Krajské mesto ostane bez CT. Kam pošlú pacientov z Nitry
14 | 06 | 2023 I Eka Balašková

Ešte minimálne týždeň bude Fakultná nemocnica s poliklinikou v Nitre bez CT prístroja. Napriek tomu, že prístroje sú dva, nebude k dispozícii ani jeden.

Pacienti z Nitry, ktorí budú potrebovať CT vyšetrenie budú nejaký čas odkláňaní do iných nemocníc, keďže firma, ktorá CT v nemocnici prevádzkuje, sa sťahuje do iných priestorov a demontáž s novou inštaláciou si vyžadujú nejaký čas. Z tohto stavu sú nešťastní mnohí lekári, kým vedenie firmy, ktorá CT prístroj prevádzkuje tvrdí, že situácii sa dalo predísť.

Jedno už nie, ďalšie ešte nie

Firme Jessenius, ktorá prevádzkovala priestory na prízemí Chirurgického pavilónu, 30. júna končí nájemná zmluvy na priestory a druhému prístroju sa končí technická podpora. Nemocnica má objednané vlastné CT a RTG prístroje, majú jej byť dodané v júli.

„Je to vážny stav, havarijná situácia, niektorí za týchto podmienok hrozia, že nebudú slúžiť. Mal sa náš riaditeľ dohodnúť s Jesseniom, aby sme neboli bez prístroja ani týždeň, je to hazard so zdravím pacientov,“povedal jeden z lekárov, pričom riaditeľ nemocnice situáciu už vysvetľoval aj na gremiálnej porade. Kritici stavu sa však nevyjadrujú oficiálne. Nechcú prísť o prácu, preto sa vyjadrujú skôr v zmysle, že nie sú kompetentní.

POZOR! V blízkosti TOHTO mesta spozorovali medvedicu s mláďatami
V blízkosti mesta Svit pod Tatrami v posledných dňoch spozorovali medvedicu s mláďatami. Upozorňuje na to samospráva na webovej stránke a vyzýva obyvateľov i návštevníkov na zvýšenie opatrnosti pri turistike, cyklistike a prechádzkach v lesných... Čítať ďalej
13 | 06 | 2023 | Ivan Mihale/tasr

Čo hrozí bez správnej diagnostiky

Lekári z kliniky anesteziológie, neurológie, ale aj chirurgie majú z tohto obdobia reálne podložené obavy.

„Diagnostika a liečba akútnych stavov v neurológii, predovšetkým náhlych cievnych mozgových príhod, ale aj iných stavov (epileptický paroxyzmus, epileptický status, encefalitídy / meningitídy, atď.) nie je možná bez okamžitej dostupnosti akútneho CT + CT-angiografického vyšetrenia mozgu,“ píšesa v liste  riaditeľstvu zo 7. júna, v ktorom napríklad neurológovia hovoria o tom, že pacientov s akútnymi cievnymi mozgovými príhodami či zápalmi mozgu bude v čase nedostupnosti CT vyšetrení bude nutné odkláňať do okolitých nemocníc. Chcú tak predísť neskorému začatiu liečby.

Do Zámkov, či Topoľčian

Firma Jessenius riaditeľstvu doručila žiadosť na presun technického zázemia. Ten spočíva v demontáži, transporte a inštalácii v nových priestoroch.

„Z dôvodu, že Fakultná nemocnica Nitra nedisponuje momentálne vlastným CT prístrojom, nebude schopná v uvedenom čase realizovať diagnostické vyšetrenia. Po uvedenom čase budú rádiologicko-diagnostické vyšetrenia opäť zabezpečené spoločnosťou JESSENIUS diagnostické centrum, a.s.,“ informuje riaditeľstvo. Zatiaľ bude poskytovanie urgentnej zdravotnej starostvlivosti zabezpečené v okolitých nemocniciach. V rámci Nitry bude firma Jessenius zabezpečovať CT službu na iných dvoch pracoviskách v meste.

Akútnych pacientov Krajské operačné stredisko záchrannej ddravotnej služby odklonia do dohodnutých zdravotníckych zariadení, s ktorými riaditeľ FNsP Nitra rokoval.

Nitra / Wikipedia

Logistická záležitosť

Lekári tvrdia, že situácii sa dalo predísť včasnému rokovaniu, čo potvrdila aj firma.

„Áno, je to pravda. Základnou limitáciou daného riešenia bola doba platnosti nájomnej zmluvy na konkrétne priestory, ktorá končí 30. júna, a taktiež logistická zložitosť,“reagoval Martin Halaj, predseda predstavenstva spoločnosti Jessenius.

„Od 19. júna do 26. júna prebehne v spolupráci s firmou Siemens deinštalácia CT prístroja, ktorému končí v krátkom čase technická podpora. Súčasne bude realizovaná aj interná relokácia druhého nášho CT prístroja vo FN v Nitre v súlade s platnou nájomnou zmluvou, ktorá končí 30. júna,“ upresnil.

V Ružomberku a Námestove nesúhlasia so zrušením ambulantnej pohotovosti pre deti
S avizovaným zrušením ambulantnej pohotovostnej služby (APS) pre deti a dorast v Ružomberku ani v Námestove nesúhlasia. Ružomberský primátor Ľubomír Kubáň zaslal v utorok otvorený list ministrovi zdravotníctva Michalovi Palkovičovi. Na Orave v... Čítať ďalej
13 | 06 | 2023 | Ivan Mihale/tasr

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik