Európu zavalia migranti?
20 | 06 | 2023 I Milan Laca

V EÚ hovoria o 600 % náraste migračného toku cez Stredozemné more z Líbye.

Počet migrantov, ktorí sa vydávajú na nebezpečnú cestu cez Stredozemné more z Líbye k brehom krajín EÚ, sa v roku 2023 zvýšil o 600 %.

Prudký nárast

Ako píše denník Politico, tento údaj uviedla európska komisárka pre vnútorné záležitosti Ylva Johanssonová. Povedala, že len v roku 2023 sa počet migrantov na tejto námornej trase zvýšil približne šesťnásobne. „Neposielajú ich do EÚ, posielajú ich na smrť,“ povedala komisárka. 

Šialená teória vedcov! Znížte populáciu! Deti zvyšujú uhlíkovú stopu
Ak ste si mysleli, že mať deti je to najprirodzenejšie na svete, mýlili ste sa. Švédski vedci presne vypočítali, o koľko také dieťa zvyšuje uhlíkovú stopu. Na svete je dokonca už niekoľko hnutí, ktoré sa zaoberajú tým, ako cielene znižovať svetovú... Čítať ďalej
18 | 06 | 2023 | Eka Balašková

Čo s ďalej?

Johanssonová priamo neodpovedala na otázku, či európska pohraničná agentúra Frontex plánuje vyslať do oblasti pátraciu a záchrannú misiu. Mala by zabrániť opakovaniu tragédií, akou bola nehoda preplnenej lode s migrantmi pri pobreží Grécka. 

Ako to zablokovať?

Eurokomisárka poznamenala, že dôležité sú aj pátracie a záchranné operácie, ale hlavnou úlohou je „zablokovať“ túto trasu.  Podľa nej je medzi nimi veľa žiadateľov o azyl z Pakistanu a Egypta. S oboma týmito krajinami EÚ momentálne rokuje o možnostiach zjednodušenia legálnej pracovnej migrácie. Okrem toho, sa treba pokúsiť vyjednávať s leteckými prepravcami. Aj oni sa podieľajú na prevoze migrantov do Líbye, odkiaľ potom nelegálni prepravcovia posielajú ľudí na more na preplnených rybárskych lodiach. Ylva Johanssonová povedalal, že hlavným cieľom Bruselu je zabezpečiť, aby touto cestou nešli noví migranti a otvárať legálne možnosti vstupu do EÚ pre tých, ktorí hľadajú lepší život. 

Spojené kráľovstvo začne od budúceho roka účtovať poplatok za vstup do krajiny
Návštevníci, ktorí od konca budúceho roka cestujú do Anglicka, Severného Írska, Škótska alebo Walesu a nemajú víza, budú teraz musieť získať povolenie na vstup do krajiny a zaplatiť poplatok, oznámila britská vláda. Spojené kráľovstvo vystúpilo z... Čítať ďalej
16 | 06 | 2023 | Gabriela Fedičová

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme