Progresívne Slovensko: Spása Slovenska je v obnove Ukrajiny!
02 | 06 | 2023 I Diana Zaťková/TASR

Hnutie Progresívne Slovensko (PS) vidí budúcnosť Slovenska v Európskej únii (EÚ) a NATO. Členstvo Ukrajiny v EÚ vníma ako príležitosť pre rozvoj Slovenska. Za prioritu považuje aj zapojenie Slovenska do obnovy Ukrajiny. Na piatkovej tlačovej konferencii o tom informoval predseda PS a podpredseda Európskeho parlamentu Michal Šimečka a podpredseda hnutia a poslanec Národnej rady SR Tomáš Valášek.

Členstvo Ukrajiny v EÚ vníma PS ako ekonomickú príležitosť najmä pre východné Slovensko. "Práve vstup Ukrajiny do EÚ, otvorenie trhu a uvoľnenie cezhraničného obchodu môže byť výrazný impulz pre ekonomický rozvoj tohto regiónu," vyhlásil Šimečka. Podľa Valáška by Slovensko malo aktívnejšie reagovať na výzvy EÚ, napríklad na budovanie dopravného spojenia smerom k východnej hranici.

Ďalšou prioritou hnutia je, aby sa Slovensko a slovenské firmy podieľali na obnove Ukrajiny. "Zatiaľ čo poľské stavebné firmy už dávno rekonštruujú školy či cesty v Ľvove alebo dánske firmy v Mikolajeve, tie naše stále márne čakajú, hoci majú kapacitu pomáhať," komentoval Valášek. V prípade účasti PS vo vláde avizuje zavedenie funkcie splnomocnenca alebo špeciálneho vyslanca pre rekonštrukciu Ukrajiny.

Podľa PS by malo byť Slovensko konštruktívnym, aktívnym, sebavedomým hráčom v EÚ a NATO. "Aby sme si vedeli presadiť náš vlastný záujem, ako napríklad na rekonštrukcii Ukrajiny. Aby sme boli rešpektovaným partnerom a prinášali nové idey," načrtol Šimečka. Základným predpokladom je podľa neho dodržiavanie spoločných pravidiel a hodnôt, ako sú demokracia a právny štát.

Gröhling sa obul do Čaputovej ministra financií: Na žiakov KAŠLETE!
Kde je tá podpora vzelania? Exminister školstva a podpredseda strany SaS Branislav Gröhling vyzval Čaputovej ministra financií Michala Horvátha, aby vyčlenil dodatočné peniaze na učebnice. Poukázal pritom na to, že rezort na ne dal výrazne menej... Čítať ďalej
02 | 06 | 2023 | Diana Zaťková/TASR

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik