AKO BRITVA! Ukrajinský poslanec proti Viktorovi Orbánovi
18 | 06 | 2023 I Gabriela Fedičová

Ukrajinský poslanec Bohdan Jaremenko bol vo svojej kritike Maďarska ostrý ako britva. V reakcii na prepustenie zakarpatských vojnových zajatcov bývalý šéf Výboru pre zahraničné veci ukrajinského zákonodarného zboru napísal, že prípad zdôrazňuje zvláštnosť maďarsko-ruských vzťahov, zatiaľ čo Maďarsko prestáva byť súčasťou politiky EÚ a NATO.

Zakarpatskí vojaci zajatí Ruskom bojujúcim na ukrajinskej strane boli transportovaní do Maďarska. Udalosti spôsobili rozruch v medzinárodnej politike.

Neskôr vyšlo najavo, že program prepustenia väzňov vykonával Zsolt Semjen ako podpredseda vlády pre cirkevné záležitosti a že incident súvisel s misiou pápeža Františka na prepustenie väzňov. Nikto neoznámil Ukrajine prepustenie vojnových zajatcov.

Ukrajinská rozviedka nedávno uviedla, že verí, že vojnoví zajatci budú v Maďarsku využívaní na politické účely, na povzbudenie Ruska a kritiku Ukrajiny.

Názory na prepustenie 11 zajatých ukrajinských vojakov vo vojnou zmietanej krajine sú dosť rozdelené.

Ukrajinský poslanec Bohdan Jaremenko, člen vládnucej frakcie Sluha ľudu a bývalý šéf zahraničného výboru, vo svojom výslovne protimaďarskom článku špekuluje o podmienkach, za ktorých bolo Rusku dovolené prepustiť zakarpatských vojakov.

UKRAJINSKÝ POLITIK TVRDÍ, ŽE VOJNOVÍ ZAJATCI BOLI V PODSTATE PREDANÍ MAĎARSKU

Podľa Jaremenka sú za prepustenie vojakov maďarskej národnosti zodpovedné osobitné rusko-maďarské vzťahy.

Ukrajinský politik verí, že Ukrajina by za to mohla byť vďačná aj v princípe, pretože do výmeny vojnových zajatcov sa v súlade s medzinárodnými dohovormi zapojili aj iné krajiny, ale to "sa vždy dialo na žiadosť a s vedomím Ukrajiny".

"Maďarsko sa neobťažovalo komunikovať svoje zámery s ukrajinskými občanmi, keď sa tento príbeh dostal na verejnosť, maďarský vicepremiér Zsolt Semjen povedal, že namiesto toho, aby Ukrajina zisťovala osud týchto vojnových zajatcov, kto sú títo ľudia a kde sú teraz, mala by jednoducho ticho žiariť šťastím. Maďarský predstaviteľ tiež objasnil správu Ruskej pravoslávnej cirkvi a povedal, že bolo prepustených 11 Zakarpatských Maďarov," načrtol ukrajinský politik a dodal, že postoj maďarskej vlády k tomu, že ľudia prepustení zo zajatia si môžu robiť, čo chcú, je absurdný, pretože táto otázka má aj mnoho zdravotných dôsledkov.

Rusi z toho môžu stále profitovať

"V skutočnosti nepotrebujete spravodajský titul, aby ste zistili, že sme svedkami spoločnej a cynickej akcie ruských a maďarských tajných služieb. A zdá sa, že táto špeciálna operácia sa ešte neskončila," povedal Jaremenko. Podľa ukrajinského politika Rusko čoraz viac prejavuje vďačnosť maďarskej vláde za kritiku sankčnej politiky Európskej únie.

"Rusi sa však rozhodli získať ďalšie dobré body v tomto príbehu a posilniť nástroj svojej najnovšej koloniálnej politiky na Ukrajine, pozíciu Ruskej pravoslávnej cirkvi nielen na Ukrajine, ale aj vo viacerých krajinách EÚ, kde reverend ruských zahraničných spravodajských dôstojníkov pôsobí. Sú prítomné aj v Budapešti a niekedy majú veľký úspech, ako napríklad v apríli tohto roku, keď sa pápež František a Hilarion stretli v Budapešti," napísal ukrajinský politik a dodal:

RUSI PODĽA NEHO EFEKTÍVNE "PREDALI" MAĎARSKU 11 UKRAJINSKÝCH VOJNOVÝCH ZAJATCOV A VYHRAJÚ, LEBO ORBÁN A SZIJJÁRTÓ "PROSIA" O NIŽŠIE CENY ENERGIÍ.

"O podlosti Ruska nemožno pochybovať, ale Maďari vyzerajú v tejto otázke ešte horšie," zhrnul politik.

Branie rukojemníkov alebo pašovanie ľudí

Dodal tiež, že Maďarsko sa v prípade väzňov v Zakarpatsku opäť odvoláva na svoj nárok na územie obývané Zakarpatskom a Maďarmi a "kontrolu" nad tamojším obyvateľstvom.

Okrem toho Orbánova vláda odmieta poskytnúť Ukrajine zoznam týchto osôb a umožniť ukrajinskému konzulovi ich navštíviť. Na základe toho môžeme Maďarsko obviniť z brania rukojemníkov alebo prinajmenšom pašovania ľudí, dodal Bohdan Jaremenko.

Na záver povedal, že Kyjev by mal sformulovať jednoznačné ultimátum o okamžitom premiestnení ukrajinských občanov na Ukrajinu, alebo vysvetliť, aké podmienky rusko-maďarskej dohody tomu bránia.

"Politika ukrajinskej vlády voči Maďarsku by mala predpokladať, že Maďarsko prestalo byť súčasťou spoločnej politiky EÚ-NATO a už sa stalo ruským vazalom v strednej Európe," povedal.

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik