Lasica a Studenková sa dočkali
17 | 06 | 2023 I Diana Zaťková/TASR

Medzinárodný filmový festival Art Film Fest (AFF) začal v piatok v Košiciach svoj 29. ročník. Na otváracom ceremoniáli odovzdali dve festivalové ocenenia Hercova misia udeľované za mimoriadny prínos hereckému umeniu. Jedno udelili in memoriam zosnulému hercovi a bývalému prezidentovi AFF Milanovi Lasicovi, druhé si prevzala herečka Zdena Studenková.

Za Lasicu, ktorý zomrel v júli 2021, prevzala cenu jeho manželka Magda Vášáryová. V príhovore si zaspomínala, že na festival a do Košíc sa vždy tešil a rád pozeral filmy. "On nerád filmoval, nerád čakal pri tom filme, ale keď sa mohol pozrieť na niekoho iného, kto urobil dobrý film, vedel to fantasticky oceniť," povedala. Cenu jej odovzdal režisér Juraj Nvota.

Ocenenou osobnosťou je aj Zdena Studenková známa z mnohých televíznych filmov, inscenácií a seriálov. Cenu jej odovzdal jej herecký kolega z českej komédie storočia S tebou mě baví svět Pavel Nový. "Myslím, že táto malá krajina ničím až tak nemôže ohúriť ako svojim umením, a ak som teda súčasťou toho, tak som veľmi vďačná, vážim si to a som šťastná, ďakujem," uviedla. Festivalovú cenu si tradične prevezme aj za účasti verejnosti, a to v sobotu (17. 6.) o 16.00 h na košickej Hlavnej ulici.

Zdena Studenková / Facebook (Slovenský šoubiznis) | Zdena Studenková si ani po odchode zo SND na príjmy sťažovať nemôže

Art Film Fest na záver odovzdá aj ďalšie ocenenie Hercova misia. Druhou laureátkou sa stane česká herečka Eva Holubová. Ocenené herečky uvedú na AFF aj svoje filmy. Studenková si vybrala snímku Anděl s ďáblem v těle z roku 1983 a Holubová kultový film Pelíšky (1999). Festivalové ocenenie Zlatá kamera si ďalej prevezme významný maďarský filmár Béla Tarr.

Otvárací ceremoniál sa konal v košickej Kunsthalle, festival potrvá do 23. júna. Celkovo počas ôsmich dní uvedú na siedmich rôznych premietacích miestach viac ako 140 projekcií a zhruba 120 filmov. "V hlavnej medzinárodnej súťaži hraných filmov o cenu Modrý anjel máme deväť filmov zo štyroch rôznych kontinentov, pričom nie je bez zaujímavosti, že prevahu majú ženy režisérky," uviedol pred festivalom jeho umelecký riaditeľ Martin Palúch.

Uhrík o podpore Ukrajiny: TOTO vám v médiách neukážu! (VIDEO)
Situácia sa otáča, podpora pre vojnu klesá! Upozorňuje na to vo svojom statuse na sociálnej sieti líder hnutia Republika Milan Uhrík. "Toto si pozrite, v médiách Vám to neukážu. Situácia sa otáča, podpora pre vojnu klesá," upozorňuje Uhrík. Podľa... Čítať ďalej
17 | 06 | 2023 | Diana Zaťková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik