Je ČAPUTOVÁ stále v hre o NATO?
20 | 06 | 2023 I Ladislav Kováčik

Exminister školstva Juraj Draxler je presvedčený, že naši novinoví komentátori klamú, keď tvrdia, že prezidentka Zuzana Čaputová sa ešte stále nerozhodla, či bude budúci rok znovu kandidovať, lebo sa možno cíti unavená funkciou. Exminister si myslí, že prezidentka je stále v hre o NATO.

Bývalý minister školstva Juraj Draxler sa na Facebooku zamýšľa nad možnosťou, že by sa Zuzana Čaputová stala generálnou tajomníčkou NATO. Spomína pritom aj ďalších možných kandidátov na tento post.

Komentátori klamú

Podľa Draxlera naši novinoví komentátori klamú, keď tvrdia, že prezidentka Zuzana Čaputová sa ešte stále nerozhodla, či bude budúci rok znovu kandidovať, lebo sa možno cíti unavená funkciou. Exminister si myslí, že prezidentka je stále v hre o NATO.

Pre Američanov by podľa neho takýto ťah mal výhody, ale aj nevýhody. Najdôležitejšou výhodou je, že by sa politikom z východnej Európy dalo jasne najavo, že ich služby budú bohato odmenené, píše Draxler.

Zuzana Čaputová sa nijako neangažovala v boji za ekonomickú pomoc Ukrajine či bežným Ukrajincom,“ tvrdí Draxler a pokračuje: „Zato bola mimoriadne poslušnou propagandistkou. Nahrala videá v zlej ruštine, ktormi sa akoby obracala na ruských vojakov. V ukrajinskom parlamente citovala prominentnú LBGTI nebinárnu protiputinovskú autorku Mashu Gessen. Silno sa zasadzuje za dodávky zbraní na Ukrajinu. Ak by dostala jednu z najlepšie platených a okázalých pozícií vo svetovej politike, bol by to silný impulz ďalším východoeurópskym politikom, že takto postupovať sa oplatí.“

Vraj nenávidená prezidentka, no a čo tak nenávidiaca prezidentka?
Pani Čaputá sa láskavo rozhodla nám vraj možno zajtra oznámiť, či bude kandidovať opäť, alebo nie. Má dôveru 34 percent, to je primát (tá dôvera), žiaden z doterajších slovenských prezidentov po štyroch rokoch z piatich tak hlboko neklesol.... Čítať ďalej
18 | 06 | 2023 | Ivan Brožík

Zostane na poste Stoltenberg?

Draxler dodáva, že v tomto konkrétnom smere má Čaputová konkurentku v osobe estónskej premiérky Kaje Kallas.

Podľa Draxlera je však Čaputovej nevýhodou, že prezidentka SR je síce poslušná, ale na danú úlohu je predsa len lepšie mať niekoho aj skúseného a zručného.

Ďalšou nevýhodou podľa exministra je, že na Slovensku by daný ťah skôr ťažko poškodil domácich "neoconov", nazývaných aj progresívci. „Národ je už tak dosť vydráždený obrannou zmluvou s USA či dodávkami zbraní na Ukrajinu. Takéto očividné vyznamenanie za poddanú rolu by len naštvalo ďalších ľudí u nás,“ myslí si Draxler.

V hre je podľa Draxlera aj britský minister obrany Ben Wallace. Nemci a Francúzi však podľa jeho názoru „nejako extra“ nechcú Brita.

Najpravdepodobnejšou možnosťou podľa neho tak je, že na poste generálneho tajomníka NATO naďalej ostane Jens Stoltenberg. Draxler pripomína, že rozhodnúť by sa malo najneskôr do samitu NATO vo Vilniuse na budúci mesiac, ale kľúčové rozhodovanie prebieha práve v týchto dňoch.

Podľa Draxlera sa to nijako nevylučuje s tým, že našej prezidentka prípadne ponúknu nejakú inú medzinárodnú rolu. „Koniec-koncov, isté kruhy ju medzinárodnými gestami podporovali už predtým, ako sa stala prezidentkou,“ poznamenáva.

Ale najpravdepodobnejšia možnosť je, že sa Zuzana proste teraz niekedy zobudí, po negatívnej správe z Washingtonu, a čírou náhodou práve teraz príde k názoru, že o tú prezidentku na jar predsa len znovu zabojuje,“ uzatvára Draxler svoje stanovisko.

Boris Kollár sa vyjadril k Zuzane Čaputovej!
Predseda Národnej rady SR Boris Kollár (Sme rodina) začína inklinovať k názoru, že sa Zuzana Čaputová nebude opätovne uchádzať o prezidentský mandát. Priznal to v diskusnej relácii TV Markíza Na telo. "Doteraz som bol presvedčený, že bude... Čítať ďalej
18 | 06 | 2023 | Gabriela Fedičová

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik