PUTIN? 100-ročný Kissinger prehovoril!
17 | 06 | 2023 I Gabriela Fedičová

100-ročný Kissinger prehovoril: Putin by sotva prežil ukrajinské víťazstvo. "Putin nie je Hitler, ale skôr Dostojevského postava plná nenaplnených túžob," povedal skúsený diplomat, 100 ročný Kissinger, ktorý tiež povedal: "Spojené štáty a Čína sú na pokraji priepasti a musia ustúpiť späť."

Je nepravdepodobné, že Putin prežije víťazstvo Ukrajiny, povedal Henry Kissinger pre agentúru Bloomberg.

100-ročného diplomata sa pýtali na vojnu na Ukrajine a nadchádzajúcu návštevu amerického ministra zahraničných vecí Blinkena v Číne.

"Putin nie je Hitler, ale skôr Dostojevského postava plná nenaplnených túžob, ale muž abstraktnej moci. Túto moc môže využiť, ale môže ju aj zneužiť. To je to, čo teraz vidíme na Ukrajine. Vladimir Putin sa vždy chcel vyhnúť tomu, aby sa jeho rodné mesto Petrohrad alebo Moskva ľahko sprístupnili NATO, a niekedy reagoval takmer iracionálne," povedal o Putinovi.

Obaja politici sa osobne stretli v Petrohrade v deväťdesiatych rokoch. Podľa Kissingera bola ruská spoločnosť ako celok ovplyvnená skutočnosťou, že po druhej svetovej vojne takmer polovica obyvateľstva zomrela hladom. Preto musí Putin čo najskôr akceptovať potrebu mieru s Európou.

Dodal tiež, že: "...ak by bolo Rusko príliš oslabené a rozpadnuté, viedlo by to k vážnym problémom."

Povedal, že americká diplomacia by sa mala usilovať o mier. 

"USA a ich spojenci urobili správnu vec, keď odolali ruskej agresii voči Ukrajine, a teraz je čoraz dôležitejšie, aby strany konfliktu zvážili, či ho chcú ukončiť diplomaticky," povedal.

Podľa diplomata môže Čína zohrať dôležitú úlohu aj v mieri.

"Súčasný priebeh udalostí by mohol viesť k vojenskému konfliktu, ale myslím si, že sa to dá zmeniť," varoval.

Štátni predstavitelia vo Washingtone povedali tlači, že neočakávajú prielom od návštevy ministra zahraničných vecí Antonyho Blinkena v Pekingu, ale chcú signalizovať pokračovanie dialógu nielen s Čínou, ale aj so svetom.

"Spojené štáty a Čína sú na pokraji priepasti a musia ustúpiť spoločne, pretože v jadrovej vojne by neboli víťazi," zdôraznil Kissinger a dodal: "Najväčšou hrozbou pre Spojené štáty je Čína, ale naopak: najväčšou hrozbou pre Čínu sú aj Spojené štáty."

Dodal, že Bidenovej administratíve už dlho navrhoval, aby sa začal dialóg s Čínou, ale doteraz sa tak nestalo.

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik