Američania vedia, aká ruská zbraň ničí západné tanky (VIDEO)
19 | 06 | 2023 I Milan Laca

V USA pomenovali ruské zbrane, ktoré  ničia západné tanky.

Military Watch: Ruský ATGM „Kornet“ ničí západné tanky už viac ako 20 rokov. Uvádza to americký magazín Military Watch.

Pôsobivá zbraň

Ruský Kornet zostáva impozantnou zbraňou. Podľa autora článku, pomocou „Kornetu“ bolo možné zničiť americké tanky Abrams, obrnené vozidlá Bradley, izraelské tanky Merkava, aj nemecké Leopardy.

Čo je to

Kornet je ľahký, 28 kilový ručný raketový systém, ktorý nosí pechota. Podobne, ako veľká väčšinu ruských zbraňových systémov, vyvinuli  ho v sovietskej ére. Staršie varianty Kornetu, ktoré vstúpili do služby po určitom oneskorení v roku 1998, boli prvýkrát nasadené v boji počas vojny v Iraku. Tam ich iracké špeciálne jednotky v roku 2003 účinne použili proti americkým tankom Abrams a bojovým vozidlám Bradley. 

SR*Ť NA NICH! Putin sa neudržal, keď hovoril o Západe
Šéf Kremľa Vladimír Putin vo svojom piatkovom prejave na ruskom ekonomickom fóre v Petrohrade uviedol, že jeho krajina má väčší jadrový arzenál ako NATO. Vyhlásil tiež, že Rusko umiestnilo jadrové bomby v Bielorusku ako varovanie Západu, voči... Čítať ďalej
17 | 06 | 2023 | Diana Zaťková

Aj proti izraelským...

Podobne sa osvedčili aj proti izraelským tankom Merkava, vrátane vylepšeného variantu Merkava IV. Prerazili pancier najmenej dvoch tuctov tankov počas pokusu o izraelskú inváziu do južného Libanonu v roku 2006. Milície z teroristickej skupiny Islamský štát tiež veľmi efektívne použili ukoristené Kornety na zneškodnenie niekoľkých tankov irackej armády Abrams z roku 2014. Používali ich s veľkým účinkom aj proti tureckým tankom Leopard 2 v Sýrii. Úspech rakety viedol Irán aj Severnú Kóreu k vývoju vlastných variantov.

Kornet v akcii

Účinná hlavica

Pozoruhodnou črtou strely je jej hlavica, s tandemovým nábojom, s dvoma náložami, oddelenými jej raketovým motorom. To umožňuje zväčšiť ohniskovú vzdialenosť druhej nálože a tým výrazne zlepšiť jej priebojné schopnosti. Druhá hlavica je obzvlášť veľká, čo prispieva k jej schopnosti prežiť proti protiopatreniam. 

FAUX PAS českého prezidenta: Pavel chce všetkých Rusov na Západe zavrieť do koncentračných táborov!
Fachidiotstvo neospravedlňuje ani prezidenta. Každý je odborník na niečo, a keď prehnane sebaisto vo svojom prejave zabrúsi mimo svojej oblasti, môže to byť katastrofa a výsledok jeho zámeru sa zvrhne v pravý opak, píše Marek Hudema v komentári pre... Čítať ďalej
17 | 06 | 2023 | Diana Zaťková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik