POSTRAŠÍME RUSKO! Chystá sa najväčšie letecké cvičenie v histórii NATO
07 | 06 | 2023 I Diana Zaťková

Nemecko sa pripravuje na usporiadanie najväčšieho leteckého nasadenia v histórii NATO – demonštrácie sily s cieľom zapôsobiť na spojencov a potenciálnych protivníkov, ako je Rusko, informuje The Guardian.

Na cvičení Air Defender 23, ktoré sa začne budúci týždeň, sa zúčastní 10 000 účastníkov a 250 lietadiel z 25 krajín, ktoré zareagujú na simulovaný útok na členskú krajinu NATO.

USA sem donesú, čo ešte nikdy

Samotné Spojené štáty posielajú 2000 príslušníkov americkej leteckej Národnej gardy a približne 100 lietadiel, aby sa zúčastnili na cvičných manévroch z 12. až 23. júna, informovala agentúra AP.

„Teraz ide o rýchle zostavenie aliancie s dôveryhodnými silami, aby sme sa uistili, že ak Rusko niekedy vkročí na hranice NATO, sme pripravení vyraziť,“ povedal generálporučík Michael Loh, šéf Národnej leteckej gardy. „Budeme brániť každý centimeter.“

Americká veľvyslankyňa v Nemecku Amy Gutmannová uviedla: "Toto je cvičenie, ktoré by malo byť absolútne pôsobivé pre každého, kto sa pozerá, ale nikoho nenútime, aby ho sledoval."

"Bez akýchkoľvek pochybností ukáže agilnosť a rýchlosť našich spojeneckých síl v NATO. Bola by som dosť prekvapená, keby si nejaký svetový líder nevšimol, čo to ukazuje v zmysle ducha tejto aliancie, čo znamená silu tejto aliancie. A to vrátane pána Putina," dodala Gutmannová.

EÚ bude na mizine?
Finančné rezervy Európskej únie sú takmer vyčerpané. Handelsblatt: Rozpočet EÚ neodráža aktuálny stav ekonomiky regiónu. Bude zle? Rozpočet Európskej únie neodráža súčasnú ekonomickú situáciu v regióne. Jeho životaschopnosť neustále klesá. Píše... Čítať ďalej
06 | 06 | 2023 | Milan Laca

Zúčastní sa aj Fínsko

Na cvičení sa zúčastní aj Fínsko, ktoré v utorok formálne vstúpilo do NATO. Prijatím Fínska NATO viac ako zdvojnásobilo svoje územie na hranici s Ruskom, teda v regióne, ktorý sa teraz bude nevyhnutne ďalej militarizovať.

Zatiaľ čo cvičenie bolo plánované už niekoľko rokov, ruská invázia na Ukrajinu vo februári 2022 prinútila NATO, aby cvičenie urýchlilo a aby sa vážne pripravilo na možnosť útoku na svoje územie.

POLITICO VARUJE: Pozor Ukrajina! Prichádza Uhorsko-Rakúska ríša
Bruselský denník POLITICO bije na poplach! Podľa neho by sa mala mať Ukrajina na pozore, lebo proruskí politici v duchu maďarského Viktora Orbána sú na vzostupe v Rakúsku aj na Slovensku. Ďalší nepohodlný politik pre EÚ na obzore Rakúsky politik... Čítať ďalej
06 | 06 | 2023 | Diana Zaťková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik