Rozhoduje sa o osude Dušana Dědečka
08 | 06 | 2023 I Eka Balašková

Dušanovi Dědečkovi, ktorý v prvú októbrovú nedeľu plnou rýchlosťou vletel do zastávky Zochova, následkom čoho zomrelo päť študentov, za jeho čin pod vplyvom alkoholu, hrozí 25 rokov väzenia.

Tiesňová linka 155 prijala v nedeľu, 2. októbra informácie o aute, ktoré na Zochovej vrazilo do ľudí na zastávke. Neprežilo ich päť. Dušan Dědeček bol políciou obvinený a vzatý do väzby. K dohode o vine a treste neprišlo, na štvrtkovom (8.6.) súde však môže urobiť vyhlásenie o vine. Dědeček v ten večer so synom popíjal už doma, neskôr sa odviezli do kancelárie, kde ešte čo-to vypil a za volant si sadol v stave opitosti. Dopravný znalec tvrdí, že triezvy človek by tú zákrutu pri o čosi nižšej rýchlosti, mohol zvládnuť.

2.10.2022, krátko pred polnocou

"Podľa informácií, ktoré sme prijali na tiesňovej linke 155, na zastávke Zochova auto vrazilo do ľudí a na mieste sa malo nachádzať veľa zranených. Traja z nich podľahli ťažkým zraneniam na mieste, štvrtého sa pokúšali vyslaní záchranári oživovať, žiaľ, neúspešne. Lekár musel aj v jeho prípade, žiaľ, konštatovať smrť," uviedla  hovorkyňa Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby (OSZZS) SR Alena Krčová na druhý deň po nehode. Neskôr zraneniam podľahli ešte dvaja študenti, celková bilancia obetí na životoch sa zvýšila na päť.

Dušan Dědeček, ktorý auto riadil pod vplyvom alkoholu bol políciou vzápätí obvinený a vzatý do vyšetrovacej väzby, kde čakal do súčasnosti.

Aktualizácia: Štyria mŕtvi študenti v Bratislave! Kollár i Čaputová vyjadrili rodinám sústrasť (FOTO)
Po tragickej nehode v centre Bratislavy je zatiaľ päť obetí a desať ľudí je vážne zranených. Na sociálnej sieti o tom informovala starostka bratislavského Starého Mesta Zuzana Aufrichtová. "Staromestská ulica dnes platí za aroganciu tú najvyššiu... Čítať ďalej
03 | 10 | 2022 | Diana Zaťková/TASR

Dve možnosti vývinu situácie

8. júna sa vinník nehody postaví pred mestský súd v Bratislave. Nedohodol sa s prokurátorom, vyhlásenie o vine tak ešte urobiť môže. Ak ho súd prijme, ďalšie dokazovanie sa bude týkať len druhu a výšky trestu.

Ak však vyhlásenie o vine neurobí, pred súdom odznejú všetky detaily jazdy, ako aj okolností pred ňou, informujú Aktuality.

Vinu nepoprel

"Nemôžem to vziať späť. Nemám záujem sa vyhnúť trestu, ktorý prežívam už v sebe sám dlhé dni a noci," povedal Dušan Dědeček ešte 14. októbra. Namietal však právnu kvalifikáciu skutku, kdeže nehody s následkom smrti bývajú väčšinou kvalifikované jako usmrtenie z nedbanlivosti.

Nespôsobilý šoférovať

„Hrubým a viacnásobným porušením dopravných predpisov úmyselne vydal ľudí do nebezpečenstva smrti a ťažkej ujmy na zdraví tým, že sa dopustil nebezpečného konania,"vysvetľuje dozorujúci prokurátor Juraj Chylo, podľa kterého činom Dědečka bola naplnená skutková podstata všeobecného ohrozenia.

Výsledky vyšetrenia preukázali, že Dědeček si sadol za volanž v stave nespôsobilosti šoférovať. Za vinu mu obžaloba tiež dáva, že prekročil na danom mieste povolenú rýchlosť a jazdu neprispôsobil okolnostiam, ktoré vytvoril.

Zastavil ho strom

Ešte 70 metrov od miesta nehody šiel rýchlosťou 40 kilometrov za hodinu, na zastávku sa však vrútil rýchlosťou cez 143 km, pričom dostal šmyk. Hoci sa snažil vytočiť volant, do ľudí na zastávke vrazil priamo.

Vyšetrovanie nehody na Zochovej sa blíži ku koncu! Dostane Dušan Dědeček doživotie?
Celé Slovensko zostalo otrasené, keď 2. októbra minulého roku hodinu pred polnocou opitý vodič plnou rýchlosťou vbehol na jednu z najfrekventovanejších zastávok MHD v Bratislave. Jeho jazda zabila päť mladých ľudí, študentov, ktorí z celého... Čítať ďalej
16 | 02 | 2023 | Diana Zaťková

Ak by bol triezvy, mohlo to dopadnúť inak

Dopravný znalec tvrdí, že ak by bol Dědeček triezvy, zvládol by danú zákrutu prejsť aj v rýchlosti 137 kilometrov za hodinu. Sám vodič si nevie vysvetliť, z akého dôvodu v podjazde šliapol na plyn.

„Pre mňa to bol tak hrozný zážitok, že už nikdy nebudem riadiť žiadne vozidlo. Je to najhorší spôsob ako sa odnaučiť požívať alkoholické nápoje. Nemám záujem sa vyhnúť trestu. Ten prežívam už sám v sebe celé dni a noci,“vyhlásil ešte v októbri, kedy z dokazovania vyplynulo, že v ten deň nešoféroval opitý po prvý krát. So synom pili už doma, neskôr sa presunuli do kancelárie, kde si ešte vypil, čo skončilo jazdou s tragickým koncom, kedy mal v krvi cez dve promile alkoholu.

V priestupkoch mal prax

Dědečkovi vôbec neboli cudzie za posledných jedenásť rokov priestupky vzťahujúce sa prekročeniu maximálnej povolenej rýchlosti a k parkovaniu na zakázanom mieste. Alkoholová jazda tu vtedy nefigurovala v súvislosti s jeho osobou. Ako je možné, že už pri spomínaných priestupkoch neprišiel Dědeček o vodičský preukaz.

Dědeček už aj v minulosti porušil  šestnásťkrát dopravné predpisy, hrozí mu doživotie
Dušan Dědeček, ktorý je zodpovedný za smrť piatich ľudí stojacich na zastávke Zochova v Bratislave má na svojom konte už 16 priestupkov v súvislosti s porušením dopravných predpisov. Je absolútnou záhadou, že dodnes neprišiel o vodičský preukaz.... Čítať ďalej
06 | 10 | 2022 | Emanuel Orban

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik