Monika Beňová reaguje na slová Zuzany Čaputovej
18 | 06 | 2023 I Gabriela Fedičová

Europoslankyňa Monika Beňová (SMER - SSD) reaguje na výrok prezidentky Zuzany Čaputovej.

Prezidentka Zuzana Čaputová mala podľa Moniky Beňovej povedať že: "...pomenovanie faktu, že mimovládne organizácie sa stali aktívnymi politickými hráčmi a že je namieste prijať legislatívu vo vzťahu k ich fungovaniu je “útok na demokraciu”.

Beňová uvádza na sociálnej sieti jeden príklad

"V EP sme koncom minulého roka riešili tzv. Katar gate. Jednalo sa o to, že jedna z významných mimovládnych organizácií sa podieľala na politickom rozhodnutí vo vzťahu k vízovej politike Kataru aj tým, že korumpovala niektorých poslancov, ktorí potom veľmi aktívne lobovali v prospech Kataru. Mnohí z nich skončili s obvineniami a niektorí aj vo vazbe," píše Beňová.

Podobne je tomu tak podľa Beňovej aj u v iných krajinách, kde mimovládne organizácie pripravujú konkrétne programové návrhy pre konkrétne politické strany. A vobec sa tým podľa nej netaja, napr. VIA JURIS.

AKO BRITVA! Ukrajinský poslanec proti Viktorovi Orbánovi
Ukrajinský poslanec Bohdan Jaremenko bol vo svojej kritike Maďarska ostrý ako britva. V reakcii na prepustenie zakarpatských vojnových zajatcov bývalý šéf Výboru pre zahraničné veci ukrajinského zákonodarného zboru napísal, že prípad zdôrazňuje... Čítať ďalej
18 | 06 | 2023 | Gabriela Fedičová

Mimovládne organizácie sú de facto lobistické združenia a snažia sa politické rozhodnutia ovplyvňovať

"Ja osobne som toho názoru, že mimovládne organizácie sú de facto lobistické združenia a snažia sa politické rozhodnutia ovplyvňovať. Ak s tým niektoré strany, ktoré nie sú schopné vypracovať si vlastné návrhy v jednotlivých politikách súhlasia, je to ich rozhodnutie. Malo by to však byť jasné a verejné. A tie strany, ktoré to tak robiť nechcú, ny zato nemali byť neobjektívne kritizované a označované za “nedemokratické," vysvetľuje Beňová.

Beňová súhlasí s tým, že súčasťou občianskej spoločnosti sú aj mimovládne organizácie.

Ale dodáva, že súčasťou politického súboja sa stávajú v momente, kedy ich aktivita vedie vačšinovo proti stranám, ktoré sa s ich návrhmi nestotožňujú, nehovoriac už o konkrétnych útokoch na niektorých politických predstaviteľov a politické strany a hnutia cez spriaznené média.

"Takže, p.prezidentka, toto máme na mysli my v SMER - SSD. Že keď s nami nedokážu zvádzať korektný politický suboj tí, ktorí si programy nechávajú “vyrobiť” mimovládnymi organizáciami, tak tie im pribehnú z boku “na pomoc” s kritikou ich súperov," odkazuje Beňová, prezidentke Zuzane Čaputovej.

"Na Slovensku zatiaľ vplyv mimovladnych organizácii na legislatívu len rastie. Ale so skúsenosťou z EP napr.viem, že je oveľa správnejšie upraviť legislatívu teraz, kým tu legislatívu nebudú tvoriť oni. Aj preto požadujeme od Europskej Komisie návrh transparentnosti financovania mimovladnych organizácií. Tak keď to možeme vyžadovať v europskych inštitúciach, prečo je to na Slovensku “boj proti demokracii”?!?" Pýta sa Beňová.

"Nie je to osobné voči nikomu konkrétnemu, pravidlá musia platiť pre všetkých rovnako. Je to o skúsenosti, zodpovednosti a stabilite," dodáva europoslankyňa Monika Beňová.

Vraj nenávidená prezidentka, no a čo tak nenávidiaca prezidentka?
Pani Čaputá sa láskavo rozhodla nám vraj možno zajtra oznámiť, či bude kandidovať opäť, alebo nie. Má dôveru 34 percent, to je primát (tá dôvera), žiaden z doterajších slovenských prezidentov po štyroch rokoch z piatich tak hlboko neklesol.... Čítať ďalej
18 | 06 | 2023 | Ivan Brožík

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik