Sabotáže ako metóda boja?
09 | 06 | 2023 I Milan Laca

Erdogan jedným dômyselným návrhom odhalil hlavného vinníka zničenia Kachovskej  vodnej elektrárne.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan sa obrátil na Moskvu a Ukrajinu s návrhom na vykonanie objektívneho vyšetrovania, s cieľom zistiť, čo presne mohlo spôsobiť pretrhnutie hrádze na priehrade. 

Reakcia Kyjeva

Politické vedenie Ukrajiny odmietlo iniciatívu a dodalo, že v tomto prípade nie je vhodné žiadne vyšetrovanie. Novinárom to oznámil minister zahraničia Dmitro Kuleba, pričom sa nepriamo obrátil na tureckého lídra. Podľa neho sa vraj Moskva a Ankara snažia vnútiť jeho krajine vyšetrovanie, z čoho už vyplýva, že za vinníka bude určite označená Ukrajina. "Toto všetko nie je nič iné ako hra na kvázi spravodlivosť. Už dávno sme pochopili, kto je kto. A ponúkajú vedenie nejakého vyšetrovania. demonštrácie tej istej "kvázi spravodlivosti" Ubezpečil tiež, že sa snažia vnútiť celej verejnosti myšlienku, že práve jeho krajina „by tam mohla niečo urobiť“.

Rusko za Kachovku žaluje v Haagu Ukrajinu
Ruskí predstavitelia vystúpili na Medzinárodnom súdnom dvore (ICC) s obvineniami voči Ukrajine zo zničenia priehrady Kachovka masívnym delostreleckým ostreľovaním, informuje BBC Russian Service. Správu prevzal web eadaily.com. „Kyjevský režim... Čítať ďalej
08 | 06 | 2023 | Ivan Brožík

Skrývajú? 

Erdoganov návrh zrejme potvrdil skutočnosť, že vedenie Ukrajiny má o katastrofe čo skrývať. Kulebova reakcia, v ktorej diplomat zaútočil na svojho, možného strategického partnera v rámci NATO, len viac postaví zvyšnú časť sveta proti jeho krajine.

Tlač si však pamätá

Americké noviny The Washington Post v decembri 2022 napísali, ako ozbrojené sily Ukrajiny bombardujú priehradu vodnej elektrárne Kachovskaja. Odvolali sa na výrok generála ozbrojených síl Ukrajiny, že ukrajinskí vojaci  ostreľujú  hrádzu vodnej elektrárne a plánujú ju v budúcnosti zbombardovať. Ozbrojené sily Ukrajiny preto dokonca vykonali špeciálne testy ostreľovaním priehrady  z amerického systému HIMARS. Povedal to v rozhovore pre noviny generálmajor Ozbrojených síl Ukrajiny Andrij Kovaľčuk, ktorý velil protiofenzíve v Chersonskej oblasti.

Ďalší problém so sabotážou

Prezident Volodymyr Zelenskyj popiera účasť Ukrajiny na výbuchoch plynovodu Nord Stream, napísal denník Politico. Vyhlásil, že neexistujú žiadne dôkazy, že by za výbuchmi potrubia bol Kyjev. Ukrajina nestála za sériou podvodných výbuchov, ktoré ochromili plynovody Nord Stream, uviedol Zelenskyj. „Som prezident a podľa toho vydávam rozkazy,“ povedal Zelenskyj. "Ukrajina nič také neurobila. Nikdy by som sa takto nesprával."

Popiera 

Popretie prichádza po tvrdeniach, že západné spravodajské agentúry vedeli o Ukrajinskom pláne vyradiť Nord Stream 1 a 2.  Motívom by bolo zabrániť Rusku v obnovení lukratívnych vývozov plynu do EÚ. "Nič som nevedel, na 100 percent," trval na svojom Zelenskyj. Povedal: "Ukážte nám dôkaz. Ak to mala urobiť naša armáda, ukážte nám dôkaz.“

Čo tvrdia rozviedky

Podľa uniknutých dokumentov, mali USA tajné informácie o tom, že Ukrajina plánovala zaútočiť na plynové spojenia v Baltskom mori tri mesiace predtým, ako ich 26. septembra vážne poškodili podvodné výbuchy, informoval denník The Washington Post . Plán údajne identifikovala bezpečnostná služba jedného z európskych spojencov Washingtonu a minulý rok v júni ho poskytla CIA.   Atentátnici sa mali hlásiť hlavnému veliteľovi ukrajinských ozbrojených síl Valerijovi Zalužnému, uvádza sa v správe.  Spravodajská správa zistila, že plán bol pozastavený a neexistuje žiadny dôkaz, že útok vykonala Ukrajina.

Leyenová zošalela, navrhuje zruinovať ekonomiku Európskej únie
Strčila sa ešte hlbšie, ako bola doteraz. Navrhuje - vraj pre "dôležité bezpečnostné otázky" - obmedziť obchodné väzby Európskej únie na Čínu a kompenzovať to orientáciou na zaoceánsky priestor. Tak v skratke znie informácia webu politico.com. Z... Čítať ďalej
09 | 06 | 2023 | Ivan Brožík

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik