Putin: Hra podľa pravidiel Západu sa skončila. Game Over
16 | 06 | 2023 I Gabriela Fedičová

Ruský prezident Vladimir Putin vystúpil v piatok na plenárnom zasadnutí Petrohradského medzinárodného ekonomického fóra. Podľa ruského vodcu jeho krajina prekonala ťažkosti, ktoré predstavuje stiahnutie západných spoločností.

Na začiatku stretnutia bolo prehrané video, ktoré zdôrazňovalo, že ruská ekonomika je silnejšia, ako si Západ myslel.

"Hra podľa pravidiel Západu sa skončila. Game Over," povedal vo videu podľa agentúry RIA Novosti.

Putinov prejav priniesol maďarský portál Index.

Vladimír Putin začal svoj prejav tým, že rast HDP Ruska bude okolo 2. percent, aby si udržalo svoje miesto medzi poprednými svetovými ekonomikami.

"Dovoľte mi pripomenúť, že druhý štvrťrok minulého roka bol najťažší. Obvyklý poriadok obchodu a logistiky sa zmenil a obchodný život ako celok sa prekreslil. Dnes môžeme povedať, že stratégia zvolená štátom a podnikateľskou sférou sa osvedčila" – zdôraznil prezident.

Moskva sa rozhodla zvýšiť výdavky na obranu

Ruský vodca potom uviedol, že finančné možnosti umožňujú ruskému štátu stanoviť smer zameraný na zníženie chudoby a nerovností.

"Poskytujeme cielenú podporu najmenej majetným občanom. A ak sa pozriete na ich príjem, zvýšil sa o 25 percent a miera chudoby bola 9,8 percenta. Ich príjem je stále príliš nízky, ale hlavná vec je trend," dodal.

Vladimir Putin tiež povedal, že akceptoval, že Rusko potrebuje zvýšiť výdavky na obranu, aby zaistilo bezpečnosť, informuje Sky News.

Turisti sa vrátili do Ruska

Ruský prezident upozornil na dynamiku príjmov mimo ropy a plynu. Podľa neho je 91-percentná expanzia dôležitá a ukazuje, že reálny sektor sa rozvíja a prispôsobuje. Hovoril tiež o tom, že ruskí podnikatelia teraz zaujali miesto západných spoločností a začali otvárať svoje vlastné obchody.

Vladimír Putin hovoril aj o Severnej námornej ceste: podľa neho ňou minulý rok prešlo viac ako 30 miliónov ton nákladu a budúci rok očakávajú mnohonásobný rast.

"Chcel by som poďakovať našim zamestnancom, inžinierom a dizajnérom za ich produktívnu prácu. A latku zvýšime ešte vyššie. Máme všetko, čo na to potrebujeme," povedal prezident.

Ruský vodca tiež uviedol, že krajinu navštívilo o 16,7 percenta viac turistov.

Najdôležitejšia úloha bola pridelená

Vladimír Putin potom stanovil cieľ pre Rusko:

"Najdôležitejšou strategickou úlohou je nielen kompenzovať pokles HDP alebo nahradiť zahraničné podniky, nie "čakať" na recesiu, ale pripraviť sa na nezvratnú, hlbokú transformáciu svetovej ekonomiky. Je tiež potrebné urobiť päťročnú prognózu vývoja hospodárskych odvetví," povedal.

Prezident oznámil, že od januára 2024 bude minimálna mzda indexovaná o 18,5 percenta. Do roku 2030 sa minimálna mzda musí v nominálnom vyjadrení zdvojnásobiť, deklaroval.

Vladimír Putin nechce tých, ktorí sa zapájajú do "barbarských" praktík

V súvislosti s dopadom sankcií Vladimir Putin povedal: "Ľudia hovorili o izolácii – ale práve naopak, vyvinuli sme oveľa lepšie vzťahy s našimi obchodnými partnermi."

Rusko nemá záujem rozvíjať vzťahy s partnermi, ktorí podporujú "barbarské praktiky", dodal.

PODĽA NEHO VZNIKÁ MULTIPOLÁRNY EKONOMICKÝ SYSTÉM.

"Geopolitické zmeny sú nezvratné a napredujeme na základe praktickej politiky a zodpovedných vzťahov s trhovými partnermi," zdôraznil.

Podľa prezidenta sa Západ dopustil lúpeže

Predtým sa rating Svetovej banky používal na hodnotenie podnikateľských podmienok v Rusku - to bolo užitočné, ale je dôležité mať objektívne kritériá, povedal prezident, ktorý navrhol vytvorenie podobného domáceho modelu.

Vladimir Putin tiež hovoril o prekvapení ruských podnikateľov zmrazením aktív na Západe: "Toto je lúpež, ako v stredoveku. Tam, kde ste sa narodili, sa vám bude dariť," povedala hlava štátu svojim krajanom. Musíme zabezpečiť, aby naši občania mohli investovať a zarábať peniaze doma, dodal.

Správa odoslaná firmám

Hlava štátu potom hovorila o potrebe využiť potenciál ruského trhu. Podľa jeho názoru musia viac pracovať na zvyšovaní vlastného imania.

Vladimír Putin tiež oznámil spustenie novej platformy: Fórum pre technológie budúcnosti. Prvé fórum sa uskutoční v júli, kde účastníci môžu diskutovať o nápadoch týkajúcich sa výpočtovej techniky a dátovej komunikácie.

Vladimir Putin: Ukrajina nemá šancu na víťazstvo

Na konci svojho prejavu prezident uviedol, že ruská vláda očakáva, že majitelia veľkých spoločností budú sociálne zodpovední.

"Podniky na všetkých úrovniach verejnej správy, ktoré sa spoliehajú na dlhodobý plán, potrebujú pomoc. Hovorím o tých, ktorí neberú peniaze, ale investujú v Rusku," poznamenal Vladimir Putin.

Po skončení prejavu pokračovalo zasadnutie otázkami. Po prvé, prezidenta sa pýtali na rozvíjajúcu sa ukrajinskú protiofenzívu:

"Niektoré ukrajinské jednotky dosiahli ruskú frontovú líniu, ale boli zatlačené späť. Ich straty sú veľmi vysoké, Ukrajina stratila 186 tankov a 417 ozbrojených vozidiel. Som presvedčený, že ukrajinská armáda nemá šancu na úspech," odpovedal Vladimir Putin, informuje The Telegraph.

Diskutovalo sa aj o Ukrajine

Moderátor ďalej povedal, že nič nedráždi západné elity viac ako strach Moskvy z odhalenia nacistov vo vedení Ukrajiny. "Čo si myslíte napríklad o poznámkach, že ukrajinský prezident je Žid?" spýtal sa a obrátil sa k Vladimírovi Putinovi.

"Zelenskyj nie je Žid, je hanbou židovského národa. Toto nie je vtip. Neonacisti boli dnes postavení na pódium, oslavovaní ako hrdinovia. Máme povinnosť proti nemu bojovať. Rusko je krajinou najviac postihnutou v boji proti nacizmu. Nikdy na to nezabudneme," povedal prezident.

“Jebeme na ne." Putin o jadrových zbraniach

Rusko má veľké množstvo jadrových zbraní a nebude znižovať ich zásoby

"Máme viac takýchto zbraní ako krajiny NATO. Vedia o tom a neustále nás presviedčajú, aby sme začali rokovať o znížení - poserte ich, viete, ako hovoria naši."

Západné krajiny podľa prezidenta neustále provokujú Moskvu k tvrdým krokom a očakávajú, že začne „stláčať gombíky“.

"Nie je to potrebné, pretože nepriateľ v prvej línii nemá úspech. A uvedomujúc si, že úspech je nepravdepodobný, provokujú nás k tvrdým činom v nádeji, že neskôr ukážu prstom a povedia: pozri, akí sú zlí, akí krutí a nevieš si s nimi poradiť, a všetci naši partneri špecifikovať“.

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik