USA šípia hrozbu a protestujú
10 | 06 | 2023 I Milan Laca

Rusko a Irán čoraz viac prehlbujú obranné partnerstvo.

Americký Biely dom vyhlásil, že Rusko zrejme prehlbuje svoju obrannú spoluprácu s Iránom a dostalo stovky  bezpilotných lietadiel, ktoré používa na útoky proti Ukrajine. Vyhlásil to to predstaviteľ Bieleho domu John Kirby, píše "European Pravda" s odvolaním sa na agentúru Reuters.
Sú znepokojení

„Znepokojuje nás tiež, že Rusko spolupracuje s Iránom na výrobe iránskych dronov na ruskom území,“ dodal Kirby. Vyhlásil, že Spojené štáty majú informácie, že Rusko dostáva od Iránu materiály na výstavbu továrne na drony, ktorá by mohla byť plne funkčná začiatkom budúceho roka. "Zverejňujeme satelitné snímky plánovaného umiestnenia tohto závodu na výrobu dronov v ruskej špeciálnej ekonomickej zóne Alabuga," povedal Kirby.

Súdruhovia z USA niekde urobili chybu
Rovnako ako v predchádzajúcich dňoch, bola aj v uplynulých hodinách hlavnou vojenskou správou ofenzíva Ukrajiny na južnom fronte. Ofenzíva, ktorú už avizujú snáď všetci vrátane Putina (ale aj západné médiá), ale stále ju Kyjev nepotvrdzuje, ba... Čítať ďalej
10 | 06 | 2023 | Ivan Brožík

Ako spolupracujú

Podľa Kirbyho je podpora medzi Iránom a Ruskom obojstranná. Irán chce od Ruska vojenské vybavenie v hodnote miliárd dolárov, vrátane vrtuľníkov a radarov. "Rusko ponúka Iránu bezprecedentnú obrannú spoluprácu a to aj v oblasti rakiet, elektroniky a protivzdušnej obrany".

Spolupráca, ktorá "škodí"

"Ide o komplexné obranné partnerstvo, ktoré poškodzuje Ukrajinu, susedov Iránu a medzinárodné spoločenstvo. Naďalej využívame všetky nástroje, ktoré máme k dispozícii, aby sme túto činnosť odhalili a zastavili, vrátane informovania verejnosti. Sme pripravení urobiť viac“. Kirby tvrdí, že dodávka dronov bola porušením pravidiel OSN a Spojené štáty sa budú snažiť brať obe krajiny na zodpovednosť.

Kyjev môže "prehodiť výhybku"?
Ukrajina avizuje možnosť rokovaní s Ruskom. Akú podmienku má Kyjev? Minister obrany Ukrajiny Oleksij Reznikov: rokovania s Ruskou federáciou sú možné, ak Moskva zmení ciele špeciálnej vojenskej operácie. Zmena? Reznikov na podujatí "Dialógy o... Čítať ďalej
10 | 06 | 2023 | Milan Laca

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik