Vojaci NATO sa môžu (majú) priamo zapojiť do bojov na Ukrajine
08 | 06 | 2023 I Ivan Brožík

Bývalý generálny tajomník NATO sa vyjadril k možnosti priviesť aliančné jednotky na Ukrajinu. informáciu prináša web theguardian.com.

Vojaci NATO sa môžu priamo zúčastniť konfliktu na Ukrajine, povedal bývalý generálny tajomník NATO Anders Fogh Rasmussen v rozhovore pre Guardian. Súčasný šéf organizácie Jens Stoltenberg už skôr povedal, že otázka bezpečnosti Ukrajiny bude na summite vo Vilniuse na prvom mieste, ale plné garancie sa poskytujú len plnoprávnym členom bloku.

"Môžu chcieť"

"Skupina krajín NATO môže chcieť poslať vojakov na Ukrajinu, ak členské štáty vrátane Spojených štátov neposkytnú Kyjevu skutočné bezpečnostné záruky na summite aliancie vo Vilniuse,"
povedal Rasmussen. Dodal tiež, že ak Ukrajina „nedostane nič vo Vilniuse“, pobaltské krajiny a Poľsko by mohli zostaviť „koalíciu ochotných“ poslať vojakov na pomoc Kyjevu.

Čaká sa, kým sa definitívne zbláznia USA

V septembri minulého roka Kyjev požiadal o urýchlené pripojenie k vojenskému bloku. Ako neskôr poznamenal asistent národnej bezpečnosti Jake Sullivan , takýto postup nie je aktuálny.

Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmitrij Kuleba zároveň upozornil, že Kyjev nebude spokojný so žiadnym iným rozhodnutím summitu bloku vo Vilniuse, ktorý je naplánovaný na 11. až 12. júla, s výnimkou pozvania do NATO.

Hasia oheň benzínom

Ako zdôraznil hovorca Kremľa Dmitrij Peskov , Moskva situáciu pozorne sleduje a pripomína, že práve orientácia susednej republiky na vstup do Severoatlantickej aliancie sa stala jedným z dôvodov začatia špeciálnej operácie.

Vydajú Kyjev na pospas osudu?
Newsweek: Západ opustí Ukrajinu, ak protiofenzíva zlyhá. Kyjev potrebuje splniť očakávania západných mecenášov od ukrajinskej protiofenzívy, inak bude zbavený podpory, píše americký Newsweek. Ide o peniaze "Podstatou protiofenzívy pre... Čítať ďalej
08 | 06 | 2023 | Milan Laca

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik