Súhrn medzinárodného spravodajstva
05 | 06 | 2023 I Diana Zaťková/TASR

Večerný súhrn medzinárodného spravodajstva - 5. júna

PRAHA - Od februára, keď sa skončili dočasné kontroly na česko-slovenskej štátnej hranici, odhalili policajti Juhomoravského kraja 236 nelegálnych migrantov. V pondelok ich na dvoch miestach našli 27. S odvolaním sa na Políciu ČR (PČR) o tom informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

BRUSEL/LUXEMBURG - Súdny dvor Európskej únie v pondelok vydal rozhodnutie, podľa ktorého poľská reforma súdnictva z roku 2019 porušuje spoločnú legislatívu EÚ. Súdny spor viedla Európska komisia (EK) proti Poľsku v prípade nezávislosti a súkromného života sudcov. Informuje o tom spravodajca TASR.

BUDAPEŠŤ - Maďarská prezidentka Katalin Nováková nepovažuje za povinnosť hlavy štátu kritizovať vládu, avšak ani opozíciu. Vyplýva to z jej rozhovoru pre server 24.hu, informuje spravodajca TASR v Budapešti. Prezidentka tiež povedala, že niekedy sa jej názor líši od názoru vlády a že by bola rada, keby vstup Švédska do NATO vládna väčšina v Národnom zhromaždení už ratifikovala.

MOSKVA - Kremeľ v pondelok uviedol, že niekoľko ruských rozhlasovaných staníc napadli hackeri, ktorí odvysielali falošný príhovor prezidenta Vladimira Putina. V ňom ohlásil prienik ukrajinských síl do troch ruských regiónov hraničiacich s Ukrajinou a núdzové opatrenia.

Američania: Dlhá vojna na Ukrajine by mala byť VOJNOU EURÓPY!
Je tu jedna vec, na ktorej sa zdanlivo každý pozorovateľ vojny na Ukrajine zhodne: táto vojna sa tak skoro neskončí. Skonštatovali to pre National Interest vedúci pracovník v Defence Priorities a vedúci výskumný pracovník Centra pre štúdium... Čítať ďalej
05 | 06 | 2023 | Diana Zaťková

KYJEV - Ukrajinská armáda podniká na niektorých častiach frontovej línie "ofenzívne operácie" a zaznamenala istý postup v Bachmute na východe Ukrajiny. V pondelok to uviedla námestníčka ukrajinského ministra obrany Hanna Maľarová. Bachmut v Doneckej oblasti podľa nej ostáva epicentrom bojov.

BRUSEL - Európska komisia (EK) a Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v pondelok oznámili partnerstvo v oblasti elektronického zdravotníctva. Informuje o tom spravodajca TASR. V júni 2023 začne WHO využívať systém EÚ na vydávanie digitálnych COVID preukazov. Uľahčí tak globálnu mobilitu v prípade epidémií.

WASHINGTON - Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken v pondelok zdôraznil dôležitosť normalizácie vzťahov medzi Saudskou Arábiou a Izraelom a zaviazal sa, že USA nikdy nedovolia Iránu získať jadrovú zbraň.

Zelenskyj priznáva strach z návratu Trumpa
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj pripustil, že sa obáva možného návratu Donalda Trumpa do Bieleho domu v roku 2024. Následne poprosil o ďalšie raketové systémy Patriot americkej výroby, informuje americký portál Breitbart. V rozhovore pre... Čítať ďalej
05 | 06 | 2023 | Diana Zaťková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik