Mier mohol byť už rok - Putin ukázal Kyjevom podpísanú dohodu
18 | 06 | 2023 I Ivan Brožík

"Dohodli sme mier a stiahli sme sa z Kyjeva, zamurovali to Ukrajinci." Prezident Vladimír Putin po týchto slovách ukázal obomi stranami podpísaný dokument. Informuje o tom český spravodajský web novinky.cz.

Ruský prezident Vladimír Putin africkým lídrom počas aktuálneho rokovania ukázal podpísanú dohodu o prímerí, ktorú podľa neho na jar minulého roka dojednali vyjednávači Ruska a Ukrajiny. Tvrdí, že sa v ňom Rusi zaviazali stiahnuť od Kyjeva, čo dodržali, a Ukrajinci následne svoju časť dohody porušili. Ďalšie rokovania potom boli pozastavené. 

Kyjevskí vyjednávači podpísali, no Kyjev nikdy dohodu nezačal dodržiavať

„Rád by som vás upozornil na to, že pod záštitou tureckého prezidenta (Recepa) Erdoğana v Turecku prebehla celá séria rokovaní medzi Ruskom a Ukrajinou s cieľom vybudovať dôveru a vyjednať presné znenie dohovoru. Nikdy sme sa nedohodli na tom, že (dohoda) bude dôverná, ale doposiaľ sme ju nikdy neukázali ani nekomentovali. Podpísal ju vedúci kyjevských vyjednávačov. Tu je,“ povedal Putin lídrom afrických krajín a zdvihol papier, na ktorom je údajne podpísaná dohoda.

18 záruk Ukrajine

„Dokument bol nazvaný „Dohoda o trvalej neutralite a bezpečnostných zárukách Ukrajiny“. O tých zárukách (Ukrajine) je tam 18 článkov. Okrem toho je tam dodatok. Týka sa to ozbrojených síl aj ďalších oblastí. Všetko je tam ošetrené. Vrátane počtu vojenských jednotiek, vybavenia a vojenského personálu. Tu ten dokument je. Je parafovaný. Podpis kyjevskej delegácie je tam,“ tvrdí podľa novinky.cz ruský prezident.

"Keď sme ale stiahli vojakov od Kyjeva, ukrajinskí predstavitelia tú dohodu zmietli zo stola, do prepadliska dejín, aby som to povedal slušne," dodal Vladimír Putin.

Najprv rýchly postup a potom stiahnutie

Ruská invázia na Ukrajinu sa začala 24. februára minulého roka. Sprevádzal ju rýchly postup ruských vojsk z Ruska na východ Ukrajiny, a navyše zo severu smerom na Kyjev, k čomu prispelo aj Bielorusko, ktoré dalo k dispozícii svoje základne.

V začiatkoch invázie sa zdalo, že majú Rusi Kyjev obkľúčený a mohol by padnúť počas niekoľkých dní. Rusi ale nakoniec od Kyjeva a zo strednej Ukrajiny odišli, za doteraz nie celkom vyjasnených okolností. Všeobecne prijímaným vysvetlením bolo, že Ukrajina hlavné mesto jednoducho zvládla ubrániť.

Zatiaľ čo Rusko už vtedy označovalo ústami hovorca Kremľa Dmitrija Peskova stiahnutie vojsk od Kyjeva za gesto dobrej vôle, ukrajinská strana tvrdí, že ruská armáda bola vytlačená tou ukrajinskou. 

Súbežne s tým už prebiehali rokovania o prímerí v Bielorusku a neskôr aj v Turecku. Práve tam mali byť 29. marca dojednané základy spomínanej zmluvy.

Neutrálna Ukrajina sa komusi nehodila

Agentúra TASS k dokumentu, ktorý ukázal Putin, uvádza, že je datovaný k 15. aprílu minulého roka. Mal Ukrajine garantovať trvalú neutralitu a zároveň ju zaväzovať k tomu, že sa jej bude držať, to znamená, že sa nebude usilovať o pridruženie k Západu a NATO.

Ako garanti zmluvy sú v preambule uvedené Spojené štáty, Spojené kráľovstvo, Čína, Rusko a Francúzsko, píše agentúra TASS. Ukrajina ani západní predstavitelia sa k téme zatiaľ nevyjadrili. Informuje web novinky.cz.

Zmazať! Ukrajina spolu s Washingtonom organizujú celosvetovú cenzúru
„Zmazať.“ Ukrajina drzo diktovala Twitteru, čo na jeho sieti môže byť a čo nie. Novinári len pozerajú, čo našli. Reportéri, medzi ktorými boli Matt Taibbi, Lee Fang, Bari Weissová či Michael Shellenberger, začali postupne zisťovať, ako to... Čítať ďalej
18 | 06 | 2023 | Ivan Brožík

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik