Najväčšie vojenské letecké cvičenie NATO od založenia
12 | 06 | 2023 I Diana Zaťková

Na oblohe nad Nemeckom, Holandskom a Českou republikou sa dnes koná najväčšie vojenské letecké cvičenie NATO od založenia aliancie, píše The Guardian.

Zapojených je asi 10 000 vojakov z 25 krajín, ktorí využívajú 250 vojenských lietadiel – 70 z Nemecka – na prípravu útoku na jedného z členov NATO. Hoci bolo cvičenie naplánované dávno pred ruskou inváziou na Ukrajinu vo februári 2022, vníma sa ako signál smerom k vodcovi Kremľa Vladimirovi Putinovi.

Manévre s názvom „Air Defender 2023“ prebiehajú pod nemeckým vedením.

Prinajmenšom v Nemecku ich interpretujú ako šancu pre najväčšiu európsku krajinu preukázať svoje vojenské schopnosti, aj keď bola vnímaná ako neochotná alebo pomalá v poskytnutí Ukrajine plnú podporu.

Nemeckí šéfovia obrany, ktorí sú teraz uznaní za druhého najväčšieho poskytovateľa vojenskej podpory Ukrajine po Spojených štátoch amerických, však tvrdia, že ide o užitočné cvičenie v neposlednom rade pri dokazovaní záväzku Nemecka k európskej a medzinárodnej bezpečnosti.

Očakáva sa, že civilné lietadlá budú cvičeniami mierne ovplyvnené, pričom na letiskách v Nemecku dôjde k určitým meškaniam. Ingo Gerhartz, inšpektor nemeckého letectva, však uviedol, že meškania budú obmedzené na minimum. Cvičenie bolo zámerne načasované tak, aby sa konalo pred hlavným dovolenkovým obdobím, aby spôsobilo čo najmenšie narušenie.

Matthias Maas, šéf nemeckého odborového zväzu riadiacich letovej prevádzky GdF, však povedal, že očakáva, že cvičenie bude mať „masívny vplyv“ na cestovný poriadok civilných leteckých spoločností.

Ukrajinec v Brne POBODAL dvoch ľudí! Jeden z nich zomrel, druhý bojuje o život
Cudzinec v Brne-Bystrci v sobotu večer pobodal dvoch ľudí, jeden z nich v nemocnici zomrel, informuje český portál echo24.cz. Muž je v policajnej cele, je podozrivý z vraždy. Polícia žiada svedkov, aby sa jej ozvali. Na policajnom webe o tom v... Čítať ďalej
12 | 06 | 2023 | Diana Zaťková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik