Túto vojnu nerozhodnú zbrane
03 | 06 | 2023 I Ivan Brožík

"Vojna sa na bojisku nerozhodne", vyhlásil šéf maďarskej diplomacie. Maďarský minister zahraničia Péter Szijjártó si myslí, že vojna na Ukrajine sa nerozhodne na bojisku. „Tam sú len mŕtvi. Každý jeden deň vojny znamená smrť stoviek možno tisícok (kto to môže povedať presne) ľudí,“ napísal na sociálnej sieti minister.  Obhajoval pritom maďarského premiéra Viktora Orbána, ktorý varoval, že chystané protiofenzíva môže spôsobiť straty predovšetkým Kyjevu.

Podľa Szijjártoa je tou najdôležitejšou úlohou zachrániť čo najviac životov „Čím dlhšie vojna potrvá, tým viac ľudí zomrie. Riešenie sa musí nájsť za rokovacím stolom. Tam sa dajú zachrániť ľudské životy. Už by bolo načase,“ napísal v príspevku na Facebooku .

Orbán je zlý, lebo chce mier

„Ukrajinskí politici sa pustili do Viktora Orbána, pretože chce mier. Nie je v tom nič nové. Politici, ktorí sú na strane mieru musia stále čeliť útokom a kritike. My sa však nevzdávame. Naďalej sme toho názoru, že najdôležitejšou úlohou je záchrana ľudských životov,“ dodal Szijjártó.

Jedovatá odpoveď z Ukrajiny

Ukrajinský minister zahraničia Dmitro Kuleba už skôr na Orbánove slová reagoval ironicky, keď vyhlásil, že keď je predseda maďarskej vlády taký múdry, nech presvedčí ruského prezidenta Vladimíra Putina, aby stiahol svoje jednotky z Ukrajiny. „V takom prípade ukrajinský protiútok nebude. Ukrajina chce mier, a to čo najskôr. Ale taký spravodlivý mier, ktorý zabezpečí predovšetkým územnú integritu (Ukrajiny),“ citovala Kulebu Ukrajinská Pravda.

Chcieť mier znamená legitimizáciu "agresora"

Poradca ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljak označil Orbánove slová za legitimizáciu a povzbudenie agresora. „Orbánov absurdný postoj porušuje hodnoty Európskej únie a medzinárodného práva. Je to pokus o ospravedlnenie teroristických akcií Ruska,“ dodal na Twitteri Podoljak. Aj hovorca ukrajinského ministerstva zahraničných vecí Oleg Nikolenko zdôraznil, že k mierovým rokovaniam môže dôjsť až po úplnom stiahnutí ruských jednotiek z ukrajinského územia.

Ofenzíva uviazla medzi vlastnými mínami
Prečo ešte nezačala protiofenzíva? Ukrajinskí ženisti vyrážajú v noci do polí likvidovať vlastné míny. Konštatuje spravodajský web novinky.cz. Prvou prekážkou, ktorú musia vojaci Ukrajiny prekonať, nie je ruská obrana, ale jej vlastná. Ukrajina... Čítať ďalej
03 | 06 | 2023 | Ivan Brožík

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik.