KONEČNE SA CÍTIM BEZPEČNE! Američanka, ktorá obvinila Bidena zo znásilnenia, ušla do Ruska
02 | 06 | 2023 I Diana Zaťková

Bývalá asistentka Joea Bidena Tara Readeová, ktorá prezidenta obvinila zo sexuálneho zneužitia v čase, keď bol senátorom,  utiekla do Ruska. V rozhovore s Marijou Butinovou, v USA usvedčenou špiónkou, tvrdila, že jej v Spojených štátoch hrozí smrteľné nebezpečenstvo, zatiaľ čo v Rusku sa cíti v bezpečí. Povedala tiež, že Američania nevnímajú Rusov ako nepriateľa a chcú s nimi byť v jednote, informuje The Guardian.

V USA v smrteľnom nebezpečenstve

Päťdesiatdeväťročná Readeová pracovala ako Bidenova asistentka v rokoch 1992 až 1993, kedy bol terajší prezident senátorom za štát Delaware. V roku 2020 ho obvinila, že jej v tom čase sexuálne napadol v Senáte na chodbe. Prstom jej údajne prenikol do vagíny. Biden všetky obvinenia kategoricky odmietol.

„Som veľmi vďačná Márii a každému, kto mi poskytol ochranu v čase, keď bolo pre mňa veľmi ťažké vedieť, či som v bezpečí, alebo nie,“ povedala Readeová v rozhovore s Butinovou, ktorá strávila niekoľko mesiacov v americkom väzení za špionáž a po návrate do Ruska sa stala hviezdou a poslankyňou. „Nechcem jednoducho prísť domov a ísť do klietky alebo byť zabitá, čo sú v podstate moje dve voľby,“ naznačovala bývalá Bidenova asistentka, že v jej vlasti je ohrozená na živote.

Readeová tvrdí, že ju republikánsky kongresman Matt Gaetz spájaný s trumpovským krídlom strany povedal, že je v smrteľnom nebezpečenstve. Readeová plánovala svedčiť pred republikánskou komisiou Snemovne reprezentantov s cieľom využiť to na útoky na Bidena a jeho rodinu, uvádza The Guardian.

Bude vyšetrovanie úmrtí: Kryty v Kyjeve boli ZAMKNUTÉ!
Starosta Kyjeva potvrdil, že príslušníci orgánov činných v trestnom konaní vyšetrujú okolnosti, ktoré viedli k úmrtiu troch ľudí vrátane dieťaťa počas posledného ruského útoku na ukrajinské hlavné mesto. Ľuďom sa nepodarilo dostať do uzamknutého... Čítať ďalej
01 | 06 | 2023 | Diana Zaťková

Prvýkrát za dlhú dobu v bezpečí

Rozhodnutie opustiť Spojené štáty a odísť do Ruska podľa nej bolo „veľmi ťažké“. Do Ruska dorazila na dovolenku, povedala v rozhovore vysielanom ruským propagandistickým portálom Sputnik. "Keď som sa dostala v Moskve z lietadla, prvýkrát za dlhú dobu som sa cítila v bezpečí, vypočutá a rešpektovaná," ​​uviedla. „Užívam si svoj čas v Moskve a cítim sa tu ako doma.“

Readeová, predstavená Sputnikom ako geopolitická analytička, sa snažila Rusov presvedčiť, že Američania neodsudzujú Rusko za inváziu do susedného štátu. „Nevidím Rusko ako nepriateľa, ja ani mnoho mojich amerických spoluobčanov. Mojim ruským bratom a sestrám: mrzí ma, že práve teraz sa americké elity rozhodli zaujať taký agresívny postoj. Vedzte, že väčšina amerických občanov chce byť s vami priateľmi a dúfajú, že znova budeme jednotní,“ uviedla žena, známa svojimi proruskými postojmi ešte pred odchodom z Ameriky.

Biden je jedným z najvýraznejších podporovateľov boja Ukrajiny proti ruskej agresii. USA sú najväčšími dodávateľmi vojenskej pomoci Ukrajine. Moskva ich obviňuje, že sa tým priamo zapájajú do vojny. Washington vykresľuje ako strojcu konfliktu, ktorý používa Ukrajinu ako bábku v snahe zničiť Rusko.
Tara Reade, Fotografia: Donald Thompson/AP
 
Ruské televízie s obľubou predstavujú západných hostí ako geopolitických analytikov. Často ale vychádza najavo, že ide predovšetkým o zástancov Ruska bez akéhokoľvek formálneho vzdelania či príslušnosti k analytickej či univerzálnej inštitúcii. Rusi napríklad  tvrdili  o stalinistovi a organizátorovi proruských demonštrácií Ladislavovi Kašukovi, civilným povolaním dispečerovi bezpečnosti, že je v Česku rešpektovaným komentátorom a novinárom.
Sťažovala sa už v 90-tych rokoch

„Vždy som milovala Rusko,“ povedala Readeová. „Rada by som požiadala o ruské občianstvo od prezidenta Ruskej federácie, Vladimíra Putina. Sľubujem, že budem dobrý občan,“ prezradila Butinovej. Rada by si ale ponechala aj americké občianstvo.

Podľa svedectva ľudí blízkych Readovej zhromaždených portálom Politico, žena hovorila o svojom pôsobení u Bidena pozitívne. No podľa súdnych dokumentov z roku 1996 jej bývalý manžel spomenul, že sa počas pôsobenia u Bidena na sexuálne obťažovanie sťažovala. Readeová uviedla, že po údajnom incidente podala sťažnosť, ale žiadny záznam o nej nebol nájdený.

Ako udusiť maďarské predsedníctvo EÚ
Do pôsobenia Maďarska v horúcom kresle EÚ zostáva viac ako rok — ale boj oň je už v plnom prúde. Doteraz neexistuje žiadny zákonný spôsob, ako zastaviť akékoľvek predsedníctvo EÚ, no poslanci EÚ už predstavujú stratégie, ako zakrániť Maďarom, aby... Čítať ďalej
01 | 06 | 2023 | Diana Zaťková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik