Ruská invázia bola nevyhnutná, povedala v Nemecku Ukrajinka. Čo nasledovalo?
08 | 06 | 2023 I Ivan Brožík

Ukrajinskej štátnej príslušníčke, ktorá žije v nemeckom Kolíne nad Rýnom a dúfa, že čoskoro získa ruský pas, hrozil v Spolkovej republike trest odňatia slobody až na tri roky alebo vysoká pokuta po tom, čo sa na proruskej autokolóne, ktorú sama organizovala, vyslovila za podporu aktivít Ruska na Ukrajine. Informuje web novinky.cz.

Okresný súd v Kolíne nad Rýnom však prihliadol na to, že matka dvoch detí je v súčasnej dobe nezamestnaná, a stanovil "iba" pokutu 900 eur, oznámila stanica Deutsche Welle .

Žijem a budem hovoriť pravdu

Verdikt Kolbasnikovovú nezdolal. „Žijem ďalej a budem hovoriť pravdu,“ povedala po procese. „A v tomto zmysle sa považujem za nevinnú.“ Dodala, že je pripravená prijať trest, ak napomôže „oslobodeniu Ukrajiny od nacistov“. Jej právnik Markus Beisicht oznámil, že sa proti rozhodnutiu súdu odvolá a v prípade potreby sa obráti na Spolkový ústavný súd.

Čelí prenasledovaniu

Obžalovaná sa snažila súd presvedčiť, že čelí prenasledovaniu za svoje politické aktivity. Uviedla, že na internet unikli jej osobné údaje vrátane adresy. Vysvetlila, že jej štát poskytol ochranu po tom, čo sa v ohrození ocitol jej život. Dodala, že dvakrát prišla o prácu a teraz žije z podpory v nezamestnanosti, pričom si mesačne privyrába 450 eur za práce na čiastočný úväzok.

Má sa za mierovú aktivistku

Hlavným dôkazom proti Kolbasnikovovej sa stal rozhovor pre denník Bild z 8. mája 2022, v ktorom uviedla: „Viem, že sa to páčiť nebude, ale Rusko nie je agresor. Rusko pomáha ukončiť vojnu na Ukrajine. Tá operácia bola nevyhnutná.“ Uviedla, že jej organizovaná autokolóna a ďalšie akcie sa odohrávajú v tradícii „mierovej politiky“ dvoch bývalých nemeckých kancelárov Willyho Brandta a Gerharda Schrödera. „Som za mier,“ zdôraznila.

30 eur za každý deň basy

Kolbasnikovová však nechápala, prečo ju odsúdili, a vyjadrila rozhorčenie. „Tridsať dní vo väzení, alebo musím zaplatiť 30 eur za každý deň. 900 eur do štátnej kasy kvôli zabíjaniu ľudí na Donbase od roku 2014. Tak Nemecko oceňuje pravdu,“ povedala rusky reportérom ruskej štátnej televízie.

„Putinova fanúšička“

Kolbasnikovová, ktorú nemecké médiá prezývajú „Putinova fanúšička“, sa stala tvárou priaznivcov ruského prezidenta Vladimíra Putina v Nemecku. Usporiadala množstvo akcií.

Niektorí z jej priaznivcov sa objavili hodinu pred začatím súdneho procesu. Dorazili však aj odporcovia s plagátom „Putin a jeho nacisti zabíjajú“. V súdnej sieni, kam sa zmestí najviac 35 ľudí, nebolo dosť miesta pre všetkých. Informuje web novinky.cz.

Rusko za Kachovku žaluje v Haagu Ukrajinu
Ruskí predstavitelia vystúpili na Medzinárodnom súdnom dvore (ICC) s obvineniami voči Ukrajine zo zničenia priehrady Kachovka masívnym delostreleckým ostreľovaním, informuje BBC Russian Service. Správu prevzal web eadaily.com. „Kyjevský režim... Čítať ďalej
08 | 06 | 2023 | Ivan Brožík

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik