Prioritou vlády je NEUTÍCHAJÚCA pomoc Ukrajine
12 | 06 | 2023 I Diana Zaťková/TASR

Podpora Ukrajiny, udržanie obranných výdavkov minimálne na úrovni dvoch percent HDP a pokračovanie modernizačných projektov s dôrazom na systémy protivzdušnej obrany sú prioritami vlády Ľudovíta Ódora v oblasti obrany a bezpečnosti. Vyplýva to z programového vyhlásenia vlády, ktorý kabinet schválil v pondelok.

Zbrojenie víťazí

"Vláda bude reagovať na meniace sa bezpečnostné prostredie v kontexte ruskej agresie proti Ukrajine, teroristických, kybernetických a hybridných hrozieb, dezinformácií a výziev digitalizácie," deklaruje kabinet v dokumente. Avizuje zodpovedné opatrenia na zvyšovanie obranyschopnosti SR v rámci systému kolektívnej obrany NATO s dôrazom na ťažkú mechanizovanú brigádu pozemných síl.

Cieľom vlády je zvýšiť pripravenosť štátu čeliť bezpečnostným hrozbám a výzvam. Pri rozhodovaní chce vychádzať z euroatlantického ukotvenia Slovenskej republiky. Potvrdzuje tiež podporu posilnenia opatrení odstrašenia a kolektívnej obrany, ktoré ďalej zvýšia obranyschopnosť krajiny a Aliancie. Zámerom kabinetu je tiež aktívne vysvetľovať dôležitosť obrany štátu a odolnosti spoločnosti voči hrozbám z dezinformácií.

Ako strednodobú prioritu si vláda určila prehlbovanie medzinárodnej spolupráce so spojencami. Plánuje tiež pokračovať v zefektívňovaní procesov domáceho krízového manažmentu v prospech bezpečnosti štátu.

Zámerom sú tiež investície do rozvoja domácej obrannej infraštruktúry a podpora národného obranného priemyslu. Kabinet chce klásť dôraz na rozvoj a vytváranie podmienok pre novú výzbroj a techniku, podporu spojeneckých síl na našom území a zvyšovanie energetickej efektívnosti. Ambíciou je tiež kontinuálne zabezpečovať dosahovanie priaznivého stavu osobného výstroja profesionálnych vojakov.

Vláda deklaruje pri budovaní kapacít, modernizácii a budovaní infraštruktúry obrany uplatňovanie princípov transparentnosti, hodnoty za peniaze a nulovej tolerancie korupcie.

Vláda schválila svoje programové vyhlásenie
Vláda v pondelok schválila svoj program. Kabinetu ho predložil premiér Ľudovít Ódor. Programové vyhlásenie vlády (PVV) následne predloží na rokovanie Národnej rady (NR) SR a požiada parlament o dôveru. "Našou prioritou bude okrem riešení... Čítať ďalej
12 | 06 | 2023 | Diana Zaťková/TASR

Bude sa venovať boju s hybridnými hrozbami 

Boj s hybridnými hrozbami či udržateľné financovanie zahraničnej služby patria tiež medzi priority vlády v oblasti zahraničnej politiky. Chce tiež pripraviť návrhy strednodobej stratégie zahraničnej politiky aj reformy rozvojovej spolupráce a humanitárnej pomoci. 

"Centrálnou úlohou našej diplomacie zostáva obhajoba a presadzovanie národných záujmov, ochrana práv a záujmov našich občanov v zahraničí a podpora internacionalizácie slovenských podnikov. Udržanie európskej a transatlantickej jednoty a rovnako domácej podpory členstva v Európskej únii a NATO, ktoré sú garanciou našej štátnosti, bezpečnosti a prosperity, bude vo svete pribúdajúcich kríz imperatívom na nadchádzajúce obdobie," skonštatovala vláda.

Ku krátkodobým prioritám patrí ďalšia pomoc Ukrajine, a to politická, humanitárna i vojenská. "Vláda tiež pripraví opatrenia zamerané na posilnenie zapojenia slovenských subjektov do procesov obnovy a rekonštrukcie Ukrajiny," uviedla. Ďalším cieľom je pripraviť opatrenia zamerané na dlhodobo udržateľné a medzinárodne konkurencieschopné financovanie zahraničnej služby. Prioritou vlády je boj s hybridnými hrozbami. V rámci neho chce zabezpečiť rozvoj udržateľných národných kapacít naprieč štátnou a verejnou správou pre strategickú komunikáciu a boj s hybridnými hrozbami vrátane dezinformácií.

Medzi strednodobé priority vláda zaradila sformulovanie strednodobej stratégie zahraničnej politiky s cieľom poskytnúť ucelenú víziu pre smerovanie zahraničnej a európskej politiky. Navrhnúť chce aj reformu rozvojovej spolupráce a humanitárnej pomoci. "Jej súčasťou bude plán finančných zdrojov na bilaterálne aktivity rozvojovej spolupráce a humanitárnej pomoci," ozrejmil kabinet. Za prioritu si vyčlenila aj aktívnu prácu so Slovákmi žijúcimi v zahraničí. "Vláda vykoná analýzu možností inštitucionálneho zabezpečenia úloh, ktoré s tým súvisia, vrátane návrhov na možnú transformáciu Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí," priblížila.

Roman Michelko: Ako neprehrať voľby v septembri 2023
Nvotová, Nicholsonová, Remišová - politický planktón, molekula a kvark. Novopečený člen SNS politický komentátor Roman Michelko v príspevku na sociálnej sieti urobil analýzu výsledkov septembrových predčasných volieb. Podľa neho sa múdri učia z... Čítať ďalej
12 | 06 | 2023 | Diana Zaťková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik