NEMUSÍ TO PRE NICH DOPADNÚŤ DOBRE, pripustil expert o Ukrajine
17 | 06 | 2023 I Diana Zaťková

„Nesmieme sa upínať na to, že vojna skončí touto ofenzívou,“ hovorí bezpečnostný analytik Jan Ludvík a vysvetľuje taktiku modernej vojny, ktorej princípom je koordinácia a rýchle prevedenie. Ukrajinská ofenzíva postupuje pomaly aj kvôli pripravenosti ruskej obrany. Analytik ďalej načrtáva možné scenáre výsledku ofenzívy. Ukrajina môže postúpiť a získať strategické ciele alebo sa môže vyčerpať, stratiť podporu Západu a vojna by tak mohla ustrnúť za podmienok, ktoré by Rusku vyhovovali, informujú české Parlamentní Listy.

Rusko sa stihlo pripraviť

„Vieme toho asi polovicu,“ hovorí bezpečnostný analytik z Fakulty sociálnych vied Univerzity Karlovej Ján Ľudovít o ukrajinskej ofenzíve v rozhovore pre Reflex . „Vieme, že začala. Čo nevieme je ale to, či už je toto ten hlavný smer ofenzívy. Nevieme, ako sa bude vyvíjať a vlastne ani úplne presne nevieme, ako sa zatiaľ vyvíja,“ tvrdí a vysvetľuje, že presýtenie informáciami aj nedostatok informácií a hmla ktorej sú zaobalené celkovým fenoménom súčasnej vojny.

Ukrajinská ofenzíva postupuje pomaly, čo podľa Ľudovíta bolo predvídateľné, vzhľadom na to, že Rusko na ofenzívu stihlo pripraviť svoju obranu. „To, čo sa tam postavilo, je dobre navrhnutá obrana. Ak sa dokáže zároveň moderne, efektívne brániť, tak to sa ešte bude ukazovať v ďalších dňoch. Teoreticky je moderná a my to aj vieme, že ruská vojenská doktrína nie je hlúpa,“ hovorí analytik s tým, že táto doktrína je „up to date“, možno však pozorovať, že ju Rusko nedokáže efektívne aplikovať na bojisko.

Bojisko mení aj informačná revolúcia

„Bojisko mení aj informačná revolúcia,“ porovnáva Ľudovít súčasnú vojnu s vojnami minulých rokov. Velitelia sú schopní viac pozorovať, čo sa v reálnom čase deje napríklad za pomoci videí z dronov. Tento spôsob prenosu informácií predtým nebol a podľa Ľudovíta vojnu zásadne mení. Základom útoku vo vojne je totiž koncentrácia síl, pričom v tejto vojne je koncentrácia síl 40 kilometrov od frontu neuskutočniteľná vzhľadom na to, že táto koncentrácia vždy bude ihneď videná. „Rovnováha taktiky a technológie sa v tejto chvíli presúva v prospech obrany,“ vyhlasuje a dodáva, že je jednoduchšie sa brániť ako kedykoľvek predtým v histórii.

Princípom vojny je tak koordinácia a rýchle vykonanie akcií. „Nemať nikde veľkú skupinu, okrem tej chvíle, keď sa už bude bojovať. Kedy tam tá skupina bude malú chvíľu, vybojuje tú bitku, protivníka vytlačí a zase sa ich schopná rozptýliť a nájsť kryt, aby nebola zničená,“ opisuje taktiku, ktorou sa teraz na Ukrajine bojuje. Fungovala tak aj skupina Wagnerovcov pri Bachmute. "Vojak môže byť zabitý, pokiaľ je však vojakov len pár, nestojí za to zabiť ich drahou zbraňou," tvrdí s príkladom, že nikto nebude strieľať na dvoch ruských vojakov raketou za milióny dolárov, mohla by potom chýbať na iný dôležitý cieľ.

TOTO SA UKRAJINE NEBUDE PÁČIŤ! Ostré vyjadrenie Viktora Orbána!
Podľa premiéra Maďarska, Viktora Orbána sa nikto neodváži otvoriť ústa, aby nepoštval Washington proti sebe. Orbán tvrdí, že Maďarská vláda je demokratická a koná podľa vôle ľudu, povedal premiér Viktor Orbán v rozhovore zverejnenom v piatok v... Čítať ďalej
16 | 06 | 2023 | Gabriela Fedičová

Za najpravdepodobnejší, ale zďaleka nie istý, výsledok ofenzívy považuje úspech ukrajinských vojenských síl a získanie niektorých strategických území, v najlepšom prípade by ukrajinskí vojaci rozdelili ruské sily postupom k Azovskému moru. Druhou možnosťou je výsledok, kedy sa Ukrajincom podarí postúpiť, ale iba o pár kilometrov, pri ktorých utŕžia ťažké straty a budú vyčerpaní.

Je však aj možnosť, že Rusko môže zvíťaziť

Ľudovít sám je toho názoru, že to nie je až také pravdepodobné, a už vôbec nie v ruskom ideálnom scenári, v ktorom si podmaní celú Ukrajinu a dosadí do nej bábkovú vládu. „Ale stále ešte môže zvíťaziť tým spôsobom, že sa ukrajinská armáda príliš vyčerpá, stratí podporu Západu a nebude treba schopná udržať hranice tých ukrajinských oblastí, ktoré boli anektované. To znamená, ešte v Donbase, Luhansku a Záporoží postúpi Rusko ďalej a potom ten konflikt v podstate zamrzne za nejakých podmienok, ktoré pre neho budú vlastne celkom výhodné,“ načrtáva ďalší možný vývoj situácie.

Ruská armáda je v obrannom území schopná zájsť ďaleko. Použitie jadrových zbraní však Ľudovít nepovažuje za realistické, minimálne pokiaľ sa nebude bojovať na Kryme. „Nepochybne sú Rusi schopní urobiť veľa pre obranu územia. Dlhodobo možno vidieť, že ruská armáda si neberie žiadne zvláštne servítky voči civilnému ukrajinskému obyvateľstvu,“ komentuje Ľudovít ruskú obranu s dodatkom, že „takto to skrátka vo vojne býva“.

Západná pomoc Ukrajine - dar aj preklatie

„Západná pomoc je pre Ukrajincov darom a prekliatím zároveň. Oni potrebujú postúpiť, potrebujú nám to dokázať,“ hovorí Ľudovít, pričom spomína, že to je aj dôsledkom ukrajinskej informačnej stratégie, kedy potrebujú presvedčiť Západ o zmysle jeho pomoci za pomoci informačných operácií. „Ale v nejakej chvíli musíte tie informácie potvrdiť realitou,“ dodáva.

Drvivý úspech vyzerá inak

„Nesmieme sa upínať na to, že vojna skončí touto ofenzívou,“ vyhlasuje Ľudovít. Variant konca vojny, na ktorú by si stavil, je tá, že ukrajinská ofenzíva na zimu zastaví a budúci rok sa bude opakovať. Pomer strát v technike je v tejto chvíli 2:1 v prospech Ukrajiny, čo je stále pre Ukrajinu dobre, drvivý úspech však podľa slov Ľudovíta vyzerá inak.

Politológ: To, čo sedí v Prezidentskom paláci, je na hanbu sveta
"V Národnej rade SR sedí celkom určite až príliš veľa nezrelých poslancov. Ale to, čo sedí v Prezidentskom paláci, je nielen nezrelé, ale aj na hanbu sveta amatérske." Citát Eduard Chmelár Názor Eduarda Chmelára, politológa, s názvom: "ZUZANA... Čítať ďalej
16 | 06 | 2023 | Gabriela Fedičová

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik