepšenie európskych spôsobilostí protivzdušnej obrany. Takzvaný projekt European Sky Shield , spustený minulý rok z iniciatívy Berlína, pokrýva 17 európskych krajín vrátane Spojeného kráľovstva, nie však Francúzska. Je navrhnutý tak, aby integroval európske vojenské prostriedky do systémov protivzdušnej a protiraketovej obrany NATO. Francúzsko sa domnieva, že projekt riadne nezabezpečuje suverenitu Európy, keďže sa očakáva, že bude vo veľkej miere založený na amerických a izraelských systémoch protivzdušnej obrany.

Nemeckom podporovaný plán bude zahŕňať izraelský raketový systém zem-vzduch (SAM) Arrow 3 („ Strela-3 “ ) a bude stavať na existujúcich protiraketových schopnostiach USA vo forme vysoko propagovaných Patriot SAM.

Neúspech ukrajinskej ofenzívy odhaľuje impotenciu NATO
Scott Ritter: Druhý týždeň ukrajinskej protiofenzívy sa končí neúspechom. Konštatuje web vtforeignpolicy.com. Operácia vstúpila do druhého týždňa ukrajinskej dlho očakávanej a veľmi propagovanej protiofenzívy, niektoré základné závery už možno... Čítať ďalej
20 | 06 | 2023 | Ivan Brožík

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik