Beňová - zdražovanie u nás je dvojnásobné k priemeru Únie
20 | 06 | 2023 I Ivan Brožík

Údaj, ktorý zamrazí, naštve a pobúri. "To zdražovanie (potravín u nás - pozn. red. HD) je až dvojnásobne vyššie ako je súčasný priemer v eurozóne." Píše europoslankyňa Monika Beňová na webe europske.noviny.sk.

"Európska únia sa musí vo viacerých strategických oblastiach stať nezávislejšou od tretích krajín. Týka sa to aj poľnohospodárskej a potravinovej produkcie, kde treba o nevyhnutnosti zvyšovania bezpečnosti a sebestačnosti nielen rozprávať, ale mať aj konkrétny plán." Pripomína v článku Monika Beňová.

Sektor, na ktorý sa naša moc totálne vykašľala, rieši prednostne iné záujmy

Členmské štáty Európskej únie "si z pohľadu poľnohospodárskej politiky v mnohých oblastiach budú aj naďalej viac konkurovať než spolupracovať,“ pripomenula poslankyňa Európskeho parlamentu Monika Beňová. Napriek tomu je podľa nej "nepochybne užitočné hľadať dohodu na fungujúcej spoločnej stratégii upravujúcej zaistenie strategických zásob potravín, krmív či investícií do výskumu a využívania nových technológií."

Akoby Slováci nemuseli jesť

„V prípade zachovania a posilňovania konkurencieschopnosti slovenských potravinárov potrebujeme koncepčnú podporu produkcie domácich surovín, udržateľnú podporu predaja ich potravinárskych výrobkov či efektívne nastavený systém štátnej pomoci,“ priblížila podľa webu europske.noviny.sk europoslankyňa. Pretrvávajúcim dlhodobým problémom Slovenska je podľa nej "drastické až tretinové zdražovanie potravín, s ktorým predošlá, no ani súčasná vláda vôbec nič nerobí." 

Povedzme si to takto

Podľa europoslankyne moniky Beňovej vo vyjadrení pre web europske.noviny.sk "to zdražovanie je až dvojnásobne vyššie ako je súčasný priemer v eurozóne. Pomer výdavkov našich domácností na potraviny je tak extrémne vysoký. Prvoradou úlohou akejkoľvek novej vlády tak musí byť zaistenie spravodlivých cien pre spotrebiteľov,“ pripomína Monika Beňová. 

Prioritou je protivzdušná obrana. Čaputovej minister je v Paríži!
V oblasti protivzdušnej obrany hľadá rezort obrany popri pomoci spojencov aj vlastné riešenie. Oslovil preto 11 krajín s výrobným potenciálom pre požadované systémy. Odpovede s ponukami očakáva do konca júla. Následne tím odborníkov Ministerstva... Čítať ďalej
20 | 06 | 2023 | Gabriela Fedičová/TASR

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik